Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ο φίλος μας ο Νάσος” της Ηρούς Παπαδοπούλου

Από που να πρωτοξεκινήσω; Από την εξαιρετική και τόσο ζωντανή εικονογράφηση ή από την ιστορία και τη γνωριμία μας με τον Νάσο;
Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω λίγο αντίστροφα.
Η εικονογράφος, Αγγελική Δελεχά μας συστήνει τον Νάσο, ένα παιδί με κόκκινα γυαλιά και ροδαλά μάγουλα. Μαζί με τον πολύχρωμο, ενθουσιώδη και πολύ συμπαθητικό Νάσο υπάρχει και η οικογένειά του, το σχολείο και γενικότερα το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Ο κόσμος τριγύρω του είναι χρωματιστός και ζωντανός.
Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί είμαι σίγουρη ότι θα συναρπάσει όλους τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους. Το μάτι μαγνητίζεται και η κυρία Δελεχά καταφέρνει αυτό που θέλει. Ένα καθηλωμένο και εκστασιασμένο αναγνωστικό κοινό! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την τόσο εξαιρετική δουλειά της εικονογράφου και το άρτιο δέσιμο των εικόνων με τις λέξεις της συγγραφέως.
Τώρα ήρθε η ώρα να περάσω στην ιστορία του βιβλίου. Κεντρικός ήρωας είναι ο Νάσος. Ο Νάσος είναι πολύ έξυπνος. Αλλά δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει. Γιατί όμως; Έτσι μας συστήνεται στο εξώφυλλο του βιβλίου. Αυτός είναι ένας προβληματισμός που θα στοιχειώσει όλους όσους το δουν. 

Η λύση βρίσκεται μέσα στην ιστορία. Καθώς οι σελίδες θα γυρνάνε και η ιστορία θα εξελίσσεται όλοι θα γίνουμε κοινωνοί της αλήθειας.
Γιατί, λοιπόν, ο Νάσος δεν μπορεί να γράψει και να διαβάσει; Γίνεται κάποιος να είναι πολύ έξυπνος αλλά να μην μπορεί να κάνει ό,τι και οποιοδήποτε παιδάκι; Τι είναι αυτό που έχει;
Κανείς δεν ξέρει. Στο σχολείο η δασκάλα του απορεί και οι φίλοι του τον κοροϊδεύουν. Ευτυχώς, η αγκαλιά της μητέρας του είναι πάντα ανοιχτή και τον χαϊδεύει με στοργή. Κάποια στιγμή η απορία θα λυθεί. Η αιτία σε όλο αυτό είναι η κυρία Δυσλεξία. Γι' αυτό όλοι προσπαθούν να κάνουν υπομονή.
Η διαφορετικότητα και το bullying είναι πτυχές της ιστορίας και ο τρόπος με τον οποίο θίγεται το θέμα της δυσλεξίας από τη συγγραφέα είναι γλυκός, τρυφερός και απόλυτα κατανοητός. Αυτό το ξεχωρίζει ως ανάγνωσμα και σε συνδυασμό με το τέλος του βιβλίου, όπου θα βρείτε συμβουλές για την οικογένεια,για τους συμμαθητές και για τη δασκάλα το κατατάσσει σε μία ιδιαίτερη κατηγορία. Επίσης, υπάρχει και μία σελίδα για τα παιδιά να ζωγραφίσουν έναν φίλο ή μία φίλη αλλά και ένα μεγάλο φύλλο, στο οποίο υπάρχει η εικόνα ενός σχολικού και καλούνται οι κάτοχοι του βιβλίου να φτιάξουν τις μορφές των φίλων τους στα παράθυρά του.
Για όσα προανέφερα αξίζει να αγοραστεί και να δωριστεί σε έναν μικρό αναγνώστη, ασχέτως αν έχει δυσλεξία. Δεν αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων αλλά σε όλους. Η βαθμολογία που του αξίζει είναι 10 ΜΕ ΤΟΝΟ! Διαβάστε το ή χαρίστε το! Αναμφισβήτητα τα χαμόγελα που θα ζωγραφιστούν στα πρόσωπα των παιδιών θα σας “αποζημιώσουν”!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου