Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς” του Philip K. Dick

Ο Μπάρνι Μάγιερσον είναι προγνώστης σε μία εταιρεία, ονόματι Κατασκευές Π.Π. στη γη. Οι Κατασκευές Π.Π. ανήκουν στον Λίο Μπουλέρο, ο οποίος κατηγορείται για το λαθρεμπόριο ναρκωτικού ονόματι Καν-Ντι. Ο Μπάρνι ως ένας από τους μεγαλύτερους προγνώστες σημαίνει πως έχει την ικανότητα να μαντεύει, όσο είναι δυνατόν αυτό, την αποτυχία ή την επιτυχία διαφόρων προϊόντων. Η σχέση του τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο με την Ρόνι Φουγκέιτ, επίσης προγνώστρια δημιουργεί αστάθεια στη ψυχοσύνθεσή του καθώς απειλείται ακόμα και η θέση του από την ίδια. Ο Μπάρνι έχοντας λάβει ειδοποίηση από τον ΟΗΕ για το ενδεχόμενο να εξοριστεί σε κάποια από τις πολλές αποικίες διαφόρων πλανητών χωρίς ενδεχόμενο επιστροφής στη γη του προκαλεί μία ιδιαίτερα στρεσογόνο διαβίωση.
Τι θα συμβεί όμως όταν ένα νέο ναρκωτικό, πιο ισχυρό από οποιοδήποτε άλλο εμφανιστεί στην αγορά και μάλιστα απολύτως νόμιμο; Το όνομα αυτού του ναρκωτικού είναι Τσου-Ζεντ και κατασκευαστής του ο Πάλμερ Έλντριτς και το σύνθημά του “Ο Θεός υπόσχεται αιώνια ζωή. Εγώ την παραδίδω”. Σκοπός αυτού του ναρκωτικού είναι να μην προσφέρει την εικονική μετουσίωση όπως το Καν-Ντι αλλά μία ουσιαστική μετενσάρκωση, η οποία θέλει την απόλυτη εξουσία ελέγχου των μυαλών, κάτι σαν πλύση εγκεφάλου! Τι θα γίνει όμως όταν υπάρχει ήδη στην αγορά ένα ναρκωτικό και ο κατασκευαστής του δεν επιθυμεί να χάσει το μονοπώλιό του; Τι είναι οι θεραπείες Ε και τι κάνουν; Γιατί η εξαθλίωση και η υπερθέρμανση έχουν δημιουργήσει αποικίες και ως μοναδική λύση τη χρήση ναρκωτικών για να αντέξουν οι άνθρωποι τη ζωή τους;
Αυτό βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα ως ένα ευφυέστατο παρανοϊκό λογοτεχνικό αριστούργημα! Καταρχάς είναι πολύ μεταγενέστερο, γράφτηκε τη δεκαετία του 60 και μας μεταφέρει στον 21ο αιώνα. Μελλοντικό, προφητικό, συγκλονιστικό, καθηλωτικό, μεταφυσικό, δραματικό, με θρησκευτικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς προσπαθεί να βάλει τον αναγνώστη να σκεφτεί και να αναλογιστεί την ποιότητα της ζωής του, τους εθισμούς του, τις επιπτώσεις των πράξεών του και να νικήσει τους φόβους του. Δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις ούτε προσβλέπει στη καραμέλα του happy end. Αντιθέτως τσαλακώνει τους χαρακτήρες του και τους δημιουργεί υλική υπόσταση όπως επίσης μας δείχνει το απόλυτο κακό, κάτι που λίγοι συγγραφείς καταφέρνουν να κάνουν! Η φαντασία του καλπάζει και αυτό διαφαίνεται καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου! Σίγουρα είναι από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά αριστουργήματα που γράφτηκαν ποτέ! Και τι πιο φυσικό και πιο απαραίτητο από το να το διαβάσουν όλοι!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου