Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Συζητώντας με την Ιωάννα Φαββάτα

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Ι.Φ.: Θα ξεχωρίσω τον Αμερικανό διηγηματογράφο, Ρέιμοντ Κάρβερ.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ι.Φ.: Δυστυχώς, έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν μπορώ να θυμηθώ το πρώτο αλλά, υπήρχαν πάντα στη βιβλιοθήκη μας πολλά βιβλία στα οποία η αδελφή μου και εγώ είχαμε πρόσβαση. Θυμάμαι όμως, το πρώτο που μου είχε κάνει εντύπωση, Η Καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά της Χάριετ Μπίτσερ Στόου. Ο αγώνας για ατομική και συλλογική ελευθερία με είχε συγκινήσει πολύ.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ι.Φ.: Η ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία με οδηγούσε συχνά στη συγγραφή ιστοριών, διηγημάτων και γραμμάτων σε φανταστικούς παραλήπτες από την παιδική μου ηλικία. Με την ενασχόληση μου ως δασκάλα της θεατρικής αγωγής και της επαφής μου με παιδιά ήταν αναπόφευκτη η δημιουργία ενός παραμυθιού.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Λυμένα κορδόνια”;

Ι.Φ.: Βαθιά αισιόδοξο.


Ερώτηση 5η: Πως σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του συγκεκριμένου παιδικού βιβλίου;

Ι.Φ.: Η ανάγκη να επικοινωνήσω το ακατόρθωτο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.


Ερώτηση 6η: Η μικρή Σοφία είναι ένα κορίτσι καθηλωμένο σε καροτσάκι. Η φαντασία της την «οδηγεί» στο δάσος τρέχοντας και φορώντας τα παπούτσια της. Κάποιοι άνθρωποι, δυστυχώς, έχουν σταματήσει να κάνουν όνειρα. Τι θα τους συμβουλεύατε;

Ι.Φ.: Παρόλο που δεν είμαι βέβαιη για τη χρησιμότητα των συμβουλών, θα έλεγα ότι η ανοιχτή ματιά, η προσπάθεια και η φαντασία μπορούν να διαμορφώσουν μια πιο ανθρώπινη πραγματικότητα.


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας ο λύκος και οι αρκούδες, άγρια ζώα που εκπέμπουν φόβο στους ανθρώπους, γίνονται οδηγοί για τη Σοφία. Ήταν τυχαία η τοποθέτηση αυτών των ζώων στην ιστορία;

Ι.Φ.: Πιστεύω πως αν καταφέρεις ο φόβος να μη γίνει ακινητοποιητικός, μπορεί να σε οδηγήσει να βρεις και να εκπληρώσεις τις επιθυμίες σου.


Ερώτηση 8η: Τα λυμένα κορδόνια, κατά τη γνώμη μου, συμβολίζουν την ελευθερία, την ελπίδα, τα ταξίδια, τη ζωή και την κατανίκηση των φόβων μας. Για εσάς τι συμβολίζουν;

Ι.Φ.: Τον ελεύθερο βηματισμό που οδηγεί στην εκπλήρωση.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ι.Φ.: Καλή αντάμωση μέσα από τα αναγνωστικά μας ταξίδια.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Ι.Φ.: Πειραματίζομαι στη συγγραφή ιστοριών για παιδιά, ελπίζοντας στην ολοκλήρωση ενός μελλοντικού παραμυθιού.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Ι.Φ.: Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον και την παρουσίαση του πρώτου μου συγγραφικού έργου. Πολλές ευχές για το νέο έτος!
Με εκτίμηση,
Ιωάννα Φαββατά
 
 
 
 
 
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο "Θέατρο: θεωρία και πράξη, ιστορία και παρόν". Ζει στην Αθήνα και διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε σχολεία τής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα "Λυμένα κορδόνια" είναι το πρώτο της βιβλίο.
(2017) Λυμένα κορδόνια, Εκδόσεις Πατάκη
 
 
 
 
 

Λυμένα κορδόνια
Η Σοφία θέλει οπωσδήποτε τα καινούρια της παπούτσια να έχουν κορδόνια. Την ημέρα που θα τα φορέσει ξεκινά το δικό της μαγικό ταξίδι στο δάσος. Πού θα την οδηγήσει άραγε η συνάντησή της με έναν σκύλο, έναν λύκο και δύο αρκούδες;
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου