Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κριτική Βιβλίου “Γινάτι Ο σοφός της λίμνης” του Γιάννη Καλπούζου

Γινάτι, ο τίτλος του νέου πονήματος του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου. Και λίγο πιο κάτω ακολουθεί η φράση “ο σοφός της λίμνης”. Γινάτι και σοφία δένουν μαζί; Μα και φυσικά. Γιατί μέσα από την υπεροψία μας και τον εγωισμό μας μαθαίνουμε τα λάθη μας και γινόμαστε μικροί σοφοί της ίδιας της ζωής μας.
Ας αρχίσω από την ιστορία του βιβλίου. Ο Ζώτος έχει βλάχικη καταγωγή. Αυτό από μόνο του τον κάνει περήφανο αλλά και ξεροκέφαλο. Μία κουβέντα θα τον κάνει να απαρνηθεί τη μητέρα του, να ξεκινήσει μία βεντέτα και μία γυναίκα που ζητάει αντεκδίκηση και να χυθεί αίμα. Μέσα σε μία στιγμή όλα αλλάζουν. Ο Ζώτος αναγκάζεται να φύγει από το χωριό του και να μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου συνυπάρχουν Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί και Εβραίοι. Εκεί, θα ξεκινήσει από το μηδέν και με λίγες γραμματικές γνώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι θέσεις εργασίας για τον ίδιο να είναι λίγες. Θα μπλεχτεί σε έναν ιστό αράχνης από ένα πονηρό θηλυκό. Ενώ, λίγο πιο πέρα ο αληθινός έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα του. Αλλά η καρδιά του θα σκιρτήσει για μία Τουρκάλα, τη Χαβαή. Αυτός χριστιανός και αυτή μουσουλμάνα.
Θα καταφέρει να αντέξει ο έρωτάς τους; Θα συνταιριάξουν τα πιστεύω τους; Θα μπορέσει να βρει την άκρη του νήματος για τη ζωή του; Θα τα ξαναβρεί με τη μητέρα του; Τι μυστικά κρύβει ο σιορ Δονάτος; Τι σκοτεινό κρύβει ο Μαργαζής; Γιατί κάποιοι τον θεωρούν σπουδαίο γιατρό και κάποιοι άλλοι κομπογιαννίτη; Ποιος είναι ο παπα-Λέρας και γιατί δρα συνεχώς υπογείως; Ποιος είναι ο σοφός της λίμνης;
Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη σκοτεινή περίοδο της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917 και μετέπειτα. Το ιστορικό πλαίσιο, στο οποίο ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας του Ζώτου και της Χαβαής μεγάλο και πυκνό. Αλλά ο συγγραφέας δεν μένει στα γεγονότα. Απλώς, στηρίζει το μυθιστόρημά του σε εκείνα τα χρόνια.
Η γραφή του άλλοτε λυρική και άλλοτε μεστή καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη και να τον κάνει να αναπτύξει συναισθήματα για κάθε ήρωα. Το μίσος ορθώνεται στην αγάπη και η ζήλια στη φιλία. Ο έρωτας είναι πρωταγωνιστής καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Τα θρησκευτικά πιστεύω μπαίνουν στην άκρη όταν τον πρώτο λόγο έχει ο έρωτας. Οι φυλές αναμειγνύονται και ένας μικρός θεός προσπαθεί να δώσει ελπίδα σε ανθρώπους με δίψα για αγάπη και στοργή. Η εκδίκηση γίνεται η απαρχή για κάποιους ανθρώπους να φτάσουν ως τα άκρα. Και όλα αυτά μας αποδεικνύουν ότι η φύση του ανθρώπου είναι διπολική και μπορεί να ανταριάσει την ψυχή του ή να την ανθίσει με σπάνια συναισθήματα και αρώματα. Πρόκειται για ένα όμορφο μυθιστόρημα με μία ιστορία αγάπης δυνατή και μία όμορφη και ταξιδιάρικη γραφή!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου