Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Ο μπαμπάς είναι άνεργος” της Ράνιας Μπουμπουρή

Τι γίνεται όταν ο μπαμπάς είναι άνεργος και πρέπει να πάει στο σχολείο και να πει στην τάξη για την απασχόλησή του; Που δυστυχώς δεν υπάρχει... Ο μικρός Μιχάλης είναι νευρικός και δεν θέλει να πάει στο σχολείο και έτσι το παίζει άρρωστος. Αλλά η μαμά του τον παίρνει είδηση.
Η εικονογράφηση είναι πολύ ωραία και σε βάζει στην ιστορία αμέσως. Ειδικά οι απεικονίσεις των σπιτιών που έχει χτίσει σε μεταφέρει νοερά στο γαλάζιο της θάλασσας και στην ιδιομορφία των σπιτιών τους, τα οποία έχουν ίδια τεχνική και στυλ.
Δυστυχώς η ανεργία είναι ένα θέμα που μαστίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Αλλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μας δείχνει έναν άλλον τρόπο προσέγγισής του. Και δεν είναι άλλο από αυτόν της αλήθειας και της ομαλής συζήτησης αλλά χωρίς τρομολαγνείες και υστερίες.
Επίσης ένα άλλο θέμα που καταφέρνει να “θίξει” είναι αυτό της ντροπής να πούμε την αλήθεια μήπως και δεν γίνουμε αρεστοί από το κοινωνικό σύνολο! Διαφαίνεται διαβάζοντάς το πως δεν χρειάζεται να φοβόμαστε για τίποτα στη ζωή μας αρκεί να είμαστε θαρραλέοι και ειλικρινείς.
Τέλος, το πιο σημαντικό μάθημα είναι πως η πιο εύκολη λύση να φύγουμε από τη χώρα μας και να αναζητήσουμε δουλειά στο εξωτερικό. Αλλά όπως ο μπαμπάς του Μιχάλη έτσι και κάθε άλλος γονιός θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο γιατί φεύγοντας όλοι ποιοι θα μείνουν στη χώρα μας; Πως θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σε μία ξένη χώρα; Τα παιδιά πως θα επηρεαστούν πηγαίνοντας σε ένα νέο περιβάλλον; Θα καταφέρουν να προσαρμοστούν; Και το πιο σημαντικό θα χάσουν τις παρέες τους και τους καρδιακούς τους φίλους... αυτό τι επιπτώσεις θα έχει στη ψυχολογία τους;
Άριστη εικονογράφηση, άρτιο κείμενο με μηνύματα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς που θα το διαβάσουν! Γιατί πρέπει να το διαβάσουν και οι δύο πλευρές για να βρουν τον σωστό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους. Άλλωστε ποιος είπε πως μέσα από ένα παιδικό βιβλίο δεν διδάσκονται και οι μεγάλοι; Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα, η οποία καταπιάνεται με θέμα κοινωνικά και οικογενειακά και μας δείχνει τον τρόπο που θα μπορούσε μία οικογένεια να λειτουργήσει ως ομάδα μέσω της συζήτησης, καθώς κανένα πρόβλημα δεν μένει άλυτο αρκεί να υπάρχει η αγάπη, η επικοινωνία, η συζήτηση και η κατανόηση!





Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου