Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Philosophy and Leadership" Ιωάννης Φίκας

Τίτλος: Philosophy and Leadership
Συγγραφέας: Ιωάννης Φίκας
Σελίδες: 92
Διαστάσεις: 16,5 x 23,5
ISBN: 9789604681822

Το βιβλίο Philosophy & Leadership περιλαμβάνει δώδεκα διαλέξεις που δόθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια σε πανεπιστήμια της Αθήνας, της Μόσχας και του Λονδίνου, με θέματα τη φιλοσο- φία, την τέχνη και τον πολιτισμό:

Η Φιλοσοφία
Ο φιλόσοφος José Ortega y Gasset θεωρούσε ότι ο άνθρωπος είναι «ο εαυτός του και η περίστασή του», ότι ο άνθρωπος δηλαδή δεν μπορεί να νοηθεί αποκομμένος από το περιβάλλον του, την πόλη και τη φύση και ότι ανάμεσα σ’ αυτόν και στο περιβάλλον του υπάρχει μια διαρκής ανταλλαγή ενεργειών.
Ο Κομφούκιος τόνιζε ότι ο άνθρωπος καθορίζεται κυρίως από τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους και προσδιόριζε τα χαρακτηριστικά του άριστου ανθρώπου ο οποίος ζει αρμονικά με τους νόμους της φύσης και τους συνανθρώπους του.
Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι του 6ου και 5ου αιώνα π.Χ., στην προσπάθειά τους να εναρμονίσουν τη μυθική με την επιστημονική νοοτροπία πρότειναν καθολικούς νόμους, με τους οποίους ερμήνευαν όλα τα φυσικά φαινόμενα. Έθεσαν τις βάσεις της φιλοσοφίας, κατηύθυναν την ανθρώπινη διάνοια σε μία ορθολογική θεώρηση του κόσμου και ανέπτυξαν την κοσμογονία, την κοσμολογία, την αστρονομία, τα μαθηματικά, τη βιολογία, την ανθρωπολογία και τη φυσική.

Η Τέχνη
Η αληθινή τέχνη έχει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους του ανθρώπους ενώ εναρμονίζει τον κόσμο των αισθήσεων με τον αρχετυπικό κόσμο της διαίσθησης. Επιπλέον εκλεπτύνει τις αισθήσεις του ανθρώπου και επιτρέπει στα εσωτερικά μάτια της ψυχής να διεισδύσει στην ουσία των πραγμάτων, πέρα από το σχήμα, το χρώμα και τις μορφές.

Ο Πολιτισμός
Κάθε πολιτισμός χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα, για να εκφράσει αλλά και να διαιωνίσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και αντιλήψεις του για την τέχνη και την πολιτική. Η συμβολική αυτή γλώσσα βοηθά τον άνθρωπο να γνωρίσει τα διαφορετικά επίπεδα της φύσης και να αποκτήσει συνείδηση της ιερότητας του. Τα σύμβολα και οι έννοιες που αυτά περικλείουν επιτρέ πουν στον άνθρωπο να προσεγγίσει τις αντιλήψεις των αρχαίων πολιτισμών για την θρησκεία, την πολιτική και την τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου