Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Καίσαρας Μπιροτό" Honore De Balzac

HONORÉ de BALZAC
Καίσαρας Μπιροτό
Μετάφραση: Ευγενία Τσελέντη
Σειρά: Ξένη Κλασική Λογοτεχνία
Σελίδες: 440
Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-776-1
Τιμή: 10,99 €

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος εμπλουτίζουν τη σειρά ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ με το διαχρονικό και συνάμα επίκαιρο μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ Καίσαρας Μπιροτό. Δημοσιευμένο το 1837 (η συγγραφή του είχε αρχίσει το 1831), το μυθιστόρημα εντάσσεται στις Σκηνές της παρισινής ζωής, κατηγορία της «Ανθρώπινης Κωμωδίας» – του συνολικού έργου που καθιέρωσε τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Η υπόθεση τοποθετείται το 1818 και ξεκινά με τη χοροεσπερίδα που διοργανώνει ο Καίσαρας Μπιροτό, έμπορος και ιδιοκτήτης του αρωματοποιείου Βασίλισσα των Ρόδων και αντιδήμαρχος του Παρισιού, με αφορμή την παρασημοφόρησή του από τον Βασιλιά. Για τον ήρωα του Μπαλζάκ, έναν αγρότη που αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στην πόλη κι έτσι κατέληξε έμπορος και αστός, η τιμητική διάκριση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα της επαγγελματικής και κοινωνικής του καταξίωσης. Στη λαμπερή και πολυέξοδη κοσμική εκδήλωση θα συναντηθούν εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων του Παρισιού. Η υψηλή αριστοκρατία και ο κόσμος του εμπορίου, τραπεζίτες και δημοσιογράφοι, επιστήμονες και δήμαρχοι.

Όλοι παίζουν έναν ρόλο στην ανατροπή ζωής που περιμένει τον Καίσαρα Μπιροτό, όταν το Χρήμα που τον ανέδειξε γίνεται ξαφνικά αιτία να κινδυνεύει να χάσει όλα όσα έχει χτίσει σε υλικό και κοινωνικό επίπεδο. Σκηνικό της ιστορίας είναι ο κόσμος του εμπορίου και της κερδοσκοπίας και μωσαϊκό οι σχέσεις που αναπτύσσει ο κεντρικός ήρωας με τους ανθρώπους που κινούνται στον κόσμο αυτό: σχέσεις συναλλαγής, σύγκρουσης, εκμετάλλευσης, κοινωνικής και προσωπικής επιβολής, ματαιοδοξίας, αλλά και εντιμότητας, αφοσίωσης και ήθους.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί ένα σατιρικό δράμα και ταυτόχρονα μια οξυδερκή σκιαγράφηση της παρισινής μεσαίας τάξης της εποχής εκείνης. Ωστόσο, μέσα από το έργο αυτό ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να διακρίνει τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, όπως και τις επιστημονικές και οικονομικές εξελίξεις που καθόρισαν τα επόμενα χρόνια τη δική μας εποχή. Όπως αναφέρει η εισαγωγή της έκδοσης: «το έργο αυτό παραμένει επίκαιρο καθώς μέσα του αναγνωρίζουμε χαρακτήρες, σχέσεις, συγκρούσεις και καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που συναντάμε καθημερινά. Η καθαρή ματιά του λειτουργεί καταλυτικά για τον σημερινό αναγνώστη, τον βοηθάει να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει με μεγαλύτερη ενάργεια, μέσα από ένα ιστορικό πρίσμα, τον γύρω του κόσμο και τα αίτια που τον κινούν».

Μια πραγματικά πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιοθήκη ενός βιβλιόφιλου που όχι μόνο θέλει να έχει ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, αλλά και ένα έργο όπου η διαχρονική του άξια έγκειται και στις σύγχρονες αναφορές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου