Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Συζητώντας με τον Θοδωρή Καπετανάκη

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Θ.Κ.: Ξεχωρίζω τον μυθιστοριογράφο Irvine Welsh ( Έρβαϊν Ουέλς) καθώς και τον τρόπο που διηγείται μια ιστορία. Με εξιτάρουν πολύ τα βιβλία που έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Με ευχαριστεί ακόμα περισσότερο να δω πρώτα την εκδοχή της ταινίας. Αναζητώ και θαυμάζω τις διαφορές στον αφηγηματικό τους άξονα.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Θ.Κ.: Δεν θα σας πω το πρώτο βιβλίο που διάβασα. Θα σας πω το πρώτο βιβλίο που απόλαυσα πραγματικά ως αναγνώστης. «Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα» μου κράτησαν υπέροχη συντροφιά και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο που με ταξίδεψαν όταν τις πρωτοδιάβασα.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Θ.Κ.: H συγγραφή ήταν κάτι που προέκυψε ως παιχνίδι και με αυτό τον ενθουσιασμό την αντιμετωπίζω. Σίγουρα το master μου στην σκηνοθεσία – σεναριογραφία μου έδειξε και διαφορετικές πτυχές της ως μέσω έκφρασης. Με γοητεύει επειδή σου δίνει την ελευθερία να κανείς λάθη και σωστά, να αγγίξεις ή να απομακρύνεις κάποιον μέσα από κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις ή να τους καταρρίψεις. Είναι μια δημιουργική ανάγκη, υποθέτω.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο... στο Πορτμπαγκάζ”;

Θ.Κ.: Είναι ένα φρέσκο χριστουγεννιάτικο βιβλίο, για όσους αγαπάνε το μυστήριο και γοητεύονται από την μαγεία των Χριστουγέννων. Οι έντονες εικόνες που δημιουργούνται μέσα από την αφήγηση της ιστορίας αποτελούν την ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου. Ο αφηγηματικός άξονας της ιστορίας δίνει στον αναγνώστη την ελευθερία να ταξιδέψει σε έναν φανταστικό κόσμο ως κομμάτι της περιπέτειας.


Ερώτηση 5η: Ο Άι Βασίλης για μερικούς υπάρχει και για κάποιους όχι. Μόνο η μαγεία και τα όνειρα μπορούν να διατηρήσουν στις καρδιές και στις ψυχές των ανθρώπων, σε βάθος αιώνων, μύθους και αλήθειες;

Θ.Κ.: Είναι θέμα οπτικής, νομίζω. Είναι στο χέρι του καθένα μας να αφήσει την φαντασία να μπει διακριτικά στην ζωή του και να πιστέψει στη μαγεία με τον δικό του τρόπο.
Αυτή είναι η ομορφιά του να πιστεύεις σε κάτι ακόμα και όταν αυτό φαντάζει ανούσιο, τρελό ή ξεπερασμένο. Τα συναισθήματα που κάποτε νιώσαμε ήταν αληθινά και πλέον αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους του χτες με το αύριο. Ο Άγιος Βασίλης ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει, αρκεί να θες να το πιστέψεις!


Ερώτηση 6η: Τι σημαίνει Χριστούγεννα και στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου για εσάς;

Θ.Κ.: Είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές μέσα στον χρόνο, μια περίοδος έμπνευσης, χαλάρωσης και συναισθηματικής φόρτισης σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Διάφορες αναμνήσεις και συναισθήματα ξεχειλίζουν την ώρα του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η καλή παρέα και η μουσική υπόκρουση χριστουγεννιάτικων τραγουδιών είναι ένας υπέροχος συνδυασμός. Έτσι κάπως σηματοδοτείται η έναρξη της χριστουγεννιάτικης μαγείας. Κάπου πρέπει να αφήσει και το δώρο, ο Άγιος Βασίλης έξαλλου!


Ερώτηση 7η: Πολύ μυστήριο, φαντασία και ανατροπές διαπιστώνει ο αναγνώστης διαβάζοντας την ιστορία σας. Αυτά τι ρόλο παίζουν στην προσωπική σας ζωή;

Θ.Κ.: Τα πράγματα καταλήγουν πάντα λίγο πιο βαρετά χωρίς φαντασία και μυστήριο! Προσωπικά λατρεύω και τα δύο αυτά στοιχεία, διότι είναι αλληλένδετα. Η φαντασία αποτελεί ένα κίνητρο για δημιουργία, ενώ το μυστήριο τροφοδοτεί την σκέψη!


Ερώτηση 8η: Τρεις φίλοι και συνάδερφοι θα δραπετεύσουν από την καθημερινότητα και ένας νέος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά τους. Η φιλία δεν έχει όρια και περιορισμούς όπως κοινωνική θέση, χώρος εργασίας κ.α.; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Θ.Κ.: Πιστεύω πολύ στην έννοια της φιλίας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. Το πιο σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως μια φιλία χρειάζεται χρόνο! Έχω φίλους από την παιδική μου ηλικία αλλά και σχεδόν από όλο τον κόσμο. Οι φίλοι μου θα είναι πάντα εκεί για εμένα όπως και εγώ για αυτούς. Ξέρουν ποιοι είναι και είμαι περήφανος για αυτούς.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Θ.Κ.: Θα ήθελα να τους πω, ευχαριστώ που διάβασαν το βιβλίο μου. Είναι τιμή και χαρά, όταν μου λένε πως τους άγγιξε αυτή η ιστορία και πέρασαν καλά διαβάζοντάς το! Ποιος ξέρει, μια μέρα μπορεί και να μεταπηδήσει στην μεγάλη οθόνη ως ένα χριστουγεννιάτικο animation Film!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Θ.Κ.: Πιστεύω πως πάντα υπάρχει μια ιστορία εκεί έξω που περιμένει να ειπωθεί με τον τρόπο που της αξίζει. Προσπαθώ λοιπόν να μένω ενεργός και δημιουργικός σε ότι αφορά το Filmmaking άλλα και την συγγραφή για την ώρα. Σε αυτή την φάση της ζωής μου δεν κυνηγάω ούτε τα λεφτά, ούτε την φήμη. Αναζητώ εμπειρίες, γνώσεις και σωστές συνεργασίες! Όλα τα άλλα είναι απλώς καλοδεχούμενα.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Θ.Κ.: Εγώ ευχαριστώ πολύ!
Εύχομαι υγεία, αισιοδοξία και αγάπη σε όλους! Χαρούμενα Χριστούγεννα!
Ίσως αυτά τα Χριστούγεννα ο Άγιος Βασίλης να φέρει στον καθένα μας αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη, ακόμη και αν δεν του έχει ζητήσει…





Παρακολουθείστε το βίντεο του βιβλίου στο κάτωθι link 





Ο Θοδωρής Καπετανάκης (Theo Kapetanakis) γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον κινηματογράφο, MA FILM – Middlesex University στο Λονδίνο, αποσπώντας την 1η υποτροφία στο τμήμα κινηματογράφου. Είναι δημιουργός ταινιών μικρού μήκους με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία, τη σεναριογραφία, τη συγγραφή και τις οπτικοακουστικές τέχνες. Δε θα πάψει ποτέ να πιστεύει πως η φαντασία γίνεται αλήθεια μέσα από μια ιστορία.





Ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο Πορτμπαγκάζ
Τι συμβαίνει άραγε όταν ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι σπάει;
Όταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο καταστρέφεται… ξεχνιέται;
Χάνεται μέσα στο πέρασμα του χρόνου;
Τρεις φίλοι αφήνουν την περιέργεια να τους ταξιδέψει στους μεγαλύτερους χριστουγεννιάτικους μπελάδες που θα μπορούσαν να φανταστούν.
Ας μην ξεχνάμε πως οι μύθοι δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα, απλώς ζωντανεύουν μόνο σε όποιον επιτρέπει στον εαυτό του να τους πιστέψει.
Μια φρέσκια χριστουγεννιάτικη ιστορία μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου