Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ταξίδι στο φεγγάρι” της Ειρήνης Πουλάκου

Η μικρή, φιλάσθενη και γκρινιάρα Ευρυδίκη θα περάσει τις διακοπές της στη Σαμοθράκη. Το άγνωστο τη φοβίζει και την κάνει να βρίσκει εμπόδια εκεί που δεν υπάρχουν. Μαζί της θα ταξιδέψει όλη η οικογένειά της. Στο καράβι θα γνωρίσουν δύο φίλους και το ταξίδι ξεκινάει. Ο χρόνος διαμονής τους εκεί θα είναι ένας ολόκληρος μήνας. Ο Αύγουστος είναι μαγικός και η πανσέληνός του μπορεί να κάνει θαύματα. Στο νησί θα μείνουν στον θείο του πατέρα της, τον Παύλο. Μόνο που τόσα χρόνια δεν γνωρίζανε την ύπαρξη αυτού του παππού. Και κάπου εκεί ξεκινάει η μαγεία του ταξιδιού.
Ένα απροσδόκητο γεγονός θα αλλάξει τα σχέδια της οικογένειας. Η μικρή Ευρυδίκη θα αναγκαστεί να περάσει όλη την ημέρα της με τον περίεργο παππού Παύλο. Μαζί του θα ζήσει μία πρωτόγνωρη περιπέτεια. Με τη βάρκα θα πάνε να δουν τον καταρράκτη του νησιού και να φτάσουν στην κορυφή του βουνού “Φεγγάρι”. Αλλά αυτή η διαδρομή είναι επικίνδυνη και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Η εξομολόγηση του μυστικού του παππού Παύλου στην Ευρυδίκη θα της εξάψει την περιέργεια και θα τον ακολουθήσει σε αυτό που έχει αποφασίσει.
Το κορίτσι θα γνωρίσει από κοντά μαγικά πλάσματα. Οι νεράιδες που θα δούμε να παρελαύνουν στην ιστορία θα είναι η Αλθαία με το μαγικό της φίλτρο, η Ηλιόμορφη με τα ανθρώπινα συναισθήματά της, η Ρουσβεκία με τις σαράντα πέτρες, η Κάλθα που χαρίζει φτερά, η Μελωδία με το μαγευτικό της τραγούδι, η Ανεμόφιλη με τα καιρικά φαινόμενα, η Ονειρόπλαστη με την πραγματοποίηση των ευχών, η Θαλασσονύμφη με το φύσημά της και τη Σελήνη με το χρυσό της ραβδί.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους αναγνώστες του, μικρούς και μεγάλους. Πίσω από τις μαγικές ικανότητες των νεράιδων κρύβεται η ανθρώπινη θέληση για να πετύχει αυτό που έχει βάλει ως στόχο. Και αυτό φαίνεται καθ' όλη την ανάγνωση της ιστορίας. Η πυγμή, η υπομονή και η επιμονή είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά για να γίνουμε δυνατοί και ισχυροί. Αυτό είναι το πρωταρχικό μήνυμα που κατάφερε η συγγραφέας να αποδώσει στις σελίδες του βιβλίου και να τις μεταβιβάσει με περίτεχνο τρόπο στους αναγνώστες. Η πίστη, η θέληση, η χαρά, η ευτυχία και η αγάπη είναι τα συναισθήματα που συνθέτουν το παζλ της συγκεκριμένης ιστορίας. Και ο συνδυασμός όσων προανέφερα είναι τα κομμάτια που δίνουν δύναμη και διδάσκουν με έμμεσο και ουσιαστικό τρόπο τους αναγνώστες! Για όλα αυτά, οφείλουμε να το διαβάσουμε και να “καταλάβει” τη θέση στη βιβλιοθήκη μας που του αξίζει!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου