Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Μπαχαρικό λεξικό” του Νίκου Δ. Πλατή

Ένα άκρως χιουμοριστικό λεξικό με την αιχμηρή γλώσσα του συγγραφέα πολλές φορές να είναι εριστική μέχρι εκεί που πρέπει. Ένας συνδυασμός διδάγματος με σαρκαστική διάθεση! Είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει. Δεν μένει μόνο στην ερμηνεία των διαφόρων μπαχαρικών αλλά και στη γνωριμία των περισσοτέρων από αυτών αλλά δίνει και μία νότα ευθυμίας στους αναγνώστες του.
Μαθαίνουμε για την κανέλα και τις διάφορες ποικιλίες της. Ποια η σχέση της κανέλας με τη Λίανα Κανέλλη; Τι είναι ο “κλέφτης” και τι η κοπριά του διαβόλου ή asafoetida; Πολλοί θα τον μπερδέψετε με τους πολλούς που κυκλοφορούν στη χώρα μας! Ποια είναι η Κλεοπάτρα; Επίσης μαθαίνουμε τα είδη μίγματος μπαχαρικών, άλλα για κοτόπουλο άλλα για μπάρμπεκιου. Αλήθεια το ξέρατε πως η μουστάρδα έχει πάνω από 10 κατηγορίες; Άλλη η αγγλική, άλλη η γερμανική, άλλη η γαλλική, άλλη η ντιζόν κ.ο.κ. Ακόμα και στα πιπέρια θα συναντήσουμε τόσες ποικιλίες όπως και στις πιπεριές που θα χάσουμε πάσα ιδέα!
Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει γνώσεις αλλά και να γεμίσει τη ζωή του με χαρά και γέλιο τότε βρήκε τον “μάστορά” του για γαργαλιστικές εμπνεύσεις! Μπείτε λοιπόν στον κόσμο του συγγραφέα και ταξιδέψτε στα αρώματα που μύρισε, στα μέρη που περπάτησε! Γιατί πολύ απλά του πήρε 5 ολόκληρα χρόνια μέχρι να καταφέρει να συλλέξει όλες τις πληροφορίες και να ταξιδέψει σχεδόν σε όλον τον κόσμο! Μπορεί να κουράστηκε αλλά μας έδωσε ένα βιβλίο γεμάτο μυρωδιές, αγάπη, λατρεία και γνώσεις! Σίγουρα αξίζει 10 με τόνο! Και είναι το μοναδικό λεξικό που σου το βγάζει όλο αυτό. Άλλωστε είναι ένα παρ'ολίγον σοφό βιβλίο!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου