Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Εκδρομή στον Άγιο Λάζαρο” της Μαρίας Προδρόμου


Ο Λάζαρος αναστήθει το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου. Η πρώτη Ανάσταση πριν την Ανάσταση του Κυρίου.
Τρεις Κρητικοί φίλοι θα ταξιδέψουν στην Κύπρο. Εκεί τους περιμένουν οι φίλοι τους οι Κύπριοι για να τους γνωρίσουν τον τόπο τους και να τους μεταφέρουν στις διαδρομές του Αγίου Λαζάρου. Ένα θεατρικό δρώμενο, τα κάλαντα του Λαζάρου, τα κουλούρια
Ποιος είναι ο Άγιος Λάζαρος; Τι σχέση είχε με τον Χριστό; Τι σχέση είχε και με τη Λάρνακα της Κύπρου;
Ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Κύπρου περνάνε από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Τα κάλαντα που τραγουδάνε εκείνη την ημέρα μας βάζουν στο κλίμα των γεγονότων που συνέβησαν πολλά χρόνια πριν. Μαθαίνουμε την ιστορία του Άγιου Λάζαρου, πώς και γιατί κατέφυγε στην Κύπρο, τι ήταν αυτό που εξόργισε τους Ιουδαίους καθώς και τι έγινε και τα άγια του λείψανα βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει την αφήγηση μιας ιστορίας τριών παιδιών που μεταβαίνουν στην Κύπρο. Εκεί ξεκινάει μία περιπέτεια, ένα μάθημα γνωριμίας με τα κάλαντα του τόπου και ένα ταξίδι στην ιστορία και στον Χριστιανισμό. Μέσα από τον απλό και λιτό λόγο θα γνωρίσουμε τον Άγιο Λάζαρο, την πορεία του, την εκκλησία του και την ιστορία των λειψάνων του.
Με παραστατικό τρόπο τα παιδιά θα μάθουν για ένα από τα πιο σπουδαία θαύματα του Χριστού, την Ανάσταση του Λαζάρου. Το μοναστήρι ζωντανεύει στα μάτια των μικρών μας αναγνωστών. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της ιστορίας και της γνώσης.
Στο δεύτερο μέρος ποικίλες δραστηριότητες περιμένουν τα παιδιά, μέσω των οποίων τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία και τα έθιμα εκείνης της ημέρας. Ζωγραφιές, συνταγές, διαφορές εικόνων και το καλάθι ή το καπέλο για τα αυγά από τα κάλαντα έχουν άρωμα νοσταλγικό.
Στο τρίτο μέρος θα βρείτε ιστορίες από τον βίο του ενώ στο τέταρτο και τελευταίο μέρος θα γνωρίσετε τα κάλαντα για τον Λάζαρο στην Κρήτη και στην Κέρκυρα.
Αν, λοιπόν, θέλετε τα παιδιά σας να γνωρίσουν όλα αυτά τότε δώστε τη δυνατότητα σε αυτά να διαβάσουν αυτό το μοναδικό και εξαιρετικό βιβλίο!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου