Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Η νύχτα της Κασσιανής” της Μαρίας Ρουσάκη

Η Κασσιανή βιώνει στην εφηβική της ηλικία την κακοποίηση. Η αποφράδα νύχτα θα της κομματιάσει την ψυχή και θα ανήκει από εκεί και έπειτα νεκρή σε μία ζωή χωρίς αξία. Η αθωότητά της χάνεται και το γέλιο από τα μάτια της. Η οικογένειά της είναι ιδιόρρυθμη. Η θεία της, Τερέζα, έχει τσαγανό και γίνεται πάντα το δικό της. Η μητέρα της, Θεώνη, ζει στη σκιά της αδερφή της. Τίποτα δεν την γεμίζει και η ζωή της καταρρέει. Ο πατέρας της, Ευάγγελος, είναι χαμένος στον κόσμο του και το σκληρό του πρόσωπο. Η Κασσιανή προσπαθεί να κρατηθεί από τα βιβλία και τις ιστορίες που την ταξιδεύουν και της δίνουν πνοή ζωής μέσα στην αγριότητά της.
Ο Τζακ είναι ένας Ελληνοαμερικάνος, ο οποίος παλεύει με μία παράξενη ασθένεια νευροψυχιατρικής διαταραχής, το σύνδρομο Τουρέτ ή σύνδρομο Ζιλ ντε λα Τουρέτ. Η συμπεριφορά του στοχοποιούνται ως αλλόκοτες και αυτό τον ωθεί να απομονωθεί από παρέες και ανθρώπους. Ψάχνει τρόπους διαφυγής και ως δια μαγείας αυτό που επιθυμεί περισσότερο γίνεται πραγματικότητα.
Ο Ρωμανός μεγαλώνει σε μία ιδιάζουσας περίπτωσης οικογένεια. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια και τα βήματά του τον οδηγούν μακριά από το χωριό του. Η Αθήνα γίνεται το λιμάνι του αλλά το όνειρό του είναι να μεταβεί στην Αμερική για να κυνηγήσει το δικό του αμερικάνικο όνειρο. Μία απροσδόκητη εξέλιξη θα τον απομακρύνει προς το παρόν από αυτή τη φυγή.
Σε μία περίεργη καμπή της ζωής οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα ενωθούν και οι ζωές τους θα ακολουθήσουν το γραμμένο της μοίρας τους. Εγκλωβισμένοι όλοι σε λάθη, περίπλοκες καταστάσεις και αναπάντεχες εξελίξεις ένα παράξενο τρίγωνο θα δημιουργηθεί μεταξύ τους. Η εγκληματικότητα θα ορίσει τα μελλοντικά τους βήματα και πολλά γεγονότα θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας τους.
Η Μεσσηνία, η Αθήνα και η Αμερική αποτυπώνεται με αριστοτεχνικό τρόπο από τη συγγραφέα. Ούσα για χρόνια πολίτης της Αμερικής θα μας μεταβιβάσει όλο το κλίμα της παρανομίας, του εγκλήματος, των μαφιών που λυμαίνονται στην περιοχή σε μία εποχή λίγο πιο πίσω από τη δική μας. Οι μετανάστες και οι λαθρομετανάστες αναβιώνουν εκείνη την περίοδο με όλα τα υπέρ και τα κατά. Από την άλλη στην Ελλάδα η Χούντα και ο στρατιωτικός νόμος περνάει από τις σελίδες του βιβλίου με ζωντανή αναπαράσταση.
Οι ιστορικές αποχρώσεις ζωντανεύουν στον καμβά του χαρτιού της Μαρίας Ρουσάκη και δεν αφήνει τον αναγνώστη να κουραστεί ή να βαρεθεί. Οι βαθυκόκκινες μπούκλες της Κασσιανής συμβολίζουν την απόχρωση της ζωή της. Θα σκοτωθεί τρεις φορές για να αναγεννηθεί από τις στάχτες της σαν τον φοίνικα κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία. Θα πονέσει περισσότερο όμως κάποια από τις τρεις φορές; Αυτό θα το ανακαλύψετε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Γνώσεις, έμπνευση και δημιουργία αποτελούν το συγκεκριμένο πόνημα. Κάθε σελίδα και μία αποκάλυψη. Η συγγραφέας καταπλήσσει τους αναγνώστες της, προσφέροντάς τους ένα ουσιαστικό μυθιστόρημα γεμάτο αγάπη, αλήθειες, μυστικά, μίση και απογοητεύσεις. Το ταξίδι δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα αλλά δείχνει την αληθινή πλευρά των ανθρώπων. Οι πολύπλευροι χαρακτήρες, ο ατέρμονος πόνος, οι εκφάνσεις της αγάπης, το δυσβάσταχτο βάρος του πόθου, η ωμή πραγματικότητα και οι ψυχολογικές προεκτάσεις των ηρώων καθηλώνουν τον αναγνώστη και τον προβληματίζουν.
Πολλά τα θέματα που πραγματεύονται στις σελίδες του βιβλίου και αφορούν βαθιά σκεπτόμενους αναγνώστες που ψάχνουν να βρουν το κάτι διαφορετικό στα αναγνώσματά τους. Και ναι, αυτή τη φορά η συγγραφέας μας τα παρέχει απλόχερα, με αγάπη και τρυφερότητα. Δεν κουνάει το δάχτυλο αλλά μας γνωστοποιεί καταστάσεις που πιθανόν αγνοούμε, όπως είναι το σύνδρομο Τουρέτ. Δύσκολα μονοπάτια αλλά τόσο συναρπαστικά που αξίζει κάποιος να περπατήσει! Αναμφισβήτητα αξίζει όσο λίγα πονήματα!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου