Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Κριτική Βιβλίου “Η μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα” της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου

Αλήθεια ποια παιδιά δεν έχουν αδυναμία στα παιδικά βιβλία με ηρωίδα μάγισσες; Πιστεύω αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σίγουρα! Μία από αυτούς είμαι και εγώ. Έτσι, πήρα την απόφαση να αγοράσω το συγκεκριμένο βιβλίο. Ένας άλλος παράγοντας για τον οποίο το αγόρασα δεν ήταν άλλος από την υπόθεση! Σαν λαγωνικό που είμαι, “μυρίστηκα” άφθονο γέλιο! Και σε ποιον δεν αρέσει να γελάει;;;
Ας πάμε όμως τώρα στην ιστορία και στην περιβόητη μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα Βαλεντίνα Ντι Κουόκα, η οποία ζει στο δάσος Φρουτυβέντολο. Τα μαγικά φίλτρα της δεν έχουν πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα... αλλά είναι πέρα για πέρα πολύχρωμα, διασκεδαστικά και μοναδικά! Μία μέρα της έπεσε πολλή δουλειά. Ο Κόμης Φραγκίσκο Αντονέλι Ντι Μιέλε της ζήτησε μαγικές καραμέλες για να σταματήσει τον λόξυγκα. Η Κοντέσσα Μοριντό ένα λίπασμα για τα λουλούδια της και ο κύριος Ροκοκό ένα σιρόπι για να σταματήσει να φτερνίζεται κάθε φορά που χάιδευε τη γάτα του, Ελβίρα.
Έτσι άρχισε τις παρασκευές. Η ίδια πήρε τη σκούπα της και πήγε τις καραμέλες, το λίπασμα και το σιρόπι στον Κόμη, στη Κοντέσσα και στον γεράκο. Τα άφησε και έφυγε με τόση χαρά που βοήθησε τους γείτονές της.
Κάποια στιγμή ο υπηρέτης του Κόμη ζήτησε να πάει επειγόντως στο κάστρο του. Εκεί τι να δει; Ο Κόμης χοροπηδούσε εξαιτίας των καραμελών. Η μάγισσα έφυγε απογοητευμένη για το κάστρο της. Στη διαδρομή έπεσε από τη σκούπα και προσγειώθηκε στον κήπο της Κοντέσσας. Και τι να δει η καημένη; Τα λουλούδια είχαν φτάσει τα δύο μέτρα, άλλαζαν χρώματα και τα πέταλά τους είχαν διάφορες γεύσεις. Νευριασμένη έφυγε χωρίς να ακούσει τι της έλεγε η Κοντέσσα. Αποφάσισε να πάει να δει τι γίνεται στο σπίτι του κύριου Ροκοκό. Το τι είδε εκεί την άφησε άφωνη... Ο κύριος Ροκοκό ήταν αγκαλιά με την Ελβίρα αλλά δεν μιλούσε. Μόνο έγραφε. Όταν τον ρώτησε γιατί τα γράφει και δεν μιλάει τότε της αποκάλυψε ότι όταν ανοίγει το στόμα του βγαίνουν πολύχρωμες μπορμπουλήθρες. Τι ήταν να ακούσει αυτό η μάγισσά μας; Εξαφανίστηκε και κλείστηκε απογοητευμένη στο κάστρο της.
Τη συνέχεια δε θα σας την αποκαλύψω... για ευνόητους λόγους εννοείται! Σας προτείνω να το αγοράσετε για να ανακαλύψετε μόνοι σας τι συνέβη στην μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα αλλά και τι της έλεγαν ο Κόμης, η Κοντέσσα και ο γεράκος. Αυτό που θα σας αποκαλύψω είναι ότι πρόκειται για ένα άκρως διασκεδαστικό παραμύθι, με πολλά χρώματα, πολλά μαγικά φίλτρα, άφθονο γέλιο μέχρι τελικής πτώσης όπου ο μικρός μας αναγνώστης θα ξεφύγει από την καθημερινότητα και τα δύσκολα διαβάσματα και θα διασκεδάσει μέσα από την ανάγνωση με χιούμορ, τραγελαφικές καταστάσεις και πολλά - πολλά μαγικά φίλτρα του περιβοήτου “Τσελεμεντέ μαγικών φίλτρων και συνταγών” της μάγισσας Γύρισα Μαγείρισσα! Τέλος, αλλά όχι και λιγότερο σημαντικό είναι και το θέμα της εικονογράφησης. Η Ελίνα Χεριανίδου προσφέρει μία πανδαισία χρωματικής παλέτας σε κάθε σελίδα. Συγχαρητήρια τόσο στη συγγραφέα όσο και στην εικονογράφο για αυτή την εξαιρετική δουλειά και το ταίριασμά τους! Φυσικά, συγχαρητήρια αξίζουν και στις εκδόσεις Γράφημα για αυτήν την τόσο πανέμορφη και αξιόλογη δουλειά που κάνανε και προσέφεραν στους αναγνώστες του βιβλίου ένα άρτιο αποτέλεσμα!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου