Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Κάθε ηλιοβασίλεμα” της Μαρίας Παπαπαύλου

Η Μαρίνα είναι μία σαραντάχρονη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών. Η ζωή της δε της φέρθηκε και πολύ γενναιόδωρα. Αντιθέτως! Νωρίς θα βιώσει την απώλεια του αγαπημένου της. Και ενώ αυτός θα της ορκιστεί ότι θα την αγαπάει για μια ζωή, η μοίρα θα της παίξει το πιο σκληρό παιχνίδι της. Ο ξαφνικός χαμός της θα την οδηγήσει σε φοβίες και σε μία ζωή εκτός Ελλάδος για κάποια χρόνια. Όταν θα επιστρέψει για κάποιες ημέρες θα γνωρίσει τον Μάνο, με τον οποίο θα δεθεί μαζί του, θα τον ακολουθήσει και θα τον στηρίξει σε κάθε βήμα του. Θα εγκαταλείψει τις σπουδές της στο Παρίσι και θα αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην οικογένειά της. Όμως, όσο θα περνάνε τα χρόνια τόσο θα βαλτώνει ψυχολογικά. Ώσπου θα πάρει την απόφαση να τελειώσει τις σπουδές της. Όλη η οικογένειά της θα τη στηρίξει και θα γίνει αρωγός βοηθείας. Έτσι, θα ξαναβρεθεί στις αίθουσες του πανεπιστημίου και μέσω ενός προγράμματος θα πάει για λίγους μήνες στο Παρίσι. Εκεί, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους, θα κάνει φίλους και θα ξαναβρεί τη “χαμένη” της φίλη . Και κάπου εκεί ξεκινάει ένα νέο ταξίδι. Η Μαρίνα θα συνοδεύσει τη Νούζχα στο Μαρόκο και θα γνωρίσει την οικογένειά της. Ο Νασίρ, ο αδερφός της Νούζχα, θα μαγευτεί και θα γοητευτεί από τις γνώσεις της Μαρίνας και όχι μόνο. Αλλά και η Μαρίνα θα αισθανθεί ένα έντονο καρδιοχτύπι μέσα της για τον Νασίρ.
Τα θέλω της θα υπερνικήσουν τα πρέπει της; Θα εγκαταλείψει την οικογένειά της για να ζήσει όλα όσα δεν έζησε ποτέ της; Ο Νασίρ θα εγκαταλείψει τις παραδόσεις της χώρας του για να ζήσει το όνειρο; Θα ενδώσουν στα συναισθήματά τους; Τι το διαφορετικό έχουν τα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης; Όσο συναντάνε και ένα καινούργιο τι γεννιέται μέσα τους;
«Μαρίνα, ακόμα κι αν ξεχάσεις όσα σου είπα, μην ξεχάσεις ποτέ πώς σε έκανα να νιώσεις!» ήταν η τελευταία πρόταση του Νασίρ προς τη Μαρίνα λίγο πριν αποχωριστούν στο Μαρόκο.
«Όσοι αγαπιούνται πολύ δεν πεθαίνουν ποτέ. Ζουν παντοτινά, γιατί, όπου κι αν πας, τους παίρνεις μαζί σου, τους κουβαλάς μέσα μου, για πάντα!» ήταν από τις τελευταίες κουβέντες που της είπε όταν ήταν ακόμα στη Σαντορίνη και ζούσαν τον έρωτά τους.
Το βιβλίο είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός στο Παρίσι, στην Καζαμπλάνκα, στην Αθήνα και στη Σαντορίνη. Αλλά το κυριότερο δεν είναι αυτό… αλλά η ουσία και η εμβάθυνση των συναισθημάτων, τα οποία προκύπτουν μέσα από την ιστορία της Μαρίνας. Θα γνωρίσει τον ιδανικό έρωτα, θα νιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, θα δεθεί με έναν άνθρωπο τελείως διαφορετικό από την ίδια και θα γνωρίζει την απόλυτη φιλία. Όλα αυτά είναι πράγματα, τα οποία όλοι μας αναζητούμε να βιώσουμε! Αν λοιπόν θέλετε να μαγευτείτε από τα τοπία που θα συναντήσετε κατά την ανάγνωση αλλά και από έναν τέλειο έρωτα, τότε ταξιδέψτε μέσα στις σελίδες του βιβλίου της Μαρίας Παπαπαύλου και σίγουρα θα κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά της Σαντορίνης και νοερά θα δείτε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από την Καλντέρα, το οποίο δε μοιάζει με κανένα άλλο. Άλλωστε, όπως μας λέει ο τίτλος… «κάθε ηλιοβασίλεμα» είναι και διαφορετικό!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου