Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Κρυφή φωτιά” της Kamila Shamsie


Τρία αδέρφια μεγαλώνουν μόνα τους. Η μητέρα τους δε ζει. Ο πατέρας του έχει σκοτωθεί σε άγνωστο σημείο. Η Ίσμα, η μεγαλύτερη από τα αδέρφια γίνεται μητέρα τους. Η Ανίκα και ο Παρβίζ είναι τα δίδυμα αδέρφια της. Κάποια στιγμή, η Ίσμα προσπαθεί να βρει τη ζωή της και να ακολουθήσει το όνειρό της στην Αμερική. Η Ανίκα θα μείνει στην Αγγλία αγωνιώντας καθημερινά για τον αδερφό της και περιμένοντάς τον να επιστρέψει ενώ ο Παρβίζ θα ακολουθήσει τα χνάρια του τζιχαντιστή πατέρα τους.
Μέσα σε όλη αυτή την ιστορία των αδερφών ξεδιπλώνεται και ένας “απαγορευμένος” έρωτας. Η Ανίκα θα ερωτευτεί τον γιο του “εχθρού” τους, Έιμον, του πολιτικού Καραμάτ Λόνε ίδιας χώρας καταγωγής, Πακιστανός και ο ίδιος, αλλά ορκισμένος εχθρός του Ισλάμ και των τζιχαντιστών. Όταν ο Παρβίζ ανακαλύπτει τη σκληρότητα και τη βιαιότητα των τζιχαντιστών προσπαθεί να φύγει από εκεί και να βρει καταφύγιο στη Βρετανική Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Όμως οι νόμοι στην Αγγλία είναι αυστηροί και δε δέχονται επαναπατρισμό σε ανθρώπους που απειλούν την ελευθερία και την ειρήνη στη χώρα. Αλλά δεν παύει να ελπίζει. Ώσπου, οι “σύμμαχοί” του, οι τζιχαντιστές, θα τον σκοτώσουν λίγο πριν αναζητήσει καταφύγιο από την Αγγλία.
Ο θάνατος του Παρβίζ θα σηματοδοτήσει μία νέα σειρά γεγονότων. Η Ανίκα αισθάνεται ότι πρέπει να φέρει τη σωρό του αδερφού της στην Αγγλία και να κηδευτεί δίπλα στη μητέρα τους. Η αγγλική κυβέρνηση έχει αντίθετη άποψη. Κανένας άνθρωπος, ζωντανός ή νεκρός, δεν μπορεί να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία μετά την προδοσία του.
Η συγγραφέας, Kamila Shamsie, μέσα από την ιστορία της αποτυπώνει μία τραγωδία επηρεασμένη από την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ακόμα και τα ονόματα έχουν επιρροή από το επικό έργο της τραγωδίας του.
Το μόνο αρνητικό κομμάτι είναι η έλλειψη έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ίσως η συγγραφέας, λόγω της καταγωγής της, θέλησε να κρατήσει ουδέτερη στάση και να μην προχωρήσει σε συναισθηματικές εξάρσεις.
Από τη άλλη, μας μεταφέρει τα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου –Πακιστάν και Αγγλία– και τις διαφορές αυτών των δύο χωρών. Βλέπουμε την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της Αγγλίας όσον αφορά τους μετανάστες και τους φανατικούς υποστηρικτές του Ισλάμ και τις πεποιθήσεις των τζιχαντιστών και του Πακιστάν. Χαρακτηριστικά ο Ύπατος Αρμοστής του Πακιστάν στο Λονδίνο μιλάει για τη θέση της γυναίκας και την απαγόρευσή της να παρευρεθεί στις κηδείες των δικών της ανθρώπων.
Το ηθικό χρέος της αδελφικής αγάπης αποτυπώνεται με τον πλέον ακριβέστερο τρόπο και έρχεται σε σύγκρουση με το κοινωνικοπολιτικό. Και κάπου εκεί ξεδιπλώνεται η ωμή πραγματικότητα των τζιχαντιστών, οι οποίοι δεν κολλάνε σε καταστάσεις και δε λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές μπροστά στους νόμους και τους κανόνες τους. Φτάνουν ακόμα και στη δολοφονία ενός αγαπημένου ζευγαριού γιατί το προστάζει ο νόμος για τους άπιστους και τους συγγενείς τους.
Το βιβλίο “Κρυφή φωτιά” είναι ένα μυθιστόρημα – καταπέλτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον τρελό κόσμο των τζιχαντιστών, την απόρριψη των μετανοούντων από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τον στιγματισμό όλης της οικογένειας αν ένας εξ αυτών ακολουθήσει, έστω και μετά από χειραγώγηση και χειραφέτηση, μία κοινωνική ομάδα βίας και απανθρωπιάς. Αναμφισβήτητα, αξίζει και πρέπει να διαβαστεί από όλους!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου