Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Συζητώντας με τη Μαρία Ρουσάκη

 

Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει λογοτεχνία για εσάς;

Μ.Ρ.: Η λογοτεχνία είναι ζωή, είναι πνοή. Θεωρώ ότι η λογοτεχνία έχει τη μεγαλύτερη δύναμη όλων των τεχνών γιατί χρησιμοποιεί μονάχα λέξεις για να σχηματίσει κανείς εικόνες, μνήμες, συναισθήματα, όνειρα και απόψεις.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα, κατά τη γνώμη σας, που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;

Μ.Ρ.: Ίσως το μοναδικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται είναι να αγγίξει την ψυχή του αναγνώστη με μια ενδιαφέρουσα ιστορία.


Ερώτηση 3η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Μ.Ρ.: Μπορεί να είναι χιλιάδες πράγματα ή μόνο μια φευγαλέα σκέψη. Ωστόσο όταν γράφω για παιδιά αντλώ πολλά θέματα και συναισθήματα από τον εαυτό μου ή από την εμπειρία μου ως μητέρα. Στα βιβλία ενηλίκων η έμπνευση συνήθως πηγάζετε από γεγονότα της ιστορίας, της κοινωνίας και των ανθρώπινων παθών.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Το μυστικό της κολλητής μου”;

Μ.Ρ.: Είναι μια φρέσκια ιστορία για αγόρια και κορίτσια από οκτώ ετών και άνω που πατάει στο σήμερα με χιουμοριστική και αληθινή ματιά στα ενδόψυχα των παιδιών.


Ερώτηση 5η: Η Νένη είναι πάντα ευδιάθετη εκτός από μία φορά. Η ψυχολογία μας και η διάθεσή μας επηρεάζουν τα γεγονότα της ημέρας; Ποια είναι η άποψή σας;

Μ.Ρ.: Φυσικά! Η διάθεση είναι η κινητήρια δύναμη μας. Με χαμόγελο τα καταφέρνουμε όλα πολύ πιο εύκολα ενώ όταν παραπονιόμαστε όλα μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε – σε κάθε ηλικία – είναι πολλές. Η ασπίδα μας είναι η θετικότητα και το ειλικρινές χαμόγελο.


Ερώτηση 6η: Η Σωτηρία είναι η κολλητή της Νένης. Πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή κάθε ανθρώπου;

Μ.Ρ.: Η φιλία είναι σημαντική σε κάθε φάση της ζωής του ανθρώπου κι αυτό την καθιστά ως απαραίτητη για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την εσωτερική ηρεμία του καθενός. Είναι η πιο διαχρονική σχέση που μπορεί να έχει κανείς πέρα από τους δεσμούς της οικογένειας. Όμως όταν μια φιλία δεν κάνει καλό, όπως μπορεί να αποδειχθεί σε κάθε σχέση, οφείλει κανείς να ξεκόψει, να βρει αλλού στήριξη και συμπαράσταση, αγάπη και κατανόηση.


Ερώτηση 7η: Ένα μυστικό αποκαλύπτει η Σωτηρία στη φίλη της. Πιστεύετε ότι το να κρατήσει κάποιος κρυφό ένα μυστικό είναι απόδειξη αληθινής φιλίας ή όχι δεν ισχύει πάντα αυτό;

Μ.Ρ.: Εξαρτάται από το μυστικό και αν η αλήθεια βλάπτει τους εμπλεκόμενους. Η αποκάλυψη πολλές φορές απελευθερώνει και ανοίγει χώρο για νέους ορίζοντες.


Ερώτηση 8η: Έχετε ασχοληθεί με τη λογοτεχνία των ενηλίκων και την παιδική-εφηβική. Ποια από τις δύο σας εμπνέει περισσότερο και γιατί;

Μ.Ρ.: Εμπνέομαι απ’ όλες τις ηλικίες γιατί αγαπώ να γράφω ιστορίες. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη από μια καλή ιστορία… Για μένα η διαφορά μεταξύ ενήλικου και παιδικού κοινού είναι στο ύψος!


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Μ.Ρ.: Ό,τι έχω να τους πω τα καταγράφω στα βιβλία μου. Μέσα από τις ιστορίες μου επικοινωνώ ουσιαστικά και ειλικρινά μαζί τους. Κι αν τους βοηθάω έστω και λίγο, να χαλαρώσουν, να αναθεωρήσουν, να συγκινηθούν, τότε τους έχω μιλήσει με τη δύναμη που ήθελα, με τη δύναμη της ψυχής.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Μ.Ρ.: Βαδίζω προς πολλά νέα έργα και όμορφες συνεργασίες. Περιμένω να κυκλοφορήσουν κάποια παιδικά βιβλία μου. Επίσης ένα βιβλίο που μ’ έχει ενθουσιάσει είναι η ιστορία της εκπληκτικής Χριστίνας Φλαμπούρη, η πρώτη Ελληνίδα η οποία ανέβηκε τις επτά κορυφές του κόσμου. Αναμένουμε το βιβλίο της, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη, να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Μ.Ρ.: Εγώ σας ευχαριστώ!





Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1974, όμως κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Το πρώτο της βιβλίο, Η Μέλπω η Μοναδική, βραβεύτηκε το 2002 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, κυκλοφόρησε στα αγγλικά και βραβεύτηκε με το Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award. Έργα της έχουν μεταφραστεί στις Η.Π.Α., στην Κορέα, στην Ταϊβάν και στην Τουρκία. Τα βιβλία της Οι λεμονιές και Κολυμπώντας στα βαθιά ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, το 2004 και το 2006, αντίστοιχα. Τα παιδικά της μυθιστορήματα Μια φλόγα στο σκοτάδι – η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ, Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, το Άκου το ρυθμό και το Αίνιγμα στο Αιγαίο συμπεριλήφθηκαν στις βραχείες λίστες των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης το 2013, 2014, 2015 και το 2016, αντίστοιχα.
Η Μαρία Ρουσάκη διετέλεσε περιφερειακή σύμβουλος της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της παγκόσμιας οργάνωσης Society of Children’s Book Writers and Illustrators, από το 2010 ως το 2014, και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Έχει γράψει περισσότερα από 45 βιβλία λογοτεχνίας για παιδιά και δύο μυθιστορήματα για ενήλικες. Το 2017 ήταν υποψήφια για το βραβείο Συγγραφέας της Χρονιάς από το περιοδικό Votre Beauté. Ζει στην Αθήνα με τα τρία της παιδιά.





ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΛΛΗΤΗΣ ΜΟΥ
Η Νένη, δηλαδή η Νικολέτα-Ελένη, δεν αγαπάει το όνομά της. Όμως αγαπάει τον χορό, τις μπριζόλες με πατάτες τηγανητές, τον παππού της και, φυσικά, την κολλητή της φίλη, τη Σωτηρία.
Εκείνη τη σώζει όποτε τη χρειάζεται, όπως δηλώνει και το όνομά της. Σωτήριο είναι και το ημερολόγιο της Νένης, στο οποίο καταφεύγει όταν θέλει να γράψει τα μυστικά της. Αυτά που δεν λέει σε κανέναν άλλο εκτός από την κολλητή της, αφού και η Σωτηρία μοιράστηκε μαζί της ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο μυστικό. Ένα μυστικό που η Νένη δεν ξέρει πώς να το χειριστεί και αν πρέπει πράγματι να το κρατήσει κρυφό, κι ας το υποσχέθηκε στη φίλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου