Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Λέων και Εμινέ” του Γιώργου Πουλημένου

Ο Λέων και η Εμινέ μεγαλώνουν από παιδιά μονοιασμένα. Η αγάπη ξυπνάει την ψυχή της Εμινέ σε μικρή ηλικία. Ο Λέων επικεντρώνεται στις σπουδές του. Ένα γράμμα, όντας φοιτητής θα τον αναστατώσει και θα φουντώσει ένα ερωτικό πάθος για την τουρκάλα Εμινέ. Γνωρίζουν και οι δυο τους πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει η αγάπη τους. Πολλά τα εμπόδια, με μεγαλύτερο αυτό των καταγωγών τους και δευτερευόντως των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Η Εμινέ, η θαρραλέα γυναίκα θα κληθεί να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, αυτόν της αγάπης ή αυτόν του συμβιβασμού και της μοίρας που θα της ορίσουν ο πατέρας της και ο αδερφός της; Ο Λέων θα καταφέρει να ξεπεράσει τον πόνο που θα του προσφέρει η αγαπημένη του;
Τα γεγονότα τους προσπερνάνε και αυτοί καλούνται να αποφασίσουν τα μονοπάτια που θα διαγράψουν την πορεία τους. Θα καταφέρουν να γλιτώσουν την αγάπη τους μέσα στη λαίλαπα των γεγονότων;
Η ιστορία του βιβλίου είναι ένα λογοτεχνικό οδοιπορικό στη Σμύρνη του 1918. Συνωμοσίες, μίση και πισώπλατα μαχαιρώματα συνθέτουν το μυθιστόρημα. Και μέσα στις ιστορικές διαδρομές του συναντάμε τις ερωτικές αποχρώσεις αυτού του αταίριαστου, από άποψη καταγωγής, ζευγαριού.
Η στοιχειοθέτηση της ιστορίας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Ο συγγραφέας, Γιώργος Πουλημένος, ως γνώστης αυτών μας μεταφέρει τα γεγονότα και τα τραγικά λάθη που οδήγησαν τη Σμύρνη στην καταστροφή της και στον χαμό χιλιάδων Ελλήνων.
Ο ερωτισμός είναι έντονος και καυτός, όπως και οι φλόγες που καίνε τις καρδιές των δύο λαών. Σίγουρα, για τους φαν της ερωτικής λογοτεχνίας θα θεωρηθεί ένα από τα πιο ερωτικά βιβλία. Ενώ, τα ιστορικά στοιχεία εντυπώνονται στους αναγνώστες καθώς τους προσφέρουν στοιχεία που πιθανόν αγνοούν και τους διδάσκει νέα γεγονότα που δεν έχουν διαβάσει σε σχολικά βιβλία ιστορίας ή άλλα μυθιστορήματα εκείνης της εποχής. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και, αναμφισβήτητα, αφήνει στην πλειοψηφία των αναγνωστών θετικές εντυπώσεις!






Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου