Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Μαθήματα για τη σύγχρονη Ρωσία" Yegor Gaidar

Yegor Gaidar
Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
Μαθήματα για τη σύγχρονη Ρωσία
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Νίκος Μαραντζίδης
Μετάφραση από τα ρωσικά: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης Σελίδες: 384
Σχήμα: 16Χ23
ΙSBN: 978-960-569-864-5
Τιμή: 22,99 €

Το βιβλίο του Γιεγκόρ Γκαϊντάρ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον ιστορικό αλλά και τον απλό αναγνώστη που θέλει να μελετήσει και να κατανοήσει τις περίπλοκες διαδικασίες αποσύνθεσης της υπερδύναμης που κυριάρχησε στην πολιτική και την ιστορία του 21ου αιώνα, της ΕΣΣΔ. Να μάθει για τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης και της αποσύνθεσης του κομμουνιστικού πειράματος στη Ρωσία, να αντιληφθεί και να κατανοήσει πως οι ολοκληρωτικές μορφές διαχείρισης της οικονομίας και διακυβέρνησης της κοινωνίας οδηγούν πάντα, αργά ή γρήγορα, με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευσή τους, με θύματα πάντα τους αθώους πολίτες.

Από το σημείωμα του μεταφραστή Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Ο οικονομολόγος και πολιτικός Γιεγκόρ Γκαϊντάρ διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, την περίοδο της προεδρίας του Μπορίς Γιέλτσιν, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της δεκαετίας των διαψευσμένων προσδοκιών για την Ρωσία και η παρούσα έκδοση είναι μία σχεδόν ημερολογιακή καταγραφή της βασανιστικής, μακρόχρονης και μοιραίας διαδικασίας κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας τη δεκαετία 1991-2000.
Το βιβλίο είναι μια μαρτυρία τεκμηριωμένη με αρχειακό υλικό που μεταφράζεται στη γλώσσα μας για πρώτη φορά και αναδεικνύει ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν τον Έλληνα αναγνώστη να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια της κατάρρευσης μίας από τις ισχυρότερες αυτοκρατορίες του 20ού αιώνα. Έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων, αποφάσεις των κομματικών και κρατικών οργάνων, συνεντεύξεις και ημερολόγια συνιστούν ένα πρωτογενές υλικό που όχι απλώς εντάσσεται οργανικά στην αφήγηση, μα και που καθιστά το βιβλίο ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που καθηλώνει τον αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου