Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Κριτική Βιβλίου “Σε μια πτυχή του χρόνου” της Madeleine L' Engle

Η Μεγκ Μέρι είναι ένα κορίτσι με προβλήματα αυτοπεποίθησης, αυτοκυριαρχίας και αποδοχής από τους συμμαθητές της, τους καθηγητές της και του διευθυντή της. Οι γονείς της είναι φυσικοί και πολύ γνωστοί. Και η ίδια είναι προικισμένη όπως και ο αδερφός της Τσαρλς Ουάλας. Αν και έχουν διαφορετικά χαρίσματα. Μόνο που η ίδια δεν το έχει συνειδητοποιήσει, εν αντιθέσει με τον αδερφό της.
Ο πατέρας της Μεγκ εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Οι κακές γλώσσες λένε διάφορα. Αυτή αντιδρά πάντα με θυμό σε οποιοδήποτε σχόλιο και αν ακούει. Στη ζωή της όμως θα εμφανιστούν τρεις περίεργες γυναίκες, οι κυρίες Τιναυτό, Ποιοαπόλα και Αυτοπού. Αυτές γνωρίζουν που βρίσκεται ο πατέρας της. Αλλά για να σωθεί θα πρέπει να πάει η ίδια στον πλανήτη Κάμαζοτς. Μόνο που θα χρειαστεί τη βοήθεια του αδερφού της, Τσαρλς Ουάλας και του φίλου της Κάλβιν για να τα καταφέρει. Θα αναγκαστούν να τεσσερακτιστούν και να ταξιδέχουν στον χωροχρόνο προκειμένου να επιτύχουν στην αποστολή τους. Πριν φύγουν οι παράξενες κυρίες θα τους δώσουν από μία συμβουλή στον καθένα τους.
Ποιες είναι αυτές οι τρεις παράξενες κυρίες και ποιες θα είναι αυτές οι συμβουλές; Θα τις ακολουθήσουν ή η αλαζονεία θα νικήσει; Θα καταφέρουν να βρουν τον πατέρα της Μεγκ; Θα καταφέρουν να τον σώσουν από το Μεγάλο Κακό που ταλανίζει τα γαλαξιακά συστήματα; Θα μπορέσουν να νικήσουν τις δυνάμεις του κακού που απειλούν όλους τους πλανήτες σε κάθε γαλαξία; Θα επιστρέψουν πίσω στη Γη;
Κάποιοι θα πουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα συνηθισμένο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Όμως θα διαψευσθούν. Ο πρώτος λόγος αφορά την ημερομηνία συγγραφής του. Η συγγραφέας Madeleine L' Engle θα βρεθεί έτη φωτός μπροστά στην εποχή της, καθότι το γράφει το 1960! Ω, ναι! Το 1960! Εκείνη την εποχή δυσκολεύτηκε πολύ να το εκδώσει λόγω της θεματολογίας του. Πολλοί εκδότες το χλευάζανε. Ευτυχώς, βρέθηκε το 1962 εκδότης, ο οποίος δικαιώθηκε και το βιβλίο κατάφερε να γίνει τεράστια εμπορική επιτυχία. Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως μαθαίνουμε, ότι το παρόν βιβλίο θεωρείται ένα εκ των σημαντικότερων νεανικών βιβλίων όλων των εποχών και ότι είναι ένα βιβλίο, το οποίο διδάσκεται σε διάφορα σχολεία ανά τον κόσμο.
Πέραν όμως αυτών των πληροφοριών, οι οποίες παρέχονται στο αυτάκι του οπισθόφυλλου, οφείλω να σταθώ στα θέματα που θίγει και δεν είναι λίγα. Μερικά από αυτά είναι η διαφορετικότητα, η διαχείριση θυμού, το bullying, η ευφυΐα των ανθρώπων, το πείσμα, η αγάπη, η αλαζονεία, η συνειδητότητα, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η αποδοχή του χαρακτήρα μας, τα ελαττώματα που οφείλουμε να τα κάνουμε προτερήματα, η εσωτερική μας δύναμη, η κατανόηση του συνανθρώπου μας και το γενικότερο καλό! Όλα αυτά αναδύονται σελίδα – σελίδα και κάνουν τους αναγνώστες του πονήματος να σκεφτούν και να αναλογιστούν τα βήματά τους και τις απόψεις τους. Η αυτοθυσία είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν δεν θελήσουμε να το πράξουμε συνειδητά και αποφασιστικά.
Και μόνο για τα όσα μας δείχνει και φροντίζει να μη γίνεται διδακτική με τη στερεότυπη μορφή της αλλά μέσω των μηνυμάτων και του ξεδιπλώματος των χαρακτήρων των ηρώων της αξίζει όχι μόνο να διαβαστεί αλλά και να κατέχει σημαντική θέση στην καρδιά μας και στις βιβλιοθήκες μας. Αυτή η έκδοση και η μετάφρασή του είναι από τα πιο θετικά στοιχεία των τελευταίων ετών! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι διδάσκεται στις σχολικές αίθουσες ανά τον κόσμο και ότι έχει καταφέρει να αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες εδώ και τόσο χρόνια!
Προσωπικά φτάνοντας στο τέλος της ιστορίας θαύμασα τη Μεγκ και το θάρρος της, αγάπησα τον Κάλβιν και την ήρεμη δύναμη, η οποία εσωκλείεται μέσα του, κατάλαβα πώς το Μεγάλο Κακό καταφέρνει και απομυζεί μέσα από την αλαζονεία μας και τον εγωισμό μας, θέλησα να προστατέψω τον Τσαρλς Ουάλας και να τους δείξω τον σωστό δρόμο της αγάπης και της συμπόρευσης και συμπόνεσα την κυρία Μέρι και την προστατευτικότητά της προς τα παιδιά της αλλά και την αισιοδοξία της για τον άντρα της. Πραγματικά πρόκειται για ένα σπάνιο ανάγνωσμα με σπουδαίες αρχές και πίστη στην ανθρωπότητα και στις αρετές μας! Η καλοσύνη υπερνικά όλα τα εμπόδια και όλη την κακία του κόσμου όταν υπάρχει θέληση, υπομονή, επιμονή, αγάπη, συνεργασία και συλλογικότητα!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου