Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Συζητώντας με την Έλση Τσουκαράκη

Ερώτηση 1η: Τα βιβλία σας βασίζονται απόλυτα σε μυθοπλαστικά στοιχεία ή εμπεριέχουν και αληθινά γεγονότα;

Ε.Τ.: Όλα τα βιβλία μου, προς το παρόν, είναι δημιουργήματα της φαντασίας μου, εκτός αν εμπλέκονται ιστορικά στοιχεία, τα οποία εξυπηρετούν τη ροή της ιστορίας! Για κάποιον αδιευκρίνιστο και μυστήριο, ψυχολογικό λόγο, δεν μου αρέσει να συνδυάζω στην πλοκή της υπόθεσης αληθινά ή βιωματικά γεγονότα.


Ερώτηση 2η: Εκτός της συγγραφής έχετε ασχοληθεί και με τη μετάφραση. Ποιο ήταν το πιο αγαπημένο σας μεταφρασμένο βιβλίο από εσάς;

Ε.Τ.: Μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία για παιδιά από τη γαλλική γλώσσα, χωρίς βαρύγδουπο και «διάσημο» τίτλο, στο οποίο αναφέρονταν επίσης, πολλά ήθη και έθιμα των γάλλων στις διάφορες επαρχίες της πατρίδας τους.


Ερώτηση 3η: Όσον αφορά τη μετάφραση, ποιο στοιχείο ή χαρακτηριστικό πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει έναν μεταφραστή σπουδαίο;

Ε.Τ.: Να συντονίζεται στην ίδια συχνότητα με τη γλώσσα και το ύφος του δημιουργού, ώστε να μην προδίδει το πνευματικό έργο του. Επίσης να προσπαθεί με όμορφες και κατάλληλες εκφράσεις να αποδώσει και να αναδείξει δίκαια και σωστά το κείμενο του εκάστοτε συγγραφέα!


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Γαλάζιος λαβύρινθος”;

Ε.Τ.: Νομίζω ότι στον Γαλάζιο λαβύρινθο ταιριάζει ο χαρακτηρισμός: Ψυχολογικό θρίλερ! Εφόσον στην ουσία αναφέρεται στα σκοτεινά μονοπάτια που οδηγείται ο άνθρωπος μέσα στο λαβύρινθο του μυαλού του και στα ψυχικά και ανήλια αδιέξοδα της ύπαρξης του!


Ερώτηση 5η: Ο κεντρικός σας ήρωας, Σάββας Νίκας, καταφέρνει να εκφραστεί μέσω κομματιών από βιβλία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Θεωρείτε ότι υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων, η οποία δεν μπορεί να αποτυπώσει με λόγια δικά της τα συναισθήματα και τις σκέψεις;

Ε.Τ.: Οι περισσότεροι άνθρωποι, σπάνια εκφράζουν ειλικρινά, αυθόρμητα και «φωναχτά» την συναισθηματική τους ψυχολογική ένταση. Ανάλογα τις προσωπικές επιλογές του καθενός, υπάρχει φορές κι η αντίστοιχη επικουρική εκφραστική βοήθεια! …. είτε μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, γνωστά τσιτάτα σοφών, αναφορά σε παροιμίες, στίχους τραγουδιών ή ακόμα και λεκτικές αλληγορίες…


Ερώτηση 6η: Η σοβαρότητα του Σάββα συγκρούεται με την “ελαφρότητα” της Λούσι. Παρόλα αυτά γίνονται ζευγάρι. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται και αλληλοσυμπληρώνουν τις αδυναμίες του άλλου;

Ε.Τ.: Συνήθως ένας άνθρωπος καθρεφτίζει τις ελλείψεις του στην προσωπικότητα κάποιου άλλου, συμπληρώνοντας τα δικά του συναισθηματικά κενά. Άλλοτε πάλι ένας από τους δυο – συνήθως ο άντρας – αναλαμβάνει το ρόλο του καθοδηγητή Πυγμαλίωνα! Οι ερωτικές σχέσεις είναι εξαιρετικά
πολύπλοκες, υπηρετώντας πολλούς εναλλασσόμενους ρόλους και πηγάζουν όλες βασικά από την βαθιά κι ασυνείδητη – συχνά – εσωτερική επικοινωνία με τον ίδιο μας τον εαυτό!


Ερώτηση 7η: Ο θάνατος ενός νέου παιδιού σοκάρει τον έμπειρο ιατροδικαστή, Βλάση Φωτίου. Ακόμα και οι πιο εξοικειωμένοι άνθρωποι σοκάρονται; Επίσης, μπορεί να δικαιολογηθεί ένας φόνος ακόμα και αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι πίσω από την αιτία της αφαίρεσης μιας ανθρώπινης ζωής;

Ε.Τ.: Όσοι πραγματεύονται καθημερινά μέσα από τα επαγγέλματα τους το θάνατο, όπως οι γιατροί ή οι ιατροδικαστές, πιστεύω ότι ζορίζονται ψυχολογικά ν’αποδεχτούν την έλλειψη λογικής, «ηλικιακής» σειράς, όταν το κακό χτυπά απρόβλεπτα νέες υπάρξεις. Δύσκολα αποκτούν απόλυτη εξοικείωση με αυτήν την σκοτεινή κι ανεξήγητη πλευρά της ζωής… αν και προφανώς θα το διαχειριστούν καλύτερα από έναν απλό καθημερινό άνθρωπο.
Η αιτιολογία ενός φόνου αποτελεί ένα πελώριο ψηφιδωτό πολλαπλών διαστάσεων, γι αυτό κι απασχολεί δυο μεγάλους πυλώνες της κοινωνίας: Την αστυνομία και τη δικαιοσύνη! Η συμβολική παλέτα των αποχρώσεων και παραμέτρων για την εξιχνίαση ενός φόνου, προϋποθέτει ένα εξαιρετικά υπεύθυνο, λεπτοφυές, αντικειμενικό και δύσκολο έργο της Νομικής και Ιατρικής επιστήμης, ειδικά στις περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών!


Ερώτηση 8η: Στην ιστορία σας η φιλία και η αγάπη “ανθίζουν” σαν ένα τριαντάφυλλο. Στη ζωή σας πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν;

Ε.Τ.: Χωρίς τους ανθρώπους που αγαπάμε γύρω μας…. όλα σκοτεινιάζουν και σιωπούν, χάνουν τη
λάμψη και το νόημά τους… τα τραγούδια πικραίνουν με τη μελωδία τους…. και μοιάζει να κουβαλάμε στους ώμους ένα δυσβάστακτο φορτίο… Είναι στη φύση μας…. ! Ισχύει για όλους μας….. !


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ε.Τ.: Να επικοινωνούν πρωτίστως με τον εαυτό τους! Τον καλύτερο και πιο πιστό φίλο μας! Και ν’αφουγκράζονται την εσωτερική τους φωνή, επειδή μόνο αυτή αφυπνίζει και οδηγεί τη ψυχή μας ουσιαστικά, στο λυτρωτικό της μονοπάτι!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Ε.Τ.: Πρόκειται για μια τρυφερή κι ιδιόμορφη αστυνομική ιστορία, όπου η σκληρή πραγματικότητα
εμπλέκεται και συνδυάζεται με τον ονειρικό κόσμο των παραμυθιών! Ένας φόνος…. Και ένα αφιέρωμα στους Παραμυθάδες των παιδικών μας χρόνων..!


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Ε.Τ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τις ερωτήσεις σας!!
Με τιμή
Έλση Τσουκαράκη






“Η αυλή των ονείρων”: http://psichogios.gr/site/Books/show/1003664/h-aylh-twn-oneirwn
“Τα κύματα της νοσταλγίας”: http://psichogios.gr/site/Books/show/1003198/ta-kymata-ths-nostalgias
“Ο ήλιος του Σεπτέμβρη”: http://psichogios.gr/site/Books/show/1002683/o-hlios-toy-septembrh
“Βελούδινη συνωμοσία”: http://psichogios.gr/site/Books/show/1002093/beloydinh-synwmosia
“Μέχρι να ξημερώσει”: http://psichogios.gr/site/Books/show/1001672/mexri-na-kshmerwsei
“Υπέροχες γυναίκες”: http://psichogios.gr/site/Books/show/1000813/yperoxes-gynaikes
“Ας αποφασίσει ο χρόνος”: http://psichogios.gr/site/Books/show/1000250/as-apofasisei-o-xronos







Η ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ γεννήθηκε στο Κάιρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί είχε τον τρόπο της να επικοινωνεί με τις λέξεις. Σπούδασε γερμανική και γαλλική φιλολογία. Δίδαξε σε σχολεία, ασχολήθηκε με μεταφράσεις, έγραψε διηγήματα και σενάρια, και τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν και θεωρεί μεγάλη τύχη τη συναναστροφή με παιδιά και εφήβους, θα της άρεσε να δηλώνει «επάγγελμα: ονειροπόλα». Έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά εννιά μυθιστορήματά της.
(2017) Γαλάζιος λαβύρινθος, Ψυχογιός
(2016) Η αυλή των ονείρων, Ψυχογιός
(2015) Τα κύματα της νοσταλγίας, Ψυχογιός
(2014) Ο ήλιος του Σεπτέμβρη, Ψυχογιός
(2013) Βελούδινη συνωμοσία, Ψυχογιός
(2012) Μέχρι να ξημερώσει, Ψυχογιός
(2011) Υπέροχες γυναίκες, Ψυχογιός
(2010) Ας αποφασίσει ο χρόνος, Ψυχογιός
(2009) Η ποινή, Ψυχογιός






Γαλάζιος λαβύρινθος
Ο αιφνίδιος και ύποπτος θάνατος ενός μικρού αγοριού έρχεται να ταράξει την καθημερινότητα του εισαγγελέα Σάββα Νίκα, ο οποίος βιώνει για πρώτη φορά στη ζωή του τον έρωτα με τη φλογερή κοκκινομάλλα Λούσι.

Την ίδια ταραχή νιώθει κι ο έμπειρος ιατροδικαστής Βλάσης Φωτίου, κοντά στη δύση της καριέρας του, γεγονός που εγείρει μέσα του πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Το τραγικό γεγονός αναστατώνει και τον αστυνόμο Ανέστη Βαγενά, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την αληθινή αγάπη.

Όταν ακόμα ένα παιδί χάνει με τον ίδιο παράξενο τρόπο τη ζωή του, οι τρεις άντρες συνεργάζονται για να εξιχνιάσουν αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους.

Ποιο άρρωστο μυαλό οργανώνει την εξόντωση μικρών παιδιών; Ποιες είναι οι αιτίες μιας τόσο αποκρουστικής πράξης; Πόσο εύκολη είναι σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου η ανακάλυψη της αλήθειας και η σύλληψη του δολοφόνου;
 
 
 
 
Η αυλή των ονείρων
Κι όμως! Η ζωή ενός ορκισμένου εργένη, χωρίς δεσμεύσεις κι υποχρεώσεις, μπορεί να μεταμορφωθεί ριζικά μέσα σε λίγες στιγμές. Μια τόσο μεγάλη κι απρόσμενη ανατροπή βίωσε αναπάντεχα και ο Μάνθος. Απέκτησε ξαφνικά παιδιά, οικογένεια, σύντροφο, καλούπια και κώδικες στην καθημερινότητά του και υποχρεώθηκε ν’ αλλάξει ρότα και προτεραιότητες στην πολυτάραχη διαδρομή του. Επιπλέον, έρωτες και φαντάσματα από το παρελθόν επέστρεφαν για ν’ αναμετρηθούν μαζί του…

Ο Μάνθος δεν είχε άλλη επιλογή. Έπρεπε να ακολουθήσει τους δικούς του νόμους, που διαφέντευαν την καρδιά του, προκειμένου να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, ως γιος, φίλος, εραστής και σύντροφος, μα πάνω απ’ όλα ως στοργικός και αφοσιωμένος πατέρας. Όποιο κι αν ήταν το τίμημα…
 
 
 
 
Τα κύματα της νοσταλγίας
Η ζωή του γιατρού Πέτρου Εμμανουήλ αλλάζει ολοκληρωτικά όταν γίνεται υπαίτιος για τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού.

Ύστερα από μια συγκλονιστική αποκάλυψη που ανατρέπει τα πάντα, αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογένεια και τον τόπο του, χωρίς να υποψιάζεται το παράδοξο παιχνίδι που του έστησε χαιρέκακα η μοίρα. Μόνο ο αληθινός έρωτας κατορθώνει κάποια στιγμή ν’ απαλύνει τις πληγές του, να τον λυτρώσει από τον ίδιο του τον εαυτό και να τον βοηθήσει να ξαναστήσει τη ζωή του στη μακρινή Νέα Ζηλανδία!

Το αναπάντεχο τηλεφώνημα της κόρης του, ύστερα από είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια, τον αναγκάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να έρθει αντιμέτωπος με όλα όσα διαδραματίστηκαν στην οικογένειά του όσο αυτός ήταν απών.

Άσβεστα μίση, άδηλα μυστικά, φλογεροί έρωτες και ταξίδια στα πέρατα ενός εξωτικού κόσμου αποτελούν τις ψηφίδες ζωής του Πέτρου, σαν χάρτες αυτογνωσίας και κάθαρσης στην ατομική διαδρομή του! Και καταλήγουν να αποδείξουν ότι η σύγκρουση του ανθρώπου με το πεπρωμένο και τη δική του βαθιά κρυμμένη αλήθεια σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή της λύτρωσής του.
 
 
 
 
Ο ήλιος του Σεπτέμβρη
Η Φανή ήταν μια γυναίκα ανασφαλής, ευάλωτη, χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα και ικανότητες. Η οικογένεια που δημιούργησε δεν τη βοήθησε να βρει τη δύναμη να υπερνικήσει τα τρωτά σημεία της. Πληγωμένη από την προδοσία, κλείδωσε την καρδιά της μέχρι τη στιγμή που εισέβαλε στη ζωή της για να ανατρέψει τα πάντα ο Ρωμανός, που μπόρεσε να φωτίσει την κρυμμένη δύναμη και την εσωτερική ομορφιά της.

Η Μάγια, αντίθετα, υπήρξε δραστήρια και γεμάτη αυτοπεποίθηση, έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Βίωνε την ψευδαίσθηση ενός ευτυχισμένου γάμου, στον οποίο όμως ήταν εγκλωβισμένη. Όταν γνώρισε τον αινιγματικό Ρωμανό, αφέθηκε στην αγκαλιά του, το πιο απάνεμο κι ασφαλές λιμάνι στην πορεία της.

Ο Ρωμανός δέθηκε με τις δύο αυτές γυναίκες, που του χάρισαν την ευτυχία και τον ολοκλήρωσαν η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο. Κατόρθωσε να τις μεταμορφώσει, να αναδείξει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους και πάνω απ’ όλα να γεμίσει τις ζωές τους μ’ έναν παράξενο, μεγάλο έρωτα∙ έναν έρωτα που τις σημάδεψε για πάντα.

Την αγάπη τη νιώθεις πραγματικά όταν παραδίνεσαι σ’ εκείνη χωρίς όρους.
 
 
 
 
Βελούδινη συνωμοσία
Μέσα στη λαίλαπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Νέστορας και ο Λέανδρος φυγαδεύονται από την πατρίδα τους, ώστε να συμμετάσχουν μαζί με τα συμμαχικά στρατεύματα στις πολεμικές συρράξεις της Βορείου Αφρικής. Έως τότε την πορεία τους έχει καθορίσει η χαρισματική προσωπικότητα του υπέροχου πατέρα τους, του Κυριάκου, ενός οραματιστή που τους δίδαξε πώς να βιώνουν την ομορφιά της ζωής.
Ο Νέστορας αφήνει πίσω το κορίτσι της καρδιάς του, τη Ροζαλία, ενώ ο Λέανδρος συναντά την Άννα, που θα αποδειχθεί μοιραία στη ζωή του. Όμως ο πόλεμος γκρεμίζει τα όνειρα όλων, ανατρέπει τα σχέδιά τους και τους υποχρεώνει να υφάνουν μια σκληρή συνομωσία σιωπής.
Υπάρχουν στιγμές που η αγάπη απαιτεί, σαν σαρκοβόρο, θυσίες και πόνο για να μπορέσει, έστω και λαβωμένη, να επιβιώσει.
 
 
 
 
Μέχρι να ξημερώσει
Η Μερόπη, στη δύση πλέον της ζωής της, καλεί τα δυο εγγόνια της σε μια βραδιά αποκαλύψεων, μια εκ βαθέων εξομολόγηση που θα ρίξει φως στο μυστήριο της εξαφάνισης της μητέρας τους. Μέχρι να ξημερώσει τα πάντα θα έχουν αποκαλυφεί.

Πολλά χρόνια πριν, σε ένα κυκλαδίτικο νησί, η Μερόπη και η Αλκυόνη ερωτεύονται με πάθος τον Αντρέα, αλλά με τελείως διαφορετικό και μοιραίο τρόπο. Ο φυσικός δεσμός που τις ενώνει θα σταθεί αφορμή για τραγικές συνέπειες. Η Μερόπη θα αναγκαστεί να ζήσει σ’ ένα αιώνιο ψέμα, κρύβοντας τα αγαπημένα της πρόσωπα, ενώ η Αλκυόνη θα πλάσει ένα φανταστικό κόσμο, όπου θέση έχουν μόνο η ίδια και ο Αντρέας. Και ξαφνικά, ο ερχομός ενός παιδιού θα ταράξει την επιφανειακή ηρεμία σαν ανεμοστρόβιλος.

Άραγε, με πόσο πόνο πρέπει ν’ αναμετρηθεί η ανθρώπινη ψυχή για να ξεφύγει από τον, συχνά, ζοφερό λαβύρινθο της ύπαρξης; Πόσο μεγάλο τίμημα πρέπει να πληρώσει για να διαβεί το φωτεινό μονοπάτι της λύτρωσης και της αγάπης;
 
 
 
 
Υπέροχες γυναίκες
Εκείνος θεωρούσε τον εαυτό του μεγαλοφυΐα˙ προορισμός του να μπει στο πάνθεον των Μεγάλων της Ιστορίας. Θέλοντας να πραγματοποιήσει την παράλογη φιλοδοξία του, έπαιξε στα ζάρια τη μοίρα τεσσάρων γυναικών. Εκείνες, από τότε που πληροφορήθηκαν την αποτρόπαιη πράξη του, η οποία ανέτρεψε εφιαλτικά όλη την πορεία τους, δέθηκαν μεταξύ τους σαν κρίκοι μιας αδιάσπαστης αλυσίδας. Κατάφεραν να διαφυλάξουν στα μύχια της ψυχής τους το τρομερό μυστικό που τις έδεσε για πάντα και να ξεπεράσουν, σαν μια γροθιά, όλες τις δυσκολίες τις οποίες συναντούσαν με το πέρασμα του χρόνου – στον έρωτα, στη φιλία, στο μεγάλωμα των παιδιών τους.
Μπόρεσαν, με τον τρόπο που έζησαν, να νικήσουν τις αντιξοότητες στη ζωή τους και να αναδειχτούν όλες τους επάξια υπέροχες γυναίκες!
 
 
 
 
Ας αποφασίσει ο χρόνος
Γνωρίζονταν από μαθήτριες.Μαζί στις πρώτες εφηβικές αναζητήσεις του νου και της καρδιάς, μαζί στα πρώτα χτυποκάρδια. Κι ύστερα τράβηξαν η καθεμιά το δρόμο της, ζώντας πότε τη μαγεία και τ’ όνειρο, και πότε τον εφιάλτη. Προσπάθησαν κάποτε πάλι μαζί ν’ ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους. Η μια, διαλυμένη στην ψυχή απ’ την κακοποίηση του κορμιού της και την προδοσία του μεγάλου έρωτα· η άλλη, χτυπημένη στο σώμα από ύπουλη αρρώστια. Πάλεψαν με τη φθορά που φέρνει ο χρόνος, με τους δαίμονες του παρελθόντος και των αναμνήσεων, το φόβο για τα άγνωστα μελλούμενα!
Ένα λοφάκι τη φορά. Το βουνό φάνταζε ακόμη στα μάτια μας πελώριο! Δεν κάναμε κάτι σημαντικό, ανατρεπτικό ή εντυπωσιακό. Προσπαθούσαμε να πιαστούμε από μικρές χαρές ώστε να ξορκίσουμε το φόβο και την ανασφάλειά μας. Δε γράφαμε καμιά Ιστορία. Δε γεννηθήκαμε εμείς να κατακτήσουμε τις ψηλότερες βουνοκορφές. Αφήσαμε τα Ιμαλάια για άλλους!
Μια ιστορία για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και της φιλίας και για τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή.
 
 
 
 
Η ποινή
Από παιδί δεν του χαμογέλασε η μοίρα. Ίσως να μην του χαρίστηκε στιγμή. Άλλαζε συνέχεια τόπους και επιβίωνε με τον δικό του σκληρό τρόπο. Μέρα με τη μέρα βούλιαζε στην παρανομία, στη βία, στο έγκλημα. Ένα νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, όμως το αγόρι που έγινε άντρας απότομα δεν είχε γνωρίσει παρά μόνο τη μία. Και ξαφνικά, η ζωή του παίρνει άλλη τροπή. Μια τρικυμία τον ξεβράζει σ' ένα άγονο νησί, ναυαγό, μ' ένα μωρό στα χέρια. Ο γερο-Θωμάς και η νεαρή Βέρα του προσφέρουν καταφύγιο, κι εκείνος αναγκάζεται να αναλάβει το ρόλο του πατέρα. Μα λίγο λίγο η ανάγκη γίνεται συνήθεια, καθώς συναισθήματα πρωτόγνωρα ξυπνούν μέσα του, και μια ζωή που έδειχνε να φτάνει πια στο τέλος ξεκινά από την αρχή. Από το άλφα της Αγάπης. Μια ιστορία για το παιδί της διπλανής πόρτας, μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου