Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Το καρουζέλ του τρόμου” των James Patterson & Marshall Karp

Ο άρχοντας του αστυνομικού μυθιστορήματος επιστρέφει προσφέροντας στους αναγνώστες μία ιστορία που σε δεν σε αφήνει να ξεκολλήσεις από το βιβλίο. Θέλεις διακαώς να φτάσεις ως το τέλος και να μάθεις ποιος είναι αυτός ο περιβόητος δολοφόνος Χάζματ.
Πως επιλέγει, λοιπόν, τα θύματά του; Ποια κοινά στοιχεία έχουν μεταξύ τους; Ποια ήταν τα προηγούμενα τρία; Πόσες αποκαλύψεις θα βρουν μπροστά τους οι ντετέκτιβ Τζόρνταν και Μακντόναλντ; Θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν τα εγκλήματα οι δύο καλύτεροι ντετέκτιβ της ομάδα Ρεντ; Ποια είναι η ομάδα Ρεντ; Ποιος είναι ο δολοφόνος Χάζματ; Γιατί τα θύματα φοράνε τις φόρμες Τάιβεκ; Τέλος, γιατί ο δολοφόνος ανεβάζει κάποια βίντεο, στα οποία οι δολοφονημένοι υποστηρίζουν πως έχουν σκοτώσει; Έχουν σκοτώσει ή η πίεση είναι τόσο μεγάλη που αναγκάζονται να ομολογήσουν κάτι που δεν έχουν διαπράξει ποτέ;
Πολλά τα ερωτήματα που καλούμαστε εμείς να ανακαλύψουμε καθώς διαβάζουμε τη νέα ιστορία της μονάδας Ρεντ. Το κουβάρι είναι μπερδεμένο αλλά όλα μπαίνουν σιγά – σιγά και μεθοδικά στη θέση τους σαν τα πιόνια του σκακιού. Η λύση του μυστηρίου έρχεται να απογειώσει την ιστορία και να θέσει κοινωνικά ζητήματα που πολλοί έχουμε αναρωτηθεί. Πόσες φορές δεν ακούσαμε για ειδεχθή εγκλήματα που μας σόκαραν και μας έκαναν να σκεφτούμε πως θα αντιδρούσαμε αν είχαμε μπροστά μας τους δολοφόνους;
Έξυπνο, κινηματογραφικό, γκαγκστερικό σε αρκετά σημεία, με αγωνία και σύμμαχο την τιμωρία των ανθρώπων που χωρίς ίχνος ανθρωπιάς φτάνουν σε εγκλήματα χωρίς λογική. Από τα καλύτερα βιβλία της αστυνομικής λογοτεχνίας που έπεσε στα χέρια μου τον τελευταίο καιρό! Ακόμα και ο τρόπος που ενεργεί ο δολοφόνος Χάζματ ή ο τρόπος που επιλέγει για να πεθάνουν τα θύματά του δείχνει πόσο έξυπνους χειρισμούς κάνουν οι δύο συγγραφείς και πόσο πολύ καλά έχουν ψάξει το θέμα προκειμένου να μας προσφέρουν ένα άρτιο αποτέλεσμα για δυνατούς λύτες.
Με μάγεψε η γραφή και με ταξίδεψε σε μονοπάτια που μόνο κάποιος τόσο ταλαντούχος θα μπορούσε να μου το προσφέρει. Με ικανοποίησε από άποψης σασπένς χωρίς να κάνει κοιλιά και να βαριέμαι θανάσιμα να συνεχίσω την ανάγνωσή του. Άλλωστε από έναν τόσο αξιόλογο συγγραφέα όπως είναι ο James Patterson δεν περίμενα κάτι μέτριο και βαρετό αλλά μία έξυπνη σκέψη και μεθοδικότητα όπως μας έχει συνηθίσει σε όλα του τα βιβλία! Φυσικά και η μετάφραση είναι σε ένα άριστο επίπεδο και αυτό από μόνο του είναι ίσως από τα καλύτερα κομμάτια ενός βιβλίου. Αν ψάχνετε κάτι έξυπνο, μεθοδικό, λεπτομερές, χωρίς ψεγάδι ή ίχνος ατέλειας τότε το βρήκατε! Διαβάστε το και θα μαγευτείτε, θα αποζημιωθείτε και αφού κλείσετε το βιβλίο θα αναλογιστείτε γιατί πολλές φορές κάποιος καταφεύγει να αποδώσει τη δικαιοσύνη, την οποία τα δικαστήρια και τα συστήματα πολλές φορές αδυνατούν για πολλούς και γνωστούς λόγους να κάνουν. Αλλά αξίζει κάποιος να χάσει τη ψυχή του προσπαθώντας να γίνει ο τιμωρός των σαθρών ανθρώπων; Δύσκολη η απάντηση αν και εν μέρει κατανόησα τους λόγους και τις αιτίες... δεν ξέρω αν θα μπορούσα να φτάσω μέχρι αυτό το σημείο!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου