Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Κριτική Βιβλίου “Γαλάζια κόμπρα” του Παναγιώτη Γιαννουλέα

Κάποια στιγμή ο Λεοντιάδης θα βρεθεί νεκρός, δίπλα του ο Χρυσικός και το διαμάντι άφαντο. Τώρα θα αναρωτηθείτε ποιοι είναι αυτοί οι δύο... Μα φυσικά οι συνέταιροι του μικρού κοσμηματοπωλείου της Σύρου. Ένοχος θα κριθεί ο Χρυσικός καθώς δίπλα του θα βρεθεί το όπλο του εγκλήματος γεμάτο με τα αποτυπώματα του Χρυσικού. Οι αστυνομικοί που θα αναλάβουν την υπόθεση θα είναι ο Γρηγόρης Αστρινός και ο Γιώργος Αγγέλου. Η καταδίκη του Χρυσικού είναι βέβαιη και έτσι θα βρεθεί να εκτίει την ποινή του στις φυλακές.
Κάποιοι θα ανασύρουν από το παρελθόν την υπόθεση, θα ζητήσουν την απονομή της δικαιοσύνης και τη δικαίωση του ονόματος Χρυσικού ως αθώος. Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί ζητάνε να ανατρέξουν στην παλιά υπόθεση; Γιατί υποστηρίζουν ότι ο Χρυσικός ήταν αθώος; Ποιος θα μπορούσε να του στήσει μία τόσο καλοστημένη παγίδα; Ποια είναι αυτή η αδερφή του Αστρινού, την οποία υποστηρίζουν πως έχουν απαγάγει; Ο Αστρινός από όσο γνωρίζει δεν είχε αδερφή.
Το οδοιπορικό ταξίδι από το Ναύπλιο στη Σύρο και από εκεί στην Αθήνα και στην Καλαμπάκα, όπου κάποιοι ήρωες θα μεταβούν στα Μετέωρα και εκεί θα γνωρίσουν από τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο μία άγνωστη ιστορία ενός εγκληματία, ο οποίος μετά την απόδραση από τις φυλακές θα βρεθεί κάποια στιγμή στο Σικάγο, όπου θα χτίσει μία νέα αρχή μακριά από την παρανομία. Οι χαρακτήρες του βιβλίου πολλοί. Ένας εκτιμητής διαμαντιών, ο Αργύρης Σαλμάς, ο οποίος και ήταν ο μεσάζοντας για να βρεθεί η γαλάζια κόμπρα πίσω στον αρχικό του ιδιοκτήτη, θα βρεθεί στη Σύρο για να καταφέρουν να διαλεκτάνουν την υπόθεση. Τέλος, έχουμε και έναν έρωτα, ο οποίος προκύπτει μεταξύ του Γρηγόρη Αστρινού και της συνεργάτιδάς του Έλλης Ροδάκη. Στην αρχή δειλά – δειλά, με πολλά υπονοούμενα ερωτικά αλλά χωρίς να ξεφύγει από τα πρέπει και τα όρια. Μόνο που κάποια στιγμή η ένταση και ο ερωτισμός θα έχει την ένταση του Βεζούβιου, όπου η λάβα του θα κατακάψει οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά του, θα ξεδιπλώσει τα συναισθήματα των δύο ηρώων και θα βρεθούν μπροστά σε διλήμματα.
Ένα μυθιστόρημα που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους αναγνώστες. Το αστυνομικό υπόβαθρο του συγγραφέα διαφαίνεται σε κάθε σελίδα και καταφέρνει να μας προσφέρει ένα άρτιο βιβλίο αυτής της λογοτεχνικής κατηγορίας. Σε όσους αρέσουν τα αστυνομικά βιβλία τότε πρέπει να το διαβάσουν. Τα θέματα που θίγονται είναι πολλά, όπως η θρησκεία, η απονομή της δικαιοσύνης, το “βαθύ ψάξιμο” για την αναζήτηση της αλήθειας, η καταιγιστική δράση των ηρώων της ιστορίας, τα ηθικά διλήμματα, τα οποία προκύπτουν και η ανθρώπινη πλευρά τους είναι μερικά από αυτά. Το σκηνικό που στήνει ο συγγραφέας είναι μοναδικό και ιντριγκαντόρικο που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να βαρεθεί ή να κλείσει το βιβλίο προτού μάθει την αλήθεια και πριν φτάσει στο τέλος της ιστορίας. Η περιπέτεια δένει με τον έρωτα και δίνουν στην ανάγνωση ένα διαφορετικό αέρα μέσα στην ιστορία, η οποία έχει καταιγιστική δράση με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις. Ηθικοί προβληματισμοί, διλήμματα, συναισθήματα που ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί προσφέρουν στον αναγνώστη ένα ακόμα ωραίο και άρτιο βιβλίο με την υπογραφή του Παναγιώτη Γιαννουλέα!
Η αλήθεια είναι πως κόλλησα με τον τίτλο. Αναρωτήθηκα γιατί αυτός ο τίτλος; Γνώριζα για το περιβοήτο γαλάζιο διαμάντι αλλά δε θυμάμαι να το είχα ακούσει ποτέ με το κωδικό του όνομα “Γαλάζια Κόμπρα”. Αλήθεια και ποιος δε θα ήθελε ένα μικρό τέτοιο κοίτασμα; Πόσω μάλλον όταν αυτό το πανάκριβο διαμάντι είναι άριστης καθαρότητας, κοπής και σπάνιο. Ξαφνικά, θα βρεθεί στα χέρια δύο συνεργατών ενός μικρού κοσμηματοπωλείου στη Σύρο. Πως; Μα φυσικά μετά από πώληση από έναν άγνωστο άντρα.




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου