Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Ο Νικόλας στο θρανίο” της Μυρσίνης Βιγγοπούλου

Η μετάβαση από τα Νήπια στο Δημοτικό φαντάζει δύσκολη για τον Νικόλα. Μέσα σε όλο του το άγχος –νέα αίθουσα, νέα δασκάλα και νέοι συμμαθητές– έχει και τη Μαρία, τη μεγαλύτερή του αδερφή που το παίζει παντογνώστρια.
Η Μαρία θέλει να γίνει δασκάλα όταν μεγαλώσει. Αλλά πώς θα γίνει αυτό αν δεν έχει υπομονή με τον αδερφό της; Η μητέρα της προσπαθεί να της εξηγήσει ότι δεν μπορούν όλα τα παιδιά να καταλάβουν τα πάντα τόσο γρήγορα όσο άλλα. Και ενώ κάνει προσπάθειες να βοηθήσει τον αδερφό της πάλι μαλώνει μαζί του.
Ο Νικόλας προτιμά τον πατέρα του. Του αρέσει να περνάει χρόνο μαζί του και τον βοηθάει περισσότερο στα μαθήματα. Δεν μπορεί να κατανοήσει τους νόμους της Γραμματικής και τους κανόνες της Αριθμητικής και αυτό τον στεναχωρεί τόσο πολύ που δε θέλει να πάει σχολείο.
Το καλοκαιρινό τους ταξίδι θα είναι στην Πάρο. Εκεί, τα δύο αδέρφια θα γνωρίσουν κάτι που δεν ήξεραν. Μία Οσία, άγνωστη σε πολλούς. Την Οσία Γραμματική. Αυτή η γνώση θα δώσει τη δυνατότητα στη Μαρία να βρει τον τρόπο να βοηθήσει τον αδερφό της. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος;
Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που δίνει διέξοδο στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να κατανοήσουν καλύτερα τη Γραμματική και την Αριθμητική. Επιπρόσθετα, είναι ένας οδηγός σωστής αντιμετώπισης και δράσης για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε δυσκολία.
Εντός του βιβλίου θα βρείτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες που πιθανόν έχει το κάθε παιδί. Επίσης, στο τέλος του αναγνώσματος υπάρχουν τραγουδάκια και δραστηριότητες που μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά και να τα προσφέρουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν απόλυτα κάθε πιθανή γλωσσική ή αριθμητική απορία που μπορεί να τους γεννηθεί.
Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αλλά γενικότερα αποτελεί, ίσως, τον μοναδικό οδηγό για τους μαθητές της Πρώτης Δημοτικού που πλέον καλούνται να κολυμπήσουν σε πιο βαθιά νερά και να κατανοήσουν πλήρως τη Γραμματική, την ελληνική γλώσσα και τους κανόνες της!
Η εικονογράφηση αποτελεί συλλογική προσπάθεια των εικονογράφων, Αγγελική Δελεχά και Τέτη Σώλου, αποδεικνύοντάς μας ότι μόνο όταν υπάρχει σεβασμός και αγάπη μπορεί να δημιουργηθεί μία “συνεταιρική” επιτυχία! Συγχαρητήρια αξίζουν και στις δύο για όλη αυτή την προσπάθεια και για το άρτιο αυτό αποτέλεσμα!
Αναμφισβήτητα, κάθε αναγνώστης που θα κρατήσει αυτό το βιβλίο στα χέρια του θα ενθουσιαστεί τόσο από την αρμονική χρωματικά παλέτα που χρησιμοποιούν οι δύο εικονογράφοι όσο και από το ζεστό, απλό και κατανοητό λόγο της συγγραφέως, Μυρσίνη Βιγγοπούλου! “Ο Νικόλας στο θρανίο” είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους, μικρούς και μεγάλους. Για την κάθε ηλικιακή ομάδα λειτουργεί διαφορετικά. Για τους μικρούς αποτελεί έναν οδηγό κατανόησης του προβλήματος και για τους μεγάλους έναν απαραίτητο οδηγό κατεύθυνσης πώς να βοηθήσουν ένα παιδί που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου