Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Πρόσκληση εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Πορτογαλικής Γλώσσας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ «ΑΘΗΝΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018»

Οι Πρεσβείες της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας στην Ελλάδα θα εορτάσουν, για τρίτο συνεχόμενο έτος, την Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας.

Η εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018» έχει την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, θα λάβει χώρα στις 8 Μαΐου 2018, στις 7 μ.μ. στο κτίριο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι.

θα παραστούν και θα ομιλήσουν οι συγγραφείς Marcílio França Castro από τη Βραζιλία και Ana Margarida de Carvalho από την Πορτογαλία με συντονιστή της συζήτησης τον μεταφραστή Νίκο Πρατσίνη.

Ο Marcílio França Castro γεννήθηκε και ζει στο Belo Horizonte. Έγραψε βιβλία διηγημάτων «Το σπίτι των άλλων» (2009), που κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Βραζιλιάνων Συγγραφέων, «Σύντομη χαρτογράφηση τόπων χωρίς κανένα ενδιαφέρον» (2011), κέρδισε το «Βραβείο Clarice Lispector» του Ιδρύματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και «Φυσικές ιστορίες» (2016). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε μερικά από τα κυριότερα περιοδικά της Βραζιλίας και μεταφράσεις του σε διεθνή περιοδικά λογοτεχνίας όπως το Intranslation Review, το Asymptote Journal και το Bookanista. Το 2016 ήταν ένας από τους προσκεκλημένους συγγραφείς στη FLIP (Διεθνή Λογοτεχνική Εορτή του Paraty), του μεγαλύτερου λογοτεχνικού γεγονότος στη Βραζιλία.

Η συμμετοχή του Marcílio França Castro στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πορτογαλικής Γλώσσας εντάσσεται στο πρόγραμμα “Printemps Littéraire Brésilien”, ενός συνόλου εκδηλώσεων για την προώθηση της Βραζιλιάνικης λογοτεχνίας στην Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η Ana Margarida de Carvalho γεννήθηκε στη Λισσαβόνα, είναι πτυχιούχος της Νομικής και άσκησε δημοσιογραφία για 25 χρόνια. Κατείχε διάφορες θέσεις όπως εκδότρια στο Grande-Repórter, στη τηλεόραση και on line, δημοσίευσε χρονικά και κριτικές κινηματογράφου. Λόγω των ρεπορτάζ της κέρδισε δέκα από τα πιο σημαντικά δημοσιογραφικά βραβεία. Είναι συγγραφέας ενός οδηγού κινηματογράφου και ενός θεατρικού έργου (Κλειστό Συγκρότημα Κατοικιών) και ενός βιβλίου για παιδιά (Η Κιβωτός του Ε), με εικονογραφίες του Sérgio Marques. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Τι σημασία έχει η Οργή της Θάλασσας (Εκδόσεις Teorema), έλαβε πολύ καλές κριτικές και ήταν υποψήφιο για διάφορα βραβεία. Κέρδισε δε ομόφωνα το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος και Νουβέλας της Πορτογαλικής Ένωσης Συγγραφέων (ΑΡΕ) το 2013. Το δεύτερο μυθιστόρημά της, Δεν Μπορείς να Κατοικείς στα Μάτια ενός Γάτου, ανακηρύχθηκε το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από την Πορτογαλική Ένωση Δημιουργών (SPA), ήταν στην τελική λίστα για το βραβείο Ωκεανοί, κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Manuel de Boaventura και πάλι το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος και Νουβέλας της Πορτογαλικής Ένωσης Συγγραφέων το 2016. Με τον τρόπο αυτό, η συγγραφέας μπήκε στην περιορισμένη ομάδα Πορτογάλων συγγραφέων που έχουν διακριθεί διπλά. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, Μικρά Οικιακά Παραληρήματα (Εκδόσεις Relógio d’Água, 2017), αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ένα μικρό κοκτέιλ με όλους τους συμμετέχοντες.

Θα χαρούμε πολύ με την παρουσία σας σ’ αυτήν την εκδήλωση που έχει ως σκοπό να εορτάσει την Πορτογαλική Γλώσσα στις διάφορες εκφορές της και γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Για επιπλέον πληροφορίες παρακαλώ να επικοινωνήσετε με:
Πρεσβεία Βραζιλίας Flavio Goldman, Διευθυντή του Πολιτιστικού Τμήματος, flavio.goldman@itamaraty.gov.br, ή Carlos Pissardo, Υποδιευθυντή του Πολιτιστικού Τμήματος, carlos.pissardo@itamaraty.gov.br, Τηλ. 210.721.3039 ή 210.723.4450

Πρεσβεία Πορτογαλίας João Ricardo Mendes, Σύμβουλος Πρεσβείας, joao.mendes@portugal.gr, Τηλ. 210.729.0061

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου