Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Συζητώντας με τη Μαίρη Παπαπαύλου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Μ.Π.: Είναι περισσότεροι από ένας. Ενδεικτικά, Φρέντυ Γερμανός, Βικτώρια Χίσλοπ, Σόφη Θεοδωρίδου ….


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Μ.Π.: Τα μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Μ.Π.: Πάντα έγραφα. Από τα σχολικά μου χρόνια. Ο λόγος που δεν είχα επιχειρήσει να γράψω βιβλίο μέχρι τώρα ήταν καθαρά από έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ίσως πάλι,απλά τώρα να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να γράψω ένα βιβλίο.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Κάθε ηλιοβασίλεμα”;

Μ.Π.: Ευχάριστο, ρομαντικό, ευκολοδιάβαστο. Είναι ένα βιβλίο που αν και απλά γραμμένο, εμπεριέχει πολλά μηνύματα.


Ερώτηση 5η: Η Μαρίνα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της θα αποφασίσει να αποκτήσει το πτυχίο που τόσο επιθυμούσε και οι συγκυρίες απέτρεπαν για να πραγματοποιηθεί. Στήριγμα σε όλη αυτή την προσπάθεια θα είναι η οικογένειά της. Πιστεύετε πως κάθε άνθρωπος για να επιτύχει κάτι θα πρέπει να έχει τη στήριξη της οικογένειας ή από μόνος του μπορεί να καταφέρει τα πάντα;

Μ.Π.: Και τα δύο είναι εφικτά αρκεί κάποιος να θέλει κάτι, πολύ. Η βοήθεια και η αρωγή της οικογένειας της, σίγουρα έκανε την προσπάθεια της πιο εύκολη όμως κατά τη γνώμη μου ισχύει πάντα το «θέλω = μπορώ».


Ερώτηση 6η: Η Μαρίνα θα βιώσει τρεις διαφορετικές πτυχές του έρωτα και της αγάπης. Μία όμως θα ταράξει τη ζωή της. Μπορεί κάποιος να ακολουθήσει το άλλο του μισό ακόμα και αν αυτό θα σημαίνει πως θα εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα πορεία της ή τα πρέπει είναι πιο ισχυρά;

Μ.Π.: Αυτό εξαρτάται από την ανατροφή, τον χαρακτήρα αλλά και τις προτεραιότητες που βάζει ο κάθε άνθρωπος. Όποιο δρόμο και να ακολουθήσει κάποιος, να μείνει στη σιγουριά και την ασφάλεια ή να ακολουθήσει το άλλο του μισό, θέλει δύναμη.


Ερώτηση 7η: Το βιβλίο σας είναι ένα ταξίδι στη Γαλλία, στην Ισπανία, στο Μαρόκο και στην Ελλάδα. Σας αρέσει να ταξιδεύετε και να γνωρίζετε νέους τόπους, κουλτούρες, ήθη και έθιμα;

Μ.Π.: Πάρα πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και θεωρώ πως ο καλύτερος τρόπος να κατακτήσεις μια χώρα, είναι εξερευνώντας τα τοπία, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της.


Ερώτηση 8η: Η αγάπη και η φιλία αποτελούν τοβασικό κορμό του βιβλίου σας. Στη δική σας ζωή τι ρόλο παίζει το καθένα;

Μ.Π.: Τον σημαντικότερο. Ο έρωτας, η αγάπη για την οικογένεια και οι φίλοι είναι ό,τι μας καθορίζει. Δεν νοείται να θεωρείς ότι έζησες αν δεν ερωτεύτηκες, δεν έδωσες και δεν πήρες αγάπη κι αν δεν μοιράστηκες όμορφες όπως και δύσκολες στιγμές με φίλους.


Ερώτηση 9η: Αν μπορούσατε να περιγράψετε το ηλιοβασίλεμα, με ποιες λέξεις θα το κάνατε;

Μ.Π.: Μεγαλείο της φύσης, μαγεία, έρωτας, διακοπές, ρομαντισμός.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Μ.Π.: Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, ελαφρώς «πειραγμένη», που ξεκίνησε κάπου στην Κρήτη το 1942 και τέλειωσε κάπου στην Αθήνα το 2016.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Μ.Π.: Ευχαριστώ κι εγώ για το χρόνο και τις ευχές σας.



Μαίρη Παπαπαύλου: https://www.psichogios.gr/site/Authors/show/1068/mairh-papapayloy
"Κάθε ηλιοβασίλεμα": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003966/kathe-hliobasilema 





Η ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε ξένες γλώσσες και έχει επάρκεια διδασκαλίας γαλλικών και αγγλικών. Έχει ολοκληρώσει το πτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα, στο Σίντνεϊ και στη Λευκωσία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια διατηρεί φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην πόλη όπου γεννήθηκε. Έχει κατά καιρούς αρθρογραφήσει σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά, καθώς και σε μπλογκ. Το μυθιστόρημά της ΚΑΘΕ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια.
(2017) Κάθε ηλιοβασίλεμα, Ψυχογιός




Κάθε ηλιοβασίλεμα
Η τολμηρή απόφαση της Μαρίνας, μιας σαραντάχρονης συζύγου και μητέρας, να συνεχίσει τις σπουδές της από εκεί όπου τις είχε αφήσει είκοσι χρόνια πριν την οδηγεί στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, και, στη συνέχεια, στο εξωτικό Μαρόκο. Η καρμική γνωριμία της με τον Νασίρ και τα έντονα συναισθήματα που μοιράζονται ανατρέπουν τις ισορροπίες της τακτοποιημένης ζωής τους.
«Ακόμα κι αν ξεχάσεις όσα σου είπα, μην ξεχάσεις ποτέ πώς σε έκανα να νιώσεις», της είχε πει ο Νασίρ εκείνο το τελευταίο βράδυ στην Καζαμπλάνκα.
Και ύστερα, η Σαντορίνη! Ένας ηφαιστειακός τόπος όπου η ζωή είναι πιο δυνατή από τον θάνατο και ο έρωτας ανάμεσα στη Μαρίνα και στον Νασίρ πιο δυνατός από τα πρέπει. Κάθε φορά που ο φλογερός ήλιος της Σαντορίνης βυθίζεται στο Αιγαίο, εκείνοι αγαπιούνται ακόμα πιο πολύ.
Όσο και αν η Μαρίνα παλεύει να καταπιέσει αυτά που νιώθει, να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, τα λόγια του Νασίρ, φυλαγμένα στα συρτάρια του μυαλού και της καρδιάς της, δεν την αφήνουν να ξεχάσει. «Όπου κι αν πάω, θα σε πάρω μαζί μου, θα σε κουβαλάω μέσα μου, για πάντα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου