Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η ΦΡΟΥ ΛΑΦΑΝ στην υπηρεσία του ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ” της Φανής Τερζόγλου

Η Φρου Λαφάν είναι ένα μικρό κορίτσι, το οποίο δέχεται έντονα το bullying στο σχολείο από τους συμμαθητές της. Σχεδόν κάθε μορφή βίας εφαρμόζεται πάνω της. Αυτό την κάνει να γίνεται κλειστή, να μην έχει πολλούς φίλους, να νοιώθει υποδεέστερη όλων και ότι κανείς δεν την καταλαβαίνει.
Άραγε την καταλαβαίνουν; Κάποιοι γιατί τη ζηλεύουν; Άλλοι γιατί τη θεωρούν αόρατη; Γιατί κανείς δεν νοιάζεται να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς της; Γιατί έχει αυτούς για γονείς της; Γιατί πρέπει να γίνεται ρεζίλι στη γειτονιά εξαιτίας των παππούδων της; Η αδερφή της όλο την κοροϊδεύει, άρα δεν την αγαπάει; Γιατί την αναγκάζουν να μάθει ταεκβοντό, μία τέχνη που μισεί; Πώς θα αλλάξει η ζωή της μέσα σε λίγα λεπτά με τη συμβολή της στην εξόντωση των ληστών;
Και από ένα άσημο κοριτσάκι θα γίνει πασίγνωστη και όλοι θα θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για το συμβάν από τη Φρου. Αλλά μήπως όχι όλοι; Αλλά και πάλι κάποια γεγονότα θα την κάνουν να αισθανθεί άσχημα και ότι κανένας δεν της δίνει σημασία. Αυτό το συμβάν θα σταθεί η απαρχή για ένα υπερατλαντικό ταξίδι. Από την Αμερική θα ταξιδέψει στην Αγγλία. Ο λόγος; Έχει μία αποστολή. Ποια είναι η αποστολή; Μα φυσικά να σώσει το στέμμα της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ, από τον περιβόητο κλέφτη, Γκρέγκορι Νουλ.
Μία νέα σειρά παιδικών μυθιστορημάτων από τη συγγραφέα Φανή Τερζόγλου έρχεται για να κερδίσει τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες. Η πρώτη ιστορία κερδίζει κάθε “σκληρό” αναγνώστη. Η περιπέτεια που μας προσφέρει η συγγραφέας καταφέρνει να μαγέψει, να συγκινήσει, να ταξιδέψει και να διδάξει όσους θα πιάσουν στα χέρια το βιβλίο και θα ξεκινήσουν να το διαβάζουν. Σημαντικά θέματα θίγονται στην ιστορία όπως το bullying, η έντονη συναισθηματική φόρτιση των παιδιών, οι σχέσεις μεταξύ συμμαθητών και φίλων αλλά και του οικογενειακού, γενικότερου, περιβάλλοντος. Η Φρου Λαφάν μπορεί να είναι μικρή αλλά τα βάζει με αδυσώπητους εγκληματίες με αποτελέσματα που προκαλούν έκπληξη σε όλους. Ακόμα ένα σημαντικό δίδαγμα που μας προσφέρει η συγγραφέας. Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάμε τους άλλους. Επίσης, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και η αυτοεκτίμηση είναι τα σημαντικότερα εφόδια μας σε όλη την πορεία της ζωής μας. Επιπλέον, ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι αναφοράς είναι η κατανόηση των συνανθρώπων μας, η εμπιστοσύνη, η δημιουργία φιλικών και οικογενειακών σχέσεων γιατί μέσω αυτών θα γίνουμε σωστοί συνάνθρωποι και ακροατές των προβλημάτων των δικών μας ανθρώπων. Τέλος, μας δείχνει ότι με υπομονή και επιμονή τά καλά κόποις κτῶνται όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοί μας. Αναμφισβήτητα, το συγκεκριμένο ανάγνωσμα αξίζει να διαβαστεί από παιδιά κάθε ηλικίας και να προσπαθήσουν να δουν πίσω από τις λέξεις και τις πράξεις τι κρύβεται! Διαμαντάκι από τα λίγα!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου