Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Συζητώντας με τη Μαρία Καλατζή

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Μ.Κ.: Μου αρέσουν αρκετοί συγγραφείς, αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην Ευαγγελία Ευσταθίου. Τα βιβλία της έχουν καταπληκτική πλοκή με πολύ μυστήριο και υπέροχες περιγραφές. Όποιο βιβλίο της κι αν έχω διαβάσει μ’ έχει συναρπάσει.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Μ.Κ.: Στα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι να διαβάζω συνεχώς τους μύθους του Αισώπου. Στην ενήλικη ζωή μου το βιβλίο που με ταξίδεψε και άνοιξε τους πνευματικούς μου ορίζοντες, ήταν ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα μέρες, του Ιουλίου Βερν.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Μ.Κ.: Ήταν μια εσωτερική ανάγκη που καλλιεργήθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Ένιωθα πως διέθετα πλούσια φαντασία, μα δεν τολμούσα να βάλω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Αρχικά έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι μπορούσα να τα καταφέρω. Ξεκίνησα με ποιήματα και κάποια στιγμή θέλησα να κάνω μια συγγραφική απόπειρα και να γράψω ένα μυθιστόρημα που η υπόθεση του τριγύριζε στο μυαλό μου. Το πρώτο μου βιβλίο, «δύναμη ψυχής», ξεπήδησε κυριολεκτικά από μέσα μου, σαν να περίμενε ανυπόμονα να του δώσω υπόσταση.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η λίμνη με τις νεράιδες”;

Μ.Κ.: «Η λίμνη με τις νεράιδες», είναι ένα μαγικό ταξίδι στη φαντασία. Συγκεντρώνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που το κάνουν αυτό το βιβλίο ξεχωριστό και καλύπτουν όλη τη γκάμα των προτιμήσεων των αναγνωστών. Συνδυάζει μυστήριο, περιπέτεια, συνομωσίες, ίντριγκες και όλα αυτά είναι δοσμένα με ατμόσφαιρα παραμυθιού.


Ερώτηση 5η: Η Νεφέλη και ο Φίλιππος είναι τα πιο ανιδιοτελή άτομα στην ιστορία σας. Πιστεύετε ότι τέτοιοι χαρακτήρες είναι από φύση τους δοτικοί ή παίζει ρόλο η διαπαιδαγώγηση, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον τους;

Μ.Κ.: Κάθε άνθρωπος διαθέτει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Σίγουρα όμως οι χαρακτήρες σφυρηλατούνται ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνουμε. Όλοι μας κουβαλάμε τα ελαττώματα και τα προτερήματα του περιβάλλοντός που μεγαλώνουμε. Οι αρχές και οι αξίες που παίρνουμε από τις οικογένειές μας διαμορφώνουν τη δοτικότητα και την ευγένεια του καθενός. Η Νεφέλη προέρχεται από την ιδιαίτερη κοινωνία των νεράιδων που η καλοσύνη και αλληλοβοήθεια είναι συνυφασμένη με την ύπαρξή τους. Ο Φίλιππος είναι ένας πρίγκιπας μεγαλωμένος από γονείς που γαλουχούν το χαρακτήρα του με εφόδια που πρέπει να έχει ένα άτομο της θέσης του, μα ταυτόχρονα σέβονται και υποστηρίζουν την ανάγκη του να νιώθει ελεύθερος.


Ερώτηση 6η: Η ιστορία αποτελεί ένα παραμύθι για μεγάλους. Τελικά υπάρχουν παραμύθια στη ζωή ή είναι εν δυνάμει απαραίτητα για να καταφέρει κάποιος να αντέξει τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής του;

Μ.Κ.: Η απόδραση από την πραγματικότητα βοηθά να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Το μυαλό έχει ανάγκη να ξεφεύγει από τα τετριμμένα και να κάνει διαλείμματα. Θα ήταν ωραίο να ζούσαμε σε πιο παραμυθένια κατάσταση. Δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα μοιάζει με παραμύθι που κρύβει πολλούς κακούς λύκους.


Ερώτηση 7η: Μεταξύ της Νεφέλης και του Φίλιππου θα αναπτυχθεί μία ιδιαίτερη σχέση εκτίμησης, φιλίας και αγάπης. Θεωρείτε ότι μπορεί να αντέξει στον χρόνο μία τέτοια σχέση;

Μ.Κ.: Όλα αυτά τα στοιχεία που προαναφέρατε είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε σχέση. Αν υπάρχουν, τότε δημιουργούνται γερά θεμέλια για να στηριχτεί το οικοδόμημα μιας ευτυχισμένης ζωής που μπορεί ν’ αντέξει στη φθορά του χρόνου.


Ερώτηση 8η: Τι ρόλο παίζει η φαντασία στη ζωή σας;

Μ.Κ.: Με βοηθάει να ξεφεύγω από την καθημερινότητα και να ταξιδεύω σε μέρη που μόνο με τη φαντασία μπορώ να φτάσω. Μέσα από τους ήρωες των μυθιστορημάτων μου, βιώνω καταστάσεις που με βοηθούν να εκφραστώ και να κινήσω τα νήματα σύμφωνα με τη δική μου βούληση. Το ταξίδι της σκέψης είναι μια συναρπαστική διαδικασία που με γεμίσει συναισθήματα και ηρεμία ψυχής.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Μ.Κ.: Αγαπημένοι μου βιβλιοφάγοι! Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στο χώρο της φαντασίας, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που θα σας συναρπάσει. Ονομάζετε «Η λίμνη με τις νεράιδες» και μέσα από τις σελίδες του θα ζήσετε τη μαγεία του νεραϊδόκοσμου και τις συνωμοσίες που στήνονται στο παλάτι του βασιλείου για τη διεκδίκηση του θρόνου. Είναι ένα μυθιστόρημα πασπαλισμένο με τη χρυσόσκονη του παραμυθιού σε συνδυασμό με τη σκληρότητα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Μ.Κ.: Βρίσκομαι στη διαδικασία μιας καινούργιας πνευματικής διαδρομής. Το νέο δημιούργημα τής φαντασίας μου δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή και δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Ελπίζω ο απολογισμός στο τέρμα του ταξιδιού να είναι θετικός και ν’ αφήσει στην ψυχή μου την ίδια ευφορία που ένιωσα όταν έγραψα τέλος στη λίμνη με τις νεράιδες.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Μ.Κ.: Ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε να ξεδιπλώσω πτυχές του εαυτού μου μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις σας.





Η Μαρία Καλατζή κατάγεται από τη Μυτιλήνη και την Αστυπάλαια. Είναι αγιογράφος και παράλληλα ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου μέχρι σήμερα διαμένει μόνιμα με τον σύζυγό της. Είναι μητέρα τριών παιδιών και πρόσφατα απόκτησε το πρώτο της εγγόνι.
Είναι συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα βιβλία φαντασίας και μυστηρίου, ενώ το μεταφυσικό στοιχείο κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλα της τα έργα. Η πρώτη της εμφάνιση στην ελληνική πεζογραφία έγινε με το μυθιστόρημα «Δύναμη ψυχής» (2007) και ακολούθησε «Το στοιχειωμένο αρχοντικό» (2008). Κατόπιν εκδόθηκε στο Λονδίνο το «Ο θησαυρός του νερού» (2016). Το τέταρτο και πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το «Η λίμνη με τις Νεράιδες» από τις εκδόσεις Πηγή.
Για επικοινωνία με τη συγγραφέα: maria_kalatzi@yahoo.com και
(2019) Η λίμνη με τις νεράιδες, Εκδόσεις Πηγή
(2008) Το στοιχειωμένο αρχοντικό, Σιδέρη Μιχάλη
(2007) Δύναμη ψυχής, Σιδέρη Μιχάλη





Η λίμνη με τις νεράιδες
Κατά την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, μια ομάδα νεράιδων περνά το μυστικό πέρασμα που ενώνει τον νεραϊδόκοσμο με τη λίμνη του βασιλείου των λωτανθών. Ο σκοπός τους είναι να μαζέψουν τα κόκκινα άνθη των λωτών για τη νεραϊδόσκονη και το φεγγαρόνερο, που αποτελεί πηγή δύναμης για τον κόσμο τους. Καθώς χορεύουν ανυποψίαστες, δέχονται επίθεση από την κακόβουλη Κλειώ, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις νεραϊδένιες δυνάμεις, για να αποκαταστήσει το παραμορφωμένο πρόσωπο της κόρης της. Η Νεφέλη και η Μελένια παγιδεύονται, ενώ η δασκάλα τους Ευρυδίκη μεταμορφώνεται σε βράχο.
Λίγο αργότερα, ο πρίγκιπας Φίλιππος συναντά στη λίμνη τη Νεφέλη, να κλαίει μπροστά στην πετρωμένη δασκάλα της. Συνειδητοποιεί πως είναι η άγνωστη κοπέλα που για ανεξήγητο λόγο έβλεπε στα όνειρά του και ανακαλύπτει πως είναι μια παγιδευμένη νεράιδα. Μαζί θα περάσουν μια παραμυθένια περιπέτεια για να ελευθερωθεί και να επιστρέψει στον νεραϊδόκοσμο.
Ένα μεγάλο μυστικό που καλύπτει το παλάτι θα θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή του πρίγκιπα. Αυτή τη φορά θα είναι η Νεφέλη που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο. Ένας χείμαρρος από αποκαλύψεις, συνωμοσίες και ίντριγκες μέσα στο παλάτι, θα φέρουν στην επιφάνεια μυστικά που θα ταράξουν συθέμελα τη ζωή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου