Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Η παράξενη παρέα του Ορφέα” του Βασίλη Κάργα


Ο μικρός Ορφέας μέσω της μουσικής του καταφέρνει να προσελκύσει κάθε λογής ζώα όπως καγκουρό, παπαγάλος, καμήλα, χελώνα, ουραγκοτάγκο, τζιτζίκι, αρκούδα, γάτα, πελαργό, κροκόδειλο και σκαντζόχοιρο.
Η ιστορία μπορεί να παραλληλιστεί με τον μυθικό Ορφέα και να δώσει στα παιδιά εφόδια και γνώσεις της ιστορίας του τόπου μας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορφέας μέσω της λύρας του και της μουσικής του μάγευε ανθρώπους, γοήτευε τα άγρια ζώα, κατάφερνε να διεγείρει τα δέντρα και τους βράχους σε χορό καθώς και να σταματήσει τη ροή των ποταμών.
Σαν ένας νέος ορφικός μουσικός, ο ήρωας του βιβλίου μας δείχνει το προφανές. Τη συνύπαρξη διαφόρων ειδών, την αισιοδοξία, την έννοια της φιλίας και της αποδοχής των άλλων και την αγάπη. Όπως κάθε μουσική αποτελείται από ένα έμμετρο τραγούδι, έτσι και εδώ ο ρυθμός του κειμένου και η ποιητικότητά του το κάνουν κατανοητό και συγχρόνως διδακτικό.
Φυσικά δεν λείπουν από τις σελίδες του και οι γνώσεις για τις τέχνες, για σπουδαίες προσωπικότητες του κόσμου και τη γεωγραφία. Ο Σαλβαντόρ Νταλί, το μπαλέτο Μπολσόι, ο Λουτσιάνο Παβαρότι και ο Γιούρι Γκαγκάριν. Τέλος, οι μικροί μας αναγνώστες θα μάθουν τη λίμνη Κερκίνη, τη Θράκη, τη Σκάλα του Μιλάνου, το Μπαλί και το Λούβρο.
Η εικονογράφηση αποτελείται από ζωντανά χρώματα και καταφέρνει να γνωρίσει σε αυτά τα παιδιά μέσω των εικόνων τα ζώα και τα συναισθήματα που απορρέουν από την ανάγνωση της ιστορίας.
Αναμφισβήτητα το συγκεκριμένο παιδικό βιβλίο αποτελεί πυξίδα γνώσεων και αξιών για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας. 
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου