Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το Αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας” της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου

Οδηγός της ιστορίας είναι ο Νικηφόρος και η διαδρομή είναι η αλφαβήτα και η ιστορία του Βυζαντίου και του Χριστιανισμού. Πιο συγκεκριμένα, στο γράμμα Α θα μάθουμε τους Αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο, οι οποίοι έχτισαν την Αγία Σοφία. Στο γράμμα Β θα μας συστήσει στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την ίδρυσή της. Αυτό θα συνεχιστεί για όλα τα γράμματα της ΑΒ, ή για να ακριβολογώ σχεδόν για όλα! Σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί τουλάχιστον μία δραστηριότητα, ενώ σε ορισμένα μπορεί να βρούμε ακόμα και τέσσερις.
Με κείμενο λιτό και κατανοητό, η συγγραφέας καταφέρνει να μοιράσει γνώσεις στους μικρούς αναγνώστες και μέσω της διαδραστικότητας να κάνει ευχάριστο το διάβασμα. Οι δραστηριότητες είναι αρκετές και το παιχνίδι αποδίδει παρέχοντας μάθηση, γνώσεις και χαρά στα παιδιά. Τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται μπορούν να τα οδηγήσουν και στην πραγματοποίηση ορισμένων σκετς. Ενώ θα βρείτε πολλές χειροτεχνικές δραστηριότητες, γλωσσοδέτες, ασκήσεις εκμάθησης ζωγραφικής, αντιστοιχίες, συμπληρώσεις κενών, λαβύρινθους, γρίφους και εκπαίδευση νου και σκέψης.
Η μάθηση και το παιχνίδι είναι μία γνωστή και πετυχημένη εκπαιδευτική συνταγή και η συγγραφέας τα καταφέρνει περίτρανα. Οι εικόνες που περνάνε γυρίζοντας σελίδα – σελίδα την ιστορία του βιβλίου γεμίζουν το μάτι και συναρπάζουν τα παιδιά! Σίγουρα πρόκειται για ένα ουσιαστικό ανάγνωσμα, το οποίο θεωρώ ότι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να το εντάξουν στις σχολικές αίθουσες και να το διδάξουν στους μαθητές τους! Είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα, το οποίο γίνεται κόσμημα για τη βιβλιοθήκη των μικρών μας αναγνωστών και καταφέρνει να τους εντρυφήσει στη γνώση και στην παιδεία κάθε λογής όπως είναι η μουσική, η θεατρική κ.α.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου