Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Συζητώντας με τη Βιργινία Μάρκου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Β.Μ.: Είναι πολλοί και ιδιαίτερα οι επονομαζόμενοι κλασικοί, Ελληνες και ξένοι. Θεωρώ ανυπέρβλητο τον Καβάφη (ποιητής, βεβαίως) συμμεριζόμενη την άποψη εκατομμυρίων αναγνωστών ανά τον κόσμο. Ξεχωρίζω δε, την Αλκυόνη Παπαδάκη.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Β.Μ.: Το «Ενα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη σε ηλικία 12 χρόνων.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Β.Μ.: Η αγάπη για τη λογοτεχνία και μία ανεξήγητη ανάγκη να δημιουργήσω δικούς μου ήρωες, οι οποίοι θα βίωναν τις προσωπικές τους ιστορίες.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Τρέξε να σωθείς”;

Β.Μ.: Ψυχογραφική νουβέλα.


Ερώτηση 5η: Ο τίτλος παραπέμπει σε έναν ανελέητο αγώνα σωτηρίας. Ποιος θα ήταν για εσάς ο λόγος να τρέξετε να σωθείτε;

Β.Μ.: Μία κατάσταση κατά την οποία θα ένιωθα ότι επαναλαμβάνομαι, ότι βαλτώνω, ότι πνίγομαι... Μου αρέσει να έχω την αίσθηση μίας διαρκούς κίνησης. Ότι δεν μένω στάσιμη, δεν βολεύομαι ακόμα και αν πρόκειται για ευνοικές συνθήκες.


Ερώτηση 6η: Ο Λάμπης Δεμίρης έχει δύο προσωπεία, όπως και πολλοί συνάνθρωποί μας. Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή όλα βγαίνουν στο φως;

Β.Μ.: Το «όλα βγαίνουν στο φως» θα έλεγα ότι το ακούω ως μία πολύ ωραία ατάκα, η οποία μας δίνει τη διαβεβαίωση μίας υπερκόσμιας δικαιοσύνης. Πιστεύω περισσότερο στο ότι ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει στο τέλος.


Ερώτηση 7η: Η Αλίκη Πετρίδη θα αναγκαστεί να δει το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής. Θεωρείτε ότι ακόμα και ο πιο “αδύναμος” χαρακτήρας, όπως αυτός της Αλίκης, σε μία δύσκολη καμπή της ζωής του θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του και να πολεμήσει για να επιβιώσει ή να την χτίσει και πάλι από την αρχή;

Β.Μ.: Ναι! Πιστεύω στην εσωτερική δύναμη των ανθρώπων, ακόμα κι εκείνων που δεν είχε χρειαστεί ίσως, να επιστρατεύσουν αυτή τη δύναμη -ούτε και γνώριζαν ότι τη διέθεταν- μέχρι ένα σημείο στη ζωή τους, οπόταν κι εξέπληξαν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό.


Ερώτηση 8η: Ο Παναγιώτης Πετρίδης θα δει από την πρώτη συνάντηση τον εσωτερικό κόσμο του γαμπρού του. Τελικά, η ματιά “προδίδει” έναν άνθρωπο από την πρώτη στιγμή;

Β.Μ.: Σίγουρα το βλέμμα μαρτυρά πολλά για την ψυχή...


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Β.Μ.: Να ευχηθώ όπως απολαύσουν το βιβλίο και γενικά, να μην εγκαταλείψουν το διάβασμα, το βιβλίο, τη λογοτεχνία...


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Β.Μ.: Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι το «Τρέξε να σωθείς» ήταν η αρχή, το βάπτισμα του πυρός... όπως προείπαμε, δεν σταματάμε, δεν επαναπαυόμαστε ποτέ...


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!
 
 
 
 
 
Η Βιργινία Μάρκου γεννήθηκε μία παγωμένη μέρα του Γενάρη –νύχτα για την ακρίβεια– το 1970. Έγινε μάνα σε πολύ νεαρή ηλικία, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει μαζί με τα παιδιά της. Στην πρώτη φάση της ζωής της, έβρισκε καταφύγιο στις ιστορίες άλλων, ταυτιζόταν με τους χαρακτήρες που άλλοι δημιουργούσαν και ταξίδευε σε πολλούς τόπους μέσα από τις σελίδες, παρόλο που μόλις και μετά βίας είχε απομακρυνθεί από τον Μαραθώνα, τον τόπο όπου γεννήθηκε και ζει. Στο εξής, φιλοδοξεί να κρύβεται στις δικές της ιστορίες, να υποφέρει ή να χαίροται με τους ήρωες που η ίδια κατασκευάζει και να ταξιδεύει νοερά ή πραγματικά σε τόπους που επιλέγει. Συχνότερος –πραγματικός– προορισμός το Λονδίνο, όπου ζουν τα παιδιά της μόνιμα ως οικονομικοί μετανάστες.
Εργάστηκε γι αρκετά χρόνια σε μέσα ενημέρωσης της Ανατολικής Αττικής, ως ρεπόρτερ, αρθρογράφος και αρχισυντάκτρια. Τη δημοσιογραφική της πένα αντικαθιστά η λογοτεχνική, όταν αποφασίζει να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Εκεί διδάσκεται τον τρόπο να περπατήσει στον χώρο, αφού πρώτα οι υπεύθυνοι των σεμιναρίων έριξαν μία ματιά στα… παπούτσια που φορούσε. Της ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι «το μονοπάτι της συγγραφής είναι δύσβατο γεμάτο αγκάθια και τόσο στενό, που χωράει μόνο έναν» κι επίσης ότι «δεν υπάρχουν ευρώ κάτω από τις πέτρες, ούτε φαίνεται στο χειροκρότημα αν αντέξεις».
Το «Τρέξε να σωθείς» αποτελεί τον πρώτο σταθμό στο απολαυστικό (κατά τ’ άλλα) συγγραφικό κι εκδοτικό της ταξίδι που μόλις ξεκίνησε και που ελπίζει να πάει αρκετά μακριά.
(2018) Τρέξε να σωθείς, Λυκόφως
 
 
 
 
 
Τρέξε να σωθείς 
Ένα βαθύ ψυχολογικό θρίλερ με ανατροπές και εκπλήξεις είναι το πρώτο βιβλίο της δημοσιογράφου Βιργινίας Μάρκου «Τρέξε να σωθείς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος ένας εικοσιπεντάχρονος καθηγητής μαθηματικών, ο Λάμπης Δεμίρης, ο οποίος υπερέβη τα εσκαμμένα. Δημιούργησε ερωτικό δεσμό με μαθήτριά του, την οποία τελικά νυμφεύθηκε, γιατί η δεκαπεντάχρονη Αλίκη Πετρίδη έμεινε έγκυος. Ένα κακό προαίσθημα έτρωγε τα σωθικά του πεθερού του, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δεν είδε με καλό μάτι τον γαμπρό του. Το προαίσθημα επιβεβαιώθηκε. Αλλά πριν αποκαλυφθούν τα δύο πρόσωπα του καθηγητή, ένα που χρησιμοποιούσε στην οικογένεια και την κοινωνία και ένα που του υπαγόρευαν τα σκοτάδια της ψυχής του, ο Λάμπης είχε προλάβει να τσαλαπατήσει κοριτσίστικα όνειρα και να ματώσει αθώες καρδούλες…
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου