Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Συζητώντας με την Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Κ.Τ.: Θαυμάζω τον Τολστόι. Το βιβλίο του “Πόλεμος και Ειρήνη” είναι, πιστεύω, το κορυφαίο μυθιστόρημα της ανθρωπότητας.
Αγαπημένοι μου συγγραφείς υπήρξαν, τα πρώτα μου χρόνια ανάγνωσης, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Μ. Καραγάτζης, ο Αντώνης Σαμαράκης.
Στη συνέχεια ανακάλυψα και αγάπησα πολλά βιβλία και πολλούς συγγραφείς. Είμαι συστηματική αναγνώστρια. Προσπαθώ να διαβάζω 52 βιβλία το χρόνο.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Κ.Τ.: Το πρώτο-πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν τα “30 Διαλεχτά Παραμύθια”, εκδόσεις Αστήρ, που μου χάρισε η νονά μου, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Θυμάμαι η μαμά μου, είχε ξεσηκώσει το σπίτι για να το καθαρίσει και εγώ δεν έβρισκα πού να καθίσω για να αρχίσω να το διαβάζω. Δεν θα ξεχάσω το συναίσθημα θαυμασμού για το δώρο που θεώρησα πολύ σπουδαίο, καθώς το ξεφύλλιζα.
Το ίδιο ακριβώς συναίσθημα ένιωσα διαβάζοντας το επόμενο βιβλίο, το μυθιστόρημα “Ροβινσών Κρούσο” του Δανιήλ Νταφόε, που μου χάρισε ο πατέρας μου.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Κ.Τ.: Κουβαλάω μέσα μου την ανάγκη για γράψιμο όλη μου τη ζωή. Έγραφα ιστορίες κάθε καλοκαίρι, από το Δημοτικό σχολείο. Κόβαμε τις σελίδες που περίσσεψαν στα τετράδιά μας και, μαζί με την αδελφή μου, φτιάχναμε νέα τετράδια στα οποία γράφαμε… μυθιστόρημα, εικονογραφημένο με τους διαλόγους σε φούσκες, σαν καρτούν. Προσπαθούσαμε να μιμηθούμε το στυλ των Κλασσικών Εικονογραφημένων, που τα διαβάζαμε φανατικά κάθε καλοκαίρι.
Μεγαλώνοντας εργάστηκα στη διαφήμιση, ένα πολύ δημιουργικό επάγγελμα, στο οποίο ξεκίνησα γράφοντας κείμενα, τίτλους διαφημίσεων, σλόγκαν, σενάρια τηλεόρασης για πασίγνωστες ελληνικές μάρκες.
Κάποια στιγμή, ένιωσα την ανάγκη να υπογράφω εγώ ( και όχι οι μάρκες) τις δημιουργικές μου ιστορίες και να παρεμβαίνω στην κοινωνία με τα γραπτά μου.
Την απόφαση την πήρα τη στιγμή που διάβασα το βιβλίο “Τα Ψάθινα Καπέλα” της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Ήταν τόσο σημαντική η επιρροή του, που αποφάσισα ότι θα βρω χρόνο να γράψω. Έτσι, ξεκίνησα το πρώτο μου βιβλίο με διηγήματα, το “Όχι πια sex, μόνο φίλοι”, παράλληλα με την εργασία μου στη διαφήμιση.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Οι Ελληνίδες είναι Θεές”;

Κ.Τ.: Το βιβλίο μου “Οι Ελληνίδες είναι θεές”, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι ένα μυθιστόρημα που αφιερώνω στις σύγχρονες Ελληνίδες. Αποτελείται από ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα και από κεφάλαια που παρουσιάζουν ποιες ομοιότητες έχουμε εμείς οι σύγχρονες Ελληνίδες με τις 6 θεές της Μυθολογίας: τη σοφή Αθηνά, την ερωτική Αφροδίτη, την απόλυτη μάνα Δήμητρα, την ανεξάρτητη και αθλητική Άρτεμη, τη ζηλιάρα σύζυγο Ήρα, την προστάτιδα του νοικοκυριού Εστία.
Αυτή είναι η θεωρία μου για τις σύγχρονες Ελληνίδες: ότι μοιάζουμε στις θεές της Μυθολογίας.
Αυτά τα 6 αρχέτυπα, τα έξι “καλούπια” γυναικείων χαρακτήρων που ήταν θεές, τα συναντάμε και σήμερα γύρω μας! Εμείς, η μαμά μας, η κουμπάρα μας, η αδελφή μας, η συνάδελφος, η κόρη μας, όλες μοιάζουμε σε πολλά με τις θεές της μυθολογίας.
Τη θεωρία μου αυτή αναπτύσσει και το μυθιστόρημα του βιβλίου “Οι Ελληνίδες είναι θεές”: Ένας δημοσιογράφος με ελληνικές ρίζες, έρχεται στην Ελλάδα για να γυρίσει ένα βίντεο με θέμα τις σύγχρονες Ελληνίδες και να διεκδικήσει ένα σπιτάκι και κτήματα με ελιές, που του άφησε η γιαγιά του. Στην Ελλάδα, τον βοηθάει για την ταινία του η όμορφη δικηγόρος Αθηνά. Όσο τη γνωρίζει, ο δημοσιογράφος αρχίζει να την ερωτεύεται. Όμως, πίσω στην Αμερική, υπάρχει μια αρραβωνιαστικιά που τον περιμένει…


Ερώτηση 5η: Η Αθηνά είναι η γυναίκα – καριερίστα ενώ η Ήρα η γυναίκα – μητέρα – σύζυγος. Πιστεύετε ότι τα ονόματά μας υποδηλώνουν ένα κομμάτι από τον χαρακτήρα μας ή είναι απλώς θέμα τύχης;

Κ.Τ.: Προσπάθησα, με τα βαφτιστικά ονόματα των ηρωίδων του μυθιστορήματος, να βοηθήσω τον αναγνώστη και την αναγνώστρια, να κατανοήσει τα αρχέτυπα των έξι θεών της μυθολογίας.
Να υπενθυμίσω ότι με τα ονόματα των θεών βαφτίζουμε ακόμα και σήμερα (100 γενιές μετά) τα κορίτσια μας: Αθηνά, Αφροδίτη, Ήρα, Άρτεμις, Δήμητρα (όχι, όμως, Εστία) ονόματα πολύ αγαπητά στην Ελλάδα. Πολλές οικογένειες επιλέγουν τα αρχαία ονόματα ως πιο μεγαλοπρεπή για να “προικίσουν” τα κορίτσια τους.
Αυτά τα ονόματα-σύμβολα δηλώνουν πολλά σε μας, σήμερα, γιατί τα συνοδεύουν πολλές ιστορίες που αγαπήσαμε. Ονόματα όπως αυτά που είχαν οι θεές, αλλά και οι 9 Μούσες, οι 3 Χάριτες, οι Ώρες κλπ.


Ερώτηση 6η: Η αγάπη και ο έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα κάποιων εκ των ηρώων του βιβλίου σας. Θεωρείτε ότι όταν συμβεί αυτό οφείλουμε να “ανοίξουμε” αυτή την πόρτα; Τι θέση κατέχουν αυτά τα δύο συναισθήματα στη δική σας ζωή;

Κ.Τ.: Η αγάπη και ο έρωτας είναι ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα του ανθρώπου. Στα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας περιγράφεται μια ερωτική ιστορία με πολλά σκαμπανεβάσματα. Στη δική μου ζωή, ο έρωτας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο: κινητήρια δύναμη για τις δημιουργίες μου και προσωπική εξέλιξη μέσα από τις σχέσεις μου.
Όπως περιγράφω στο βιβλίο μου, η Αφροδίτη, σύμβολο έρωτα και γονιμότητας, έχει και μια άλλη πλευρά: την “Ουράνια” Αφροδίτη που εμπνέει τους δημιουργούς με ιδέες και ταλέντο.
Αυτή την έμπνευση αναζητά μέσα από τον έρωτα για τη ζωή, τη χαρά, τη δημιουργία, κάθε καλλιτέχνης ή λογοτέχνης.


Ερώτηση 7η: Θηλυκότητα και μητέρα. Πολλές γυναίκες ξεχνούν την πρώτη τους υπόσταση και θυσιάζονται για τα παιδιά τους. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μπορέσει να συνδυάσει αυτά τα δύο μία γυναίκα – μητέρα;

Κ.Τ.: Η Ελληνίδα γυναίκα είναι μάνα πάνω απ’ όλα. Δεν είναι εύκολο να παίζει όλους τους ρόλους που της έχει αναθέσει η κοινωνία, ακόμα κι όταν η ίδια κάνει τις προσωπικές της επιλογές.
Η έλξη θέλει τη σπίθα της. Αλλιώς, ο γάμος γίνεται ρουτίνα. Ό,τι διαλέξεις. (Το αναφέρω και στο βιβλίο αυτό. Δεν γίνεται να τα έχεις όλα στη ζωή).


Ερώτηση 8η: Αν θα έπρεπε να διαλέξετε μία από τις έξι Ελληνίδες Θεές του Ολύμπου που σας έχει εμπνευσει, ποια θα ήταν αυτή και ποια κομμάτια του χαρακτήρα της θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν;

Κ.Τ.: Δεν είναι τόσο απλό, δεν ακολουθούμε μια θεά, ένα πρότυπο. Δανειζόμαστε χαρακτηριστικά από περισσότερες θεές, ανάλογα με την περίοδο της ζωής μας.
Ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής μας, τους ρόλους μας και την ηλικία μας, συνδυάζουμε άλλα χαρακτηριστικά. Μπορεί ως φοιτήτρια να είσαι λίγο Άρτεμη και λίγο Αφροδίτη, μετά να παντρευτείς και να έχεις περισσότερη ομοιότητα με την Ήρα και τη Δήμητρα.
Προσωπικά, αγαπώ όλες μου τις θεές. Με βοηθούν να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου και τις Ελληνίδες. Άλλωστε, κατά καιρούς, υιοθετώ λίγα απ’ όλα τους τα χαρακτηριστικά.


Ερώτηση 9η: Ποιο/α είναι το/α χαρακτηριστικό/ά που διαφοροποιούν τη γυναίκα Ελληνίδα από μία άλλη διαφορετικής κουλτούρας;

Κ.Τ.: Αν οι Γαλλίδες είναι κομψές, οι Ελληνίδες είναι θεές. Αν οι Ιταλίδες είναι καυτές, οι Ελληνίδες είναι θεές. Αν οι Ισπανίδες είναι αριστοκρατικές, οι Ελληνίδες είναι θεές. Εδώ, βλέπουμε ότι το Χόλυγουντ δανείζεται και χρησιμοποιεί τον όρο “σαν Ελληνίδα θεά”, δεν θα το χρησιμοποιήσουμε εμείς οι Ελληνίδες;


Ερώτηση 10η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Κ.Τ.: Θα ήθελα το βιβλίο μου αυτό να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι και να διαβαστεί εξ ίσου από γυναίκες και άντρες.
Θέλω να ανεβάσω τις Ελληνίδες ψυχικά, για να νιώθουν όμορφα, όχι μόνο με την εμφάνισή τους, αλλά και μέσα τους. Η θεά είναι η έκφραση της απόλυτης θηλυκότητας. Καμιά θεά δεν ήταν τέλεια. Όλες είχαν σπουδαία προτερήματα, αλλά και πολλές αδυναμίες. (Αυτά να τα ακούμε εμείς, οι σημερινές Ελληνίδες, που κυνηγάμε την τελειότητα). Παρόλες τις αδυναμίες τους, οι Έλληνες πρόγονοί μας τις λάτρευαν, τις σεβόντουσαν, τις αναγνώριζαν, τις εκθείαζαν μέσα από ιστορίες, ναούς, γλυπτά, ποίηση και, καμιά φορά, τις φοβόντουσαν. Αυτό δεν αναζητάμε και μείς, σήμερα;
Και σήμερα μπορείς να είσαι θεά με την εμφάνισή σου, με τα ταλέντα σου, με την αυτοπεποίθησή σου, τα επιτεύγματά σου, το ελληνικό σου ταμπεραμέντο, με τους βαθμούς σου στη σχολή, με τη βεράντα που έφτιαξες, με τα παιδιά σου, με τη νοικοκυροσύνη σου, με την αθλητική σου εμφάνιση… είσαι θεά!


Ερώτηση 11η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Κ.Τ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για τα επόμενα βιβλία μου.
Το πρώτο επόμενο βήμα, είναι η τοποθέτηση του – ήδη μεταφρασμένου στα αγγλικά – μυθιστορήματος “Οι Ελληνίδες είναι θεές” σε ξένα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία.
Το επόμενό μου μυθιστόρημα, το οποίο γράφω αυτή την εποχή, αφορά τη σχέση ενός ζευγαριού, που όλα αλλάζουν στη ζωή τους. Γιατί; Δε λέω περισσότερα!
Και πάλι σας ευχαριστώ, κυρία Διαμάντη. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο!


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!
 
 
 
 
 
Συγγραφέας, blogger, inspirational speaker. Από το 2012, δημιουργός του blog www.tsemperlidou.com που είναι ο ελληνικός ιστότοπος για την Ευτυχία και τη Θετική στάση ζωής.
Ομιλήτρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θέματα την ευτυχία, την ηγεσία, την επικοινωνία, τις γυναίκες. (ΕΑΣΕ, Unilever, Accenture, Better Life Day, Πύρνα, Cyprus Marketing Youth Society, Φυσικό Αέριο Αττικής).
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στο χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας, ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος.
Έχει δημιουργήσει πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες για τις πιο γνωστές μάρκες, υπηρεσίες ή εταιρείες, πολυεθνικές και ελληνικές, καθώς και για κοινωνικούς σκοπούς.
Τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία και έχει βραβευτεί για τις ιδέες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έγραψε τα σλόγκαν: «Γάλατα υπάρχουν πολλά, ΝΟΥΝΟΥ όμως ένα», «Με ένα Άρλεκιν, ξεχνιέμαι», «ΙΟΝ Αμυγδάλου, η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή», «Και ΝΟΥΝΟΥ και light» «Et voilà George».
Με την ηγεσία της, το δημιουργικό τμήμα της εταιρείας, κέρδισε 324 δημιουργικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ των Καννών.
Έχει συγγράψει 12 βιβλία, οι περισσότεροι τίτλοι των οποίων, έχουν υιοθετηθεί ως φράσεις της καθομιλουμένης.
Το πρώτο της best seller, η συλλογή διηγημάτων “Όχι πια sex, μόνο φίλοι” προκάλεσε αίσθηση, ταράζοντας τα νερά στους λογοτεχνικούς κύκλους.
Με το πρώτο βιβλίο αυτοβοήθειας, που έγραψε το 2008, «Η ευτυχία είναι απόφαση», δημιούργησε μια νέα τάση στην Ελλάδα για το θετικό τρόπο ζωής και για την ευτυχία.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Οι Ελληνίδες είναι θεές”.
Βιβλία της Κατερίνας Τσεμπερλίδου
* Έτσι για καφέ και κουβέντα, Modern Times 1997
* Όχι πια sex, μόνο φίλοι, Modern Times 1997
* Χριστουγεννιάτικο φως, Modern Times 1998
* Κεραυνοβόλος γάμος, Modern Times 2000
* Αγάπη μου, κολυμπάς με καρχαρίες, Modern Times 2004
* Έχω μήνυμα για σας…, Modern Times 2007
* Η ευτυχία είναι απόφαση, Modern Times 2008, Χάρτινη Πόλη 2016
* Τα μονοπάτια της ευτυχίας, Modern Times 2009, Χάρτινη Πόλη 2016
* Το ταλέντο να ζεις ευτυχισμένα, Modern Times 2010, Χάρτινη Πόλη 2016
* Εγώ, στα καλύτερά μου, Modern Times 2011
* Ψυχική Μπουγάδα, Εκδόσεις Ψυχογιός 2013
* Οι Ελληνίδες είναι θεές, Χάρτινη Πόλη 2017 
 
 
 
 
 
Οι Ελληνίδες είναι θεές
Μια ερωτική ιστορία του σήμερα που αναδεικνύει τις ομοιότητες ανάμεσα στις θεές της Μυθολογίας και τις σημερινές Ελληνίδες. Ο Γκρεγκ, ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, έρχεται στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στις Ελληνίδες. Η Αθηνά, νεαρή δικηγόρος που έχει γράψει μια εργασία με τίτλο "Οι Ελληνίδες είναι Θεές", αναλαμβάνει να τον φέρει σε επαφή με γυναίκες, που θα μιλήσουν στον φακό του. Η Αθηνά είναι όμορφη, δυναμική, σύγχρονη "θεά", που όμως, κρύβει ένα μυστικό. Όσο πιο πολύ τη γνωρίζει ο Γκρεγκ, τόσο τη θαυμάζει και αρχίζει να την ερωτεύεται. Όμως, πίσω στη Νέα Υόρκη, υπάρχει μια αρραβωνιαστικιά που τον περιμένει. Μέσα από την εργασία της Αθηνάς, ανακαλύπτουμε πως οι Ελληνίδες εξακολουθούν να έχουν ακόμα και σήμερα, χαρακτηριστικά όμοια με τις έξι θεές του Ολύμπου.

Στο βιβλίο αυτό, η Κατερίνα Τσεμπερλίδου καταθέτει την ανάγκη της να τιμήσει της Ελληνίδες του σήμερα. Να τις ενθαρρύνει, να τις δοξάσει και να τους ανεβάσει το ηθικό. Να τις βοηθήσει να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους, περήφανες και με αυτοπεποίθηση. Να εκτιμούν την αξία τους και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, αναγνωρίζοντας τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους, που τις κάνει αυτές που είναι: θεές χωρίς να είναι οι τέλειες γυναίκες!

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με τις εξής ενότητες:
- Πώς να είσαι αυθεντική Ελληνίδα θεά (με συμβουλές και προτάσεις)
- Για θεϊκές γεύσεις (με τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν την ελληνική διατροφή)
- Η οικοδέσποινα θεά (με προτάσεις για κάθε περίσταση)
- Οι συνταγές της θεάς (με τις πιο κλασικές-παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας)
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου