Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Τρέξε να σωθείς” της Βιργινίας Μάρκου

Στην αρχή γνωρίζουμε τον Λάμπη Δεμίρη, έναν εικοσιπεντάχρονο καθηγητή μαθηματικών. Το προφίλ του είναι αρκετά ήσυχο και ίσως άνευρο. Θα αντικαταστήσει μία συνάδερφό του που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε μία άβουλη και χωρίς πυγμή δεκαπεντάχρονη μαθήτρια, την Αλίκη Πετρίδη. Η Αλίκη θα θαμπωθεί από την ομορφιά του και ο Λάμπης από την άγουρη νιότη της. Η ερωτική σχέση που θα συνάψουν θα οδηγήσει την Αλίκη σε μία εγκυμοσύνη. Η ίδια είναι ευτυχισμένη καθώς θα βρει έναν λόγο για να ξεφύγει από τις μαθητικές της υποχρεώσεις. Ο Λάμπης θα εγκλωβιστεί σε έναν γάμο, από του οποίου τη θηλιά δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει.
Ίσως αναρωτηθείτε τι σχέση έχει αυτό με τον τίτλο του βιβλίου. Δε θα σας αποκαλύψω γεγονότα... Το μόνο που θα σας πω είναι ότι πολλές φορές τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει και φαίνεται. Αυτή η πραότητα θα αποτιναχτεί και θα δούμε σιγά – σιγά να ξεδιπλώνεται ένα δράμα. Τα προσωπεία πέφτουν και οι αληθινοί χαρακτήρες αναδύονται μέσα στο σκοτάδι μιας αρρωστημένης ψυχής.
Κάποιες διαδρομές γίνονται σχεδόν καθημερινότητα. Παιδικές ψυχές καταπατούνται. Συναισθήματα ισοπεδώνονται. Η ανθρώπινη ψυχή εκμηδενίζεται. Πόσα μπορεί να αντέξει άλλωστε ένα παιδί; Τα θύματα πολλά. Άλλα βρίσκονται εν ζωή και άλλα έχουν ταξιδέψει σε έναν κόσμο χωρίς τόσο πόνο και βία. Ο φόβος έχει παρεισφρήσει στην καθημερινότητα των θυμάτων. Η αυτοεκτίμηση έχει πιάσει πιάτο και η ψυχολογία τους έχει κατακερματιστεί.
Όσο πιο πολύ μπαίνουμε στην ιστορία του βιβλίου τόσο διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ. Και το κυριότερο; Βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Έχουμε ακούσει για πολλά παρόμοια περιστατικά. Η βία έχει γίνει καθημερινή φύση πολλών ανθρώπων και, δυστυχώς, εφαρμοσμένη στον συνάνθρωπό μας. Η γυναίκα, οποιαδήποτε ηλικίας, δέχεται πιο εύκολα τα πυρά των διαφόρων ψυχικά ασθενέστερων ανθρώπων και είναι ίσως και ο λόγος, για τον οποίο η συγγραφέας καταπιάστηκε με αυτό το θέμα. Όπως επίσης και η βία προς τα ανήλικα κορίτσια. Φυσικά, και ο τρόπος προσέγγισης μας δείχνει ότι η σημερινή κοινωνία έχει ολισθήσει στην ευμάρεια, στο θεαθήναι, στη δόξα και στην αποξένωση των ανθρώπων και των οικογενειακών δεσμών.
Ο τρόπος γραφής είναι ουσιαστικός και αρκετές φορές σοκαριστικός –από άποψη ψυχρότητας, βιαιότητας ακόμα και μη ουσιαστικής συναίσθησης των πράξεων του θύτη προς τα θύματά του. Για πρώτο δημιούργημα θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά σκιαγραφημένο μυθιστόρημα. Η κατάδυση της ψυχής στέφθηκε υπό απόλυτη επιτυχία από τη συγγραφέα! Ανυπομονώ να γνωρίσω το επόμενο συγγραφικό της πόνημα και να βυθιστώ σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπινα συναισθήματα!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου