Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Κριτική Βιβλίου “Σμύρνη μου παραμυθένια” της Αδαμαντίας Αλατάρη

Το παρόν βιβλίο αποτελείται από τρεις ιστορίες – παραμύθια από μία Μικρασιάτισσα γιαγιά, τη γιαγιά της συγγραφέως.
Το πρώτο παραμύθι έχει τον τίτλο “Η Κουκουμαγκίνα”. Ένας βασιλιάς ζητάει από τους τρεις γιους να βρουν γυναίκες και μετά από τρεις δοκιμασίες να βρεθεί ο άξιος που θα πάρει τον θρόνο του. Ο πρώτος θα βρει μια πριγκιποπούλα, ο δεύτερος μία πλούσια κόρη και ο τρίτος μία φτωχή, την Κουκουμαγκίνα.
Η συγκεκριμένη ιστορία μας διδάσκει την υπομονή, την αγάπη και την ελπίδα. Αυτές είναι οι αρετές, οι οποίες μπορούν να νικήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια.
Το δεύτερο παραμύθι τιτλοφορείται ως “Το Κουμούδεντρο”. Ήρωες μία φτωχή οικογένεια και ένας πλούσιος άντρας. Τι θα γίνει όταν ο φτωχός θα βρει χρήματα; Ο πλούσιος διακατέχεται από απληστία και θέλει ακόμα περισσότερα πλούτη. Τα λίγα και συνετά έρχονται σε κόντρα με την υπερβολή. Η ευλογία όμως βρίσκεται εκεί που δεν την βλέπουμε και δεν την κατανοούμε.
Το τρίτο και τελευταίο παραμύθι είναι το “Ο ψαράς και το ψάρι”. Ο ψαράς θα πάει να μαζέψει την ψαριά του. Μόνο που στα δίχτυα του θα πιάσει ένα περίεργο ψάρι που μιλάει. Αυτό θα του ζητήσει να το αφήσει ελεύθερο και σε αντάλλαγμα θα του πραγματοποιήσει όποια ευχή επιθυμεί. Αλλά η γυναίκα του ψαρά θα αποδειχθεί αχόρταγη και απαιτητική. Αυτά θα γίνουν και η “κατάρα” της. Η υπομονή και η ταπεινότητα είναι οι αρετές που δεν διαθέτει εν αντιθέσει με τον τίμιο και καλοσυνάτο σύζυγό της.
Στο τέλος υπάρχει ένα πολυσέλιδο δραστηριοτήτων όπως η συναρμολόγηση ενός παζλ της Ελλάδας, οι ερωτοαπαντήσεις, οι ασκήσεις σκέψης και ανάπτυξης, η ζωγραφική, οι λεξιλογικές ασκήσεις και συμπλήρωσης κενών, ο λαβύρινθος, διάφορες κατασκευές, μία Σμυρναίικη συνταγή και άλλες. Επίσης, το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με διαδραστική αφήγηση των παραμυθιών!
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι ζωηρή και ζωντανή και οι αναπαραστάσεις των εικόνων αλληλεπιδράνε αμφίδρομα με το κείμενο προκαλώντας μία αλυσιδωτή αντίδραση στη φαντασία των αναγνωστών.
Και τα τρία παραμύθια έχουν σημαντικά μηνύματα και διδάγματα! Ας ανοίξουμε την καρδιά μας και ας τα υποδεχθούμε διώχνοντας την κακία και την απληστία μακριά μας. Ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι για να φτάσουμε κοντά στον Ουρανό και στην ευλογία του Θεού! Εκτός από τις ιστορίες υπάρχουν και όσα προανέφερα! Και ναι, αναμφίβολα, αξίζει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων μας! Συνίσταται για παιδιά όλων των ηλικιών!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου