Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Πολυαγαπημένη μου Άννα” της Βάγιας Παπαποστόλου

Ο τίτλος με ταξίδεψε στην κλασική παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Πολλές οι εικόνες που ξεπήδησαν από το νου μου και η θεματολογία του βιβλίου με έκανε να το αναζητήσω. ΦΙΛΙΑ... μία σχέση, η οποία βασίζεται σε στέρεες βάσεις όταν είναι αληθινή και μένει αναλλοίωτη στον χρόνο και στην απόσταση.
Στην ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τη μορφή επιστολόχαρτων η δύναμη της φιλίας των δύο κοριτσιών, της Μυρσίνης και της Άννας. Η Άννα θα αναγκαστεί να φύγει από την Αθήνα και να μεταβεί σε ένα χωριό των Ιωαννίνων λόγω της νέας εργασίας του πατέρα της. Λίγο πριν αποχωρήσει από την Αθήνα θα υποσχεθούν οι δύο φίλες να μην επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων, chat ή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αλλά με τον παραδοσιακό τρόπο των προηγούμενων χρόνων, μέσω του ταχυδρομείου.
Με “σύμμαχο” τα επιστολόχαρτα οι δύο φίλες μοιράζονται τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες τους, τους φόβους τους, τις νέες γνωριμίες, τις εξελίξεις και τις αλλαγές που προκύπτουν από την ώρα του αποχωρισμού τους.
Το βιβλίο εκτός από τη φιλία πραγματεύεται την εμπιστοσύνη, το bullying, την κώφωση, τα όνειρα και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Ο θεσμός της οικογένειας είναι καταλυτικός για τους ήρωές της και τον βλέπουμε σε όλες τις εκφάνσεις του. Ακόμα, οι εικόνες στροβιλίζονται στο μυαλό μας και καταφέρνουν να αποκτήσουν κινηματογραφική ροή μέσω της αφήγησης για τις φουντουκιές και τον λαχανόκηπο του σπιτιού. Επίσης, η ζωοφιλία κάνει την εμφάνισή της μέσα από τον Ζάχο, τον σκύλο που θα βρει η Μυρσίνη εκεί. Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα είναι ότι όλα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και τα υπερνικήσουμε αρκεί να υπάρχει θέληση, πίστη και αγάπη. Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο τιμήθηκε με εύφημο μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Για όλα αυτά που προανέφερα, πιστεύω ότι αξίζει να το κάνουμε δώρο σε ένα κορίτσι που βρίσκεται στην εφηβεία για να καταλάβει πόση μαγεία εμπεριέχει αυτός ο “παλιομοδίτικος”, κατά τη γνώμη τους, τρόπος επικοινωνίας αλλά και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπάνε και μας στηρίζουν.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου