Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Πάντα θα σ' αγαπώ, παππού!” της Πηγής Γρύλλη


Ο Νικόλας αγαπάει πολύ τον παππού του. Ο παππούς του μαθαίνει βιολί, του διαβάζει βιβλία και τις περισσότερες ώρες τις περνάει μαζί του ο μικρός Νικόλας. Αλλά τον τελευταίο καιρό ο παππούς κλαίει, δεν έχει όρεξη, δεν του μαθαίνει βιολί, το βιολί του πολλές φορές φαλτσάρει και ξεχνάει ακόμα και το όνομα του μικρού. Η μητέρα του προσπαθεί να του εξηγήσει ότι παππού είναι άρρωστος και ότι τα φάρμακα δε θα γιατρέψουν την αρρώστια του.
Θα καταλάβει ο Νικόλας τι είναι αυτό που βασανίζει τον παππού του; Η μητέρα του θα τον βοηθήσει να κατανοήσει τη νέα κατάσταση που θα ζει στο σπίτι του;
Η συγγραφέας θίγει με πολύ ιδιαίτερο, αξιοπρόσεχτο και κατανοητό τρόπο το θέμα την άνοιας. Δεν προβαίνει σε επιστημονικές εξηγήσεις ούτε σε διδαχτισμούς. Αντιθέτως, λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης με αγάπη και συζήτηση. Η υπομονή είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την ιστορία του βιβλίου.
Η εικονογράφηση ανήκει στη δημιουργό Μάρω Αλεξάνδρου, η οποία μέσα από την χρωματική της παλέτα και τις συναισθηματικές αποχρώσεις που αποτυπώνονται στα πρόσωπα των ηρώων κάνει ευδιάκριτο το θέμα της ιστορίας που θέλει να αναδείξει η συγγραφέας, Πηγή Γρύλλη. Το εξώφυλλο μας δείχνει ακριβώς το τι θα διαβάσει ο μικρός μας φίλος ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου. Κάθε χρώμα και έκφραση έχει τη στήριξη στο κείμενο της ιστορίας.
Το βιβλίο “Πάντα θα σ' αγαπώ, παππού!” είναι ο καλύτερος οδηγός όσον αφορά το ζήτημα της άνοιας και αποτελεί το καλύτερο εγχειρίδιο για τους γονείς πώς να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτό. Επομένως, αποτελεί σημαντικό εργαλείο τόσο για τους μικρούς μας αναγνώστες όσο και για τους γονείς που ψάχνουν τρόπους για να πουν με κατανοητό τρόπο το πρόβλημα που βιώνει το μέλος που “νοσεί” και τους τρόπους που οφείλουμε εμείς να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα κατάσταση!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου