Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Κριτική Βιβλίου “Το τερατάκι των Χριστουγέννων” του Giles Andreae

Ο Άγιος Βασίλης κουράστηκε και έχει ανάγκη από ένα διάλειμμα. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο ψάχνει να βρει αυτόν που θα τον αντικαταστήσει.
Ποιος θα αποδεχτεί την πρόκληση; Πώς θα υποδειχθούν οι άνθρωποι “το τερατάκι των Χριστουγέννων”; Τι θα προκληθεί με την εμφάνισή του στον κόσμο; Θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των ανθρώπων;
Το τερατάκι των Χριστουγέννων” είναι μία φρέσκια και διαφορετική ιστορία που έρχεται να δείξει στους αναγνώστες αξίες, συναισθήματα, προκαταλήψεις...
Τι είναι αυτό που φοβάται ο κόσμος; Φυσικά, το άγνωστο και το αντίθετο με αυτόν και με όλα έχει συνηθίσει. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία διαφορετική μορφή του γνωστού τροφαντού, καλοκάγαθου και ευγενικού γεράκου του Άγιου Βασίλη.
Το τερατάκι των Χριστουγέννων” είναι πράσινο, ευγενικό –αρνούνται να το δουν– και τόσο παράταιρο με την εικόνα που έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια να βλέπουν οι άνθρωποι, που το τελευταίο υπερνικά τα πάντα. Ο φόβος εγκλωβίζει κάθε καλό συναίσθημα, κάθε αποδοχή και το τερατάκι αισθάνεται άσχημα αναρωτώμενο γιατί κανείς δεν τον αγαπάει. Μια μελαγχολία κατακλύζει την ψυχή του και το ίδιο νιώθει πολύ απογοητευμένο, ώσπου θα βρεθεί ένα άτομο που θα ανατρέψει κάθε κακό συναίσθημα που φωλιάζει στην καρδιά του.
Τελικά, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και οτιδήποτε όμορφο εξωτερικά δε σημαίνει ότι είναι πανέμορφο και εσωτερικά ή και το αντίστροφο. Αυτό είναι, ίσως, και το πιο σπουδαίο δίδαγμα αυτού του βιβλίου. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους άλλους, να τους δεχόμαστε, να τους αγαπάμε και να βλέπουμε πέρα από το προφανές και αυτό που υπάρχει απέναντί μας σαν πρώτη ματιά.
Η εικονογράφηση είναι ένα συν, δένοντας άρτια το κείμενο με την εικόνα με τρόπο που να ζωντανεύουν οι λέξεις και να ομορφαίνουν την αφήγηση!
Αναμφίβολα, αξίζει να διαβαστεί και να συζητήσουμε με τα παιδιά μας τα βαθύτερα μηνύματα της ιστορίας προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε σε αυτά τις αξίες, την εξάλειψη των προκαταλήψεων, τη δύναμη της συζήτησης, της αποδοχής και του σεβασμού που ξετυλίγονται σε κάθε πρόταση του συγκεκριμένου αναγνώσματος, “Το τερατάκι των Χριστουγέννων”!





Βασιλική Διαμάντη 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου