Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

"Μία φλόγα στο σκοτάδι. Η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ" Μαρία Ρουσάκη

ΜΙΑ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. Η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ
Συγγραφέας: ΡΟΥΣΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ
Έτος έκδοσης: 2012
Έτος έκδοσης 2: 2017
ISBN: 978-960-04-4243-4
ΣΕΛ.: 80
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Εικονογράφηση: Ασπρόμαυρη
Εικονογράφος: Ράπτη, Κατερίνα
Βάρος: 104.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο
Ηλικία: από 9 ετών
Βραβείο: Στη μικρή λίστα των «Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη» στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά

Στη μικρή λίστα των «Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη»
στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά

Σε ηλικία μόλις δεκαεννέα μηνών η Έλεν Κέλερ έχασε την ακοή και την όρασή της από μια σοβαρή ασθένεια. Ως τα επτά της χρόνια ζούσε μπερδεμένη, χωρίς να μιλάει, να βλέπει και να ακούει.
Μέχρι που η Ανν Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, ανέλαβε την εκπαίδευσή της και της αποκάλυψε τη μαγεία των λέξεων. Με επιμονή και υπομονή της έμαθε να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω της, να γράφει, να διαβάζει, να μιλάει με τη νοηματική και σιγά σιγά με τη φωνή της.
Έτσι η Έλεν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, βγήκε από το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζούσε, μορφώθηκε, ταξίδεψε κι έγινε σύμβολο ελπίδας και δύναμης για γενιές ολόκληρες. Το φως της εκπέμπει μέχρι και σήμερα, μέσα από την ιστορία της συγκλονιστικής ζωής της.

«Μεγαλώνοντας στην Αμερική, η ιστορία της Έλεν Κέλερ με είχε συγκινήσει από μικρή. Όταν έψαχνα για ένα ανάλογο βιβλίο στα ελληνικά, δεν έβρισκα. Έτσι αποφάσισα να μοιραστώ την ιστορία αυτής της αξιοθαύμαστης γυναίκας με τα δικά μου παιδιά και με όλα τα παιδιά της Ελλάδας».

(από συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας στις μαθήτριες Μαρία Στάση και Ιόλη Στοφόρου)Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που μας έκανε να κλάψουμε, αλλά κυρίως να κατανοήσουμε τα άτομα με αναπηρία και να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στη γνώση και στο συναίσθημα και να προσφέρει σημαντικά παιδαγωγικά οφέλη.

Κώστας Στοφόρος, bookstand.gr


Βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους, μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο για να γνωρίσουμε τη ζωή της γυναίκας αυτής που έγινε σύμβολο ελπίδας για γενιές ολόκληρες, αλλά κυρίως γιατί μετά τα δικά μας προβλήματα μπορεί να φαντάζουν πολύ μικρά.

Βασίλης Κουτσιαρής, kosvoice.gr


Ένα αξιόλογο βιβλίο, που θα εκπλήξει τον μικρό αναγνώστη για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και θα τον ενθαρρύνει να παλέψει με νύχια και με δόντια για ό,τι έχει αξία για την ψυχή και τη ζωή του, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό.

Ράνια Μπουμπουρή, diastixo.gr


Η Μαρία Ρουσάκη μας θύμισε κάτι που έχουμε ανάγκη σε αυτή τη δύστυχη εποχή. Να επιμένουμε για να ξεπερνάμε τα όρια του εαυτού μας. Να επιμένουμε, για να ανάψουμε μια φλόγα ελπίδας και σε εκείνους που την έχουν χάσει.

Αναστασία Ευσταθίου, paizotopos.gr


Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1974, όμως κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Το πρώτο της βιβλίο, Η Μέλπω η Μοναδική, βραβεύτηκε το 2002 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχει μεταφραστεί στις Η.Π.Α., στην Κορέα και στην Ταϊβάν. Στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο Unique Monique και τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award. Επίσης, το βιβλίο παρουσιάστηκε στη φημισμένη σειρά της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης The Reading Rainbow. Τα βιβλία της Οι λεμονιές και Κολυμπώντας στα βαθιά ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (το 2004 και το 2006, αντίστοιχα). Τα παιδικά της μυθιστορήματα Μια φλόγα στο σκοτάδι – η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ, Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, το Άκου το ρυθμό και το Αίνιγμα στο Αιγαίο ήταν στις βραχείες λίστες των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης το 2013, 2014, 2015 και το 2016, αντίστοιχα.
Η Μαρία Ρουσάκη ήταν περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children’s Book Writers and Illustrators, από το 2010 ως το 2014, και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Το πρώτο της μυθιστόρημα ενηλίκων, με τίτλο Μόνο τα μάτια μένουν, εκδόθηκε το 2016, ενώ το 2017 η Μαρία Ρουσάκη είναι υποψήφια για το βραβείο Συγγραφέας της Χρονιάς από το περιοδικό Votre Beauté.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου