Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Συρία – Το ημερολόγιο του αποχωρισμού” του Στέφανου Γανωτή

Το βιβλίο μας ταξιδεύει στη Συρία. Εκεί, στο Χαλέπι, η μικρή μας ηρωίδα θα μας γνωρίσει τη Συρία, τον πολιτισμό της και την ιστορία της. Η Σουρούκ θα γνωρίσει αρχαιολογικούς χώρους και θα αποφασίσει να μάθει την ελληνική γλώσσα και να σπουδάσει αρχαιολόγος.
Μέσα στα χαλάσματα βλέπουμε τα όνειρα να παίρνουν μορφή καθώς η αγάπη της για σπουδές μεγαλώνει. Η ελπίδα δεν εγκαταλείπεται και όσο η καρδιά χτυπάει οι επιθυμίες οφείλουν να υπάρχουν.
Η ροή του βιβλίου έχει τη μορφή ημερολογίου. Είναι η διαδρομή αυτής της μικρής μας ηρωίδας από τη Συρία μέχρι την Ελλάδα.
Η άθλια συμπεριφορά των δουλεμπόρων διαφαίνεται από τους ζοφερούς διαλόγους. Όλα λογίζονται με το χρήμα και ο θεός τους είναι μόνο αυτός.
Είμαι σίγουρη ότι θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Επίσης, η εικονογράφηση είναι ένα ατού για την ιστορία και οι φωτογραφίες που ξετυλίγονται στη μέση του βιβλίου κάνει πιο αναπαραστατική την ανάγνωσή του. Η φαντασία λειτουργεί θετικά και οι λέξεις ξεδιπλώνονται δημιουργώντας μία σχεδόν κινηματογραφική πλοκή στην ιστορία.
Η συγκίνηση είναι διάχυτη καθώς και ο αγώνας για επιβίωση και για αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Αξίζει την προσοχή όλων μας και εύχομαι να αγαπηθεί από τους αναγνώστες του γιατί αξίζει και μας διδάσκει μέσα από τη διαδρομή του μικρού κοριτσιού την επιμονή και την υπομονή, δύο αρετές συμμάχους των ανθρώπων, τις οποίες οφείλουμε όλοι μας να έχουμε δίπλα μας και για αποκούμπι μας!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου