Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Τα ωραιότερα Χριστούγεννα” του Κωνσταντίνου Γανωτή

Διαβάζοντας τον τίτλο αναρωτήθηκα για το πως ορίζει κάποιος “τα ωραιότερα Χριστούγεννα”. Όσους και να ρωτήσω θα πάρω διαφορετικές απαντήσεις. Για κάποιους είναι ολιγοήμερες διακοπές στην Ελβετία, για άλλους διανυκτέρευση σε ένα σαλέ ή σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, για ορισμένους η συντροφιά αληθινών φίλων ενώ για κάποιους άλλους η οικογένεια και η θαλπωρή που τους προσφέρει αυτή. Τα δικά μου δε θα σας τα πω. Άλλωστε το θέμα μας είναι το συγκεκριμένο βιβλίο.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο ιστορίες. Στην πρώτη ιστορία θα γνωρίσουμε την οικογένεια ενός βοσκού και οι σκέψεις που τους περικυκλώνουν. Η οικογένεια βρίσκεται αποκλεισμένη από το χιόνι σε ένα καλυβάκι. Όλοι τους περιμένουν με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα και ενδόμυχα παρακαλάνε να μπορέσουν να πάνε ανήμερα στην εκκλησία. Ο πατέρας θα κάνει μία ευχή και εκείνη θα πραγματοποιηθεί με ένα παράξενο τρόπο. Ένα πουλάκι, μία αλεπού, δύο ληστές και ο γείτονας θα πλαισιώσουν την οικογένεια και θα ζήσουν μία βραδιά κατανυκτική και πρωτόγνωρη για όλους.
Η δεύτερη ιστορία μας μεταφέρει σε ένα χωριό της Πίνδου, όπου ένα μικρό κορίτσι, η Χάιδω, έχει την περιέργεια να μάθει για τα Χριστούγεννα και τι γιορτάζεται εκείνη την ημέρα. Μόλις θα συλλέξει τις πληροφορίες που θα χρειαστεί για να γνωρίσει το θαύμα της ημέρας εκείνης θα αναπαραστήσει τη γέννηση του Θεανθρώπου. Σε έναν στάβλο, λοιπόν, θα “αναβιώσει” η γέννηση του Χριστού μέσα από τα μάτια της. Τα ζώα, τα παιδιά, μια ζωγραφιά και το παχνί θα γίνουν οι βοηθοί της για αυτό το γεγονός.
Ένα από τα θετικά πράγματα του βιβλίου είναι το πολυτονικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Γανωτής για τις ιστορίες που μας προσφέρει απλόχερα και με τόσο αγάπη. Η ζεστασιά της γραφής του καταφέρνει να πλημμυρίσει τις καρδιές όλων των αναγνωστών του και να τους μαγέψει. Η φαντασία παίρνει άλλες διαστάσεις και εμείς μεταφερόμαστε μέσα στις δύο αυτές ιστορίες. Η αγαλλίαση μας κατακλύζει και μας δείχνει τη μαγεία των Χριστουγέννων, η οποία αναβιώνει μέσα από τις σελίδες με λέξεις και εικόνες! Εκτός του συγγραφέα, οφείλουμε να πούμε συγχαρητήρια και στην εικονογράφο του βιβλίου, η οποία καταφέρνει να δώσει στις ιστορίες και στις λέξεις ζωντάνια, ζεστασιά, ονειροπόληση και ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι.





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου