Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Λυμένα κορδόνια” της Ιωάννας Φαββατά

Η μικρή Σοφία έχει ζητήσει από τη νονά της ένα ζευγάρι παπούτσια με κορδόνια. Η αγωνία της μεγάλη. Μέχρι να φτάσει στο σπίτι και να ανοίξει το κόκκινο κουτί με τα παπούτσια οι σκέψεις της θα είναι καρφωμένες στις λέξεις της. «Θέλω παπούτσια με κορδόνια!».
Γιατί όμως η Σοφία θέλει τα παπούτσια της να έχουν κορδόνια; Τι θα συναντήσει στο μαγικό της ταξίδι στο δάσος; Γιατί τα παπούτσια αρνούνται πεισματικά να μπουν στα πόδια του λύκου; Τι σχέση έχει ένας σκύλος, ένας λύκος, δύο αρκούδες και διάφορα άλλα ζώα; Τι θα συναντήσει στο τέλος της διαδρομής; Γιατί το κορίτσι δε φοβάται τα άγρια ζώα; Γιατί συνομιλεί μαζί τους;
Η συγγραφέας Ιωάννα Φαββατά μας χαρίζει μία όμορφη ιστορία, λιτή, ευανάγνωστη και ονειροπόλα! Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού, το οποίο είναι καθηλωμένο σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Η Σοφία καταφέρνει μέσω της φαντασίας της να βρεθεί σε μέρη όμορφα και μαγικά. Ζώα που μιλάνε, οι φόβοι που εκμηδενίζονται και οι επιθυμίες που πραγματοποιούνται αληθινά ή μέσω των ονειροπολήσεων. Κεντρικός άξονας της ιστορίας είναι η διαφορετικότητα και το θέμα της αναπηρίας. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αισθάνεται άβολα ή να σταματάει να ονειρεύεται! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός και έτσι πρέπει και οφείλει να αισθάνεται για τον εαυτό του! Επίσης, καθένας μας πρέπει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και όνειρα! Τέλος, οι φόβοι δεν αξίζουν να υπάρχουν στη ζωή μας γιατί εμείς μόνο τους συντηρούμε και τους κάνουμε να υπάρχουν!
Τα μηνύματα που μας δίνει η συγγραφέας πολλά και πλούσια! Ονειρευτείτε! Παλέψτε! Ταξιδέψτε με τη φαντασία! Μη φοβάστε το διαφορετικό! Μην αφήνετε τους φόβους να σας εγκλωβίσουν! Όλοι αξίζουμε, όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε ΆΝΘΡΩΠΟΙ! Συγκινητικό βιβλίο! Βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να δωρισθεί σε ένα παιδί για να κατανοήσει όλα αυτά τα μηνύματα, τα οποία με τόσο γλυκό και ουσιαστικό τρόπο προσπαθεί να μας περάσει η συγγραφέας!






Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου