Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το τελευταίο πάρτι της Λάουρα: Η τριλογία του Πάλοκασκι 1” των J. K. Johansson

Μία ομάδα Φινλανδών συγγραφέων κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο J. K. Johansson και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι το πρώτο αστυνομικό βιβλίο εκ των τριών που έχουν γράψει. Η ιστορία αφορά μία έφηβη κοπέλα, η οποία εξαφανίζεται μετά από ένα πάρτι σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο του Ελσίνκι. Οι γονείς της με σκοπό να βρουν την κόρη της θα δημιουργήσουν μία σελίδα στο facebook. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατακλυστεί η σελίδα με πολλά σχόλια. Άλλα λέγοντας αλήθειες και άλλα στηριζόμενα σε ψέματα. Η Μία είναι μία πρώην αστυνομικός, της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία αποφασίζει πλέον να ακολουθήσει το επάγγελμα της ειδικής παιδαγωγού, ελπίζοντας η ζωή της να αποκτήσει τους ήσυχους ρυθμούς που επιζητεί. Θα διορισθεί στο παλιό της σχολείο δίπλα στον αδερφό της Νίκε, ψυχολόγο.
Ποια είναι τελικά η Λάουρα; Γιατί στο σχολείο και στον κοινωνικό περίγυρο επικρατεί αναταραχή; Γιατί πολλά πικρόχολα σχόλια ανεβαίνουν στη σελίδα που δημιούργησαν οι γονείς της; Τι κοινό υπάρχει μεταξύ της Λάουρα και της προ εικοσαετίας εξαφανισμένης Βένλα; Πρόκειται για δολοφονία; Μήπως υπάρχει ένας κατά συρροή δολοφόνος; Οι ομοιότητες στον χαρακτήρα και της εξωτερικής εμφάνισης των δύο κοριτσιών είναι ευδιάκριτες. Θα βρεθεί το κορίτσι; Ποιοι θεωρούνται ύποπτοι;
Το βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να βασιστεί σε μία αληθινή ιστορία. Άλλωστε, ουκ ολίγες φορές έχουν εξαφανιστεί έφηβοι με πολλά και ποικίλα αποτελέσματα. Ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος μας δείχνει περίτρανα το αληθινό και στυγερό πρόσωπο είναι τα μέσα δικτύωσης. Άλλοτε λειτουργούν θετικά και άλλοτε αρνητικά. Η χρήση τους έχει να κάνει με το πρόσωπο του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει πολλές προεκτάσεις, προκαλώντας στην πλειοψηφία κακό παρά κακό. Και το ρητό κολλάει γάντι... “η τρίχα γίνεται τριχιά”!
Η γραφή του βιβλίου είναι άμεση, γρήγορη και λιτή. Ο αναγνώστης συμπονά τους ήρωες και αναζητά στις επόμενες σελίδες τη λύση σε αυτό το μυστήριο. Τελικά πρόκειται για φυγή, για αυτοκτονία ή για δολοφονία; Τη λύση σχετικά με το αν είναι εν ζωή ή όχι θα την βρούμε στις τελευταίες σελίδες. Μόνο που ουσιαστικά δε θα είναι ολοκάθαρη η λύση. Λογικά, θα χρειαστεί να περιμένουμε και τα υπόλοιπα δύο βιβλία για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε αυτό το προάστιο του Ελσίνκι.
Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι αινιγματικοί και έτσι πολλά πράγματα αιωρούνται. Εύχομαι να ξεδιαλύνει αρκετά στο δεύτερο βιβλίου. Αν και δεν μπορώ να πω ότι ως αναγνώστης δεν πάει το μυαλό μου σε μία συγκεκριμένη λύση. Σίγουρα, ανήκει σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αινιγματικό μοτίβο όπως οι Σκανδιναβοί ξέρουν πάντα να προσφέρουν στους αναγνώστες τους. Η αγωνία σε αρκετά σημεία είναι εμφανής, αν και προσωπικά θα την ήθελα σε μεγαλύτερο βαθμό. Φυσικά, δεν πλατειάζει ούτε κουράζει τους αναγνώστες με ακατάσχετη φλυαρία και ανούσια στοιχεία. Αντιθέτως, ήδη σε βάζει στο τριπάκι να ψάχνεις λύσεις και να σκέφτεσαι τι κρύβεται πίσω από κάθε βλέμμα, πρόσωπο και συμπεριφορές.




Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου