Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η Αγάπη φέρνει την Άνοιξη” της Σταυρούλας Κάτσου – Καντάνη

Η Αγάπη μπορεί να φέρει την Άνοιξη;
Αυτό το ερώτημα θα μας απαντήσει η συγγραφέας μέσα από την ιστορία του βιβλίου της.
Σε ένα χωριό όπου η χαρά είναι τρόπος ζωής ένα απροσδόκητο γεγονός θα ταράξει την ήσυχη και κεφάτη ζωή των κατοίκων του. Ένας νέος κάτοικος θα κατορθώσει να ανατρέψει όλη αυτή την ηρεμία και την ευτυχία των χωρικών. Ο νέος μυλωνάς διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα και αυτό επιδρά σιγά σιγά το ίδιο αρνητικά και στους κατοίκους του χωριού.

Η ευφορία της γης σταματάει παρότι έχει παρελαύνει προ πολλού η Άνοιξη. Τα πουλιά δεν εμφανίζονται και τα ζώα μένουν νηστικά και σκελετωμένα. Άλλα όπου η Αγάπη υπάρχει και η ψυχή ευωδιάζει με τα όμορφα αρώματά της, ο τόπος αλλάζει σκηνικό. Οι πρώτες παπαρούνες κάνουν την εμφάνισή τους, τα κουλούρια μοσχομυρίζουν και η χαρά εμφανίζεται και πάλι στη ζωή τους.
Η εικονογράφησή του μας προκαλεί μία ελαφριά μελαγχολία. Και είναι απόλυτα συνυφασμένη με το κείμενο. Γιατί τα μηνύματα που θέλει να μας περάσει η συγγραφέας είναι συγκεκριμένα.
Η αγάπη μπορεί να μας κάνει να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι και να είμαστε αισιόδοξοι. Και ναι, αν υπάρχει αγάπη υπάρχει ελπίδα και χαρά. Επίσης, η προσφορά είναι ένα ακόμη σημαντικό προσόν που πρέπει να διέπει τους χαρακτήρες μας. Τέλος, η μοχθηρία όχι μόνο κάνει κακό στους εαυτούς μας αλλά και στους συνανθρώπους μας.
Πρόκειται για ένα διήγημα για μικρούς και μεγάλους, για σκεπτόμενους και συνειδητοποιημένους ανθρώπους και κυρίως συνανθρώπους που οφείλουν να επιστήσουν την προσοχή τους σε μείζονος σημασίας θέματα!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου