Κυριακή 15 Μαΐου 2016

"Συζητώντας με την Ισμήνη Μπάρακλη"

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Ι.Μ.: Αγαπημένοι συγγραφείς πολλοί, για διάφορους λόγους και αντιφατικά στοιχεία που κουβαλάει η γραφή τους. Αγάπησα τη λογοτεχνία από τον Καζαντζάκη, τον Παπαδιαμάντη, το Λουντέμη, τον Παπαντωνίου όμως συμβαίνει συχνά να γοητεύομαι έντονα από κάτι νέο, που μέχρι τώρα δεν γνώριζα.


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ι.Μ.: Το πρώτο βιβλίο νομίζω πως ήταν «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη ή τουλάχιστον το πρώτο που με συγκλόνισε σε εκείνη την ευαίσθητη ηλικία, και ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που διάβασα κι εγώ στο δικό μου παιδί.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Ι.Μ.: Είναι πολλά πράγματα μαζί, κυρίως όμως είναι αποσυμπίεση.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Ι.Μ.: Τα πάντα, ένα καλό βιβλίο, μια εμπειρία, η φύση, τα χρώματα, οι μυρωδιές, οι άνθρωποι, όλα είναι εν δυνάμει μια ιστορία για ένα βιβλίο. Πάντα όμως θα θεωρώ πηγή έμπνευσης να εργάζομαι κοντά στην ύπαιθρο, καθώς πιστεύω πως τα γραπτά μου έχουν άλλη διαύγεια κι εγώ άλλη ψυχική δύναμη.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ι.Μ.: Ξεκίνησα να γράφω λίγα χρόνια πριν, σε μια θλιμμένη περίοδο της ζωής μου και της ζωής της οικογένειας μου, χωρίς να το έχω σχεδιάσει ποτέ, χωρίς να το έχω προγραμματίσει. Ήρθε έτσι απλά, σαν μια ευχάριστη έκπληξη και είμαι ευγνώμων για αυτό το δώρο της ζωής.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Το μυστικό της πεταλούδας" με δύο λόγια;

Ι.Μ.: Ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως!


Ερώτηση 7η: Έχετε γράψει τρία βιβλία για τους μικρούς μας φίλους και τρία μυθιστορήματα. Ποιο από τα δύο είδη λογοτεχνίας σας εμπνέει περισσότερο;

Ι.Μ.: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από τα δύο, καθώς τα αγαπάω πολύ, εξίσου και ήταν για εμένα μια μεγάλη εμπειρία ζωής. Ο κόσμος των παιδιών είναι ένας ολάνθιστος κήπος, πάντα θα γοητεύομαι, θα θαυμάζω και θα εμπνέομαι από εκείνα, όχι μόνο ως δημιουργός.


Ερώτηση 8η: Ποιο αναγνωστικό κοινό θεωρείτε πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό, τα παιδιά ή τους ενήλικες;

Ι.Μ.: Εξίσου απαιτητικά και ιδιαίτερα και τα δυο, το κάθε ένα για τους δικούς τους λόγους, οφείλεις να είσαι συνετός, να λειτουργείς με σεβασμό και περίσκεψη, ώστε να κερδίσεις την αγάπη τους, να σε αφήσουν να αγγίξεις τις καρδιές τους, αν συμβεί όμως είναι ευτυχία! Το παιδικό κοινό, ίσως να μου δημιουργεί κάποιο δέος, λόγω της ευαίσθητης ηλικίας που απευθύνεται, καθώς ο δημιουργός παιδικού βιβλίου γίνεται εν δυνάμει δάσκαλος, γονιός, φίλος του μικρού αναγνώστη.


Ερώτηση 9η: Στο βιβλίο σας "Το μυστικό της πεταλούδας" βλέπουμε ως κεντρικούς ήρωες τρεις αντρικές προσωπικότητες. Πόσο σας δυσκόλεψε να αποδώσετε σωστά την ψυχοσύνθεση του αντίθετου φύλου;

Ι.Μ.: Ταυτίστηκα έντονα με τον ήρωά μου, αλληλεπιδράσαμε με τέτοιο τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια, από την αρχή της ιστορίας μέχρι το τέλος, που ένιωσα πως τον άνθρωπο αυτό τον γνωρίζω πολύ καλά, όπως γνωρίζεις έναν δικό σου άνθρωπο, και νομίζω πως αυτό είναι κάτι που φαίνεται στο βιβλίο έντονα και σε όλες τις όψεις του ήρωα.


Ερώτηση 10η: Ο Φραγκούλης ο ληστής, ο Αυγουστής Παπαδάκης και ο Γέροντας Ιωάννης. Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία. Πιστεύετε πως γεννιόμαστε καλοί ή κακοί ή οι συνθήκες της ζωής μας μας κάνουν αυτό που είμαστε;

Ι.Μ.: Πιστεύω πως ο άνθρωπος μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο ήρωάς μου, που βίωσε έναν πόλεμο και όλη την επιμέρους δυστυχία, όμως πάντα τον κύριο λόγο θα τον έχει η ποιότητα της ψυχής του ανθρώπου. Εκείνη καθορίζει, οριοθετεί θα έλεγα πόσο θα ξεστρατίσεις. Αν είναι γερή, όλα έρχονται στη θέση τους.


Ερώτηση 11η: Στο βιβλίο σας βλέπουμε τόσο την τιμωρία όσο και τη συγχώρεση. Ποιο από τα δύο θεωρείτε πως μπορεί να καταλαγιάσει την ψυχή μας;

Ι.Μ.: Ευτυχισμένος είναι εκείνος που δεν ανταποδίδει κακό στο κακό. Όσο για εκείνον που το διαπράττει, η αγαλλίαση θα έρθει μέσω της μεταμέλειας, της αναγνώρισης του σφάλματος.


Ερώτηση 12η: Ποιος είναι ο πιο σκληρός "τιμωρός" και κριτής των πράξεών μας; Ο εαυτός μας ή οι γύρω μας;

Ι.Μ.: Η συνείδηση. Το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης του ανθρώπου. Ο ήρωάς μου βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συνείδησή του, με αφορμή κάποια τραγικά περιστατικά, που προφανώς ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, γιατί πιστεύω πως για να ωριμάσει και να ευδοκιμήσει κάτι πρέπει να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, και εκεί λοιπόν, αντιδρά η συνείδησή του, και συντετριμμένος αναζητά λύτρωση από τα πάθη του και αγωνίζεται για τη μεταμέλειά του.


Ερώτηση 13η: Διαβάζοντας τον τίτλο αναρωτήθηκα, γιατί "το μυστικό της πεταλούδας"; Μετά τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου κατάλαβα την αλληγορική έννοια της λέξης "πεταλούδα" που θέλατε να προσδώσετε στο πόνημά σας. Πόσο εύκολο σας ήταν να περάσετε από όλα αυτά τα στάδια μέχρι να καταλήξετε στην αγνότητα και στην καθάρια "όψη" της ανθρώπινης ψυχής;

Ι.Μ.: Το βιβλίο τούτο, κλείνει μέσα του μια μεταμόρφωση, μια πορεία ζωής ενός ανθρώπου από αγρίμι σε οσιακή μορφή. Λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, αρκετές φορές ένιωσα ευάλωτη, αδύναμη, βασανιζόμουν από την αβεβαιότητα αν θα καταφέρω να μεταφέρω στον ήρωά μου τις σπουδαίες αλλαγές που υπέστη ο χαρακτήρας του, αλλαγές που τον μεταμόρφωσαν, τον σμίλευσαν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει ένας αληθινός φιλόσοφος. Η θεματολογία μου, είχε να κάνει ξεκάθαρα με το πώς αντιλαμβάνομαι το θείο στοιχείο όταν επισκιάζει το ανθρώπινο, πιθανώς με τη λεγόμενη διαίσθηση και καθόλου με γνωστικά θέματα, που θα μπορούσα να ανατρέξω σε πηγές για να αποκτήσω. Όταν επιτέλους ολοκλήρωσα το βιβλίο, ένιωσα να λυτρώνομαι κι εγώ μέσα από την πορεία ζωής του Αυγουστή, καθώς βίωσα την μεταμέλεια του στιγμή προς στιγμή μέσα στο ταξίδι της μεταμόρφωσής του από κάμπια σε πεταλούδα. «Το μυστικό της Πεταλούδας» ήταν ένα δύσκολο ταξίδι για μένα, αλλά και μια σπουδαία εμπειρία ζωής.


Ερώτηση 14η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Ι.Μ.: «Το Μυστικό της Πεταλούδας», είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερη ιστορία, που μέσα από την πορεία ζωής του ήρωα Θηρίο-Άνθρωπος-Θεός θα συνταράξει την ψυχή του αναγνώστη και θα τον παρασύρει σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.


Ερώτηση 15η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ι.Μ.: Να αφήσουν την καρδιά τους να παρασυρθεί, να πετάξει ψηλά μαζί με την Πεταλούδα, κυρίως όμως να αλληλεπιδράσουν μαζί της.


Ερώτηση 16η: Θα μας πείτε δυο λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας έργο;

Ι.Μ.: Αυτήν την περίοδο γράφω το επόμενο μυθιστόρημα, που χτίζεται σε μια βαθύτερη σκέψη μου η οποία με απασχολεί πολύ, αφορά όλους μας, αφορά όμως και τους συγκλονιστικούς, επαναλαμβανόμενους κύκλους της ιστορίας.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το νέο σας πόνημα!!!


Συγγραφέας: http://www.psichogios.gr/site/Authors/show/1002/ismhnh-x-mparaklh
"Το μυστικό της πεταλούδας": http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003423/to-mystiko-ths-petaloydas



Η ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ είναι το έκτο κατά σειρά βιβλίο της, και το πρώτο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
"Το μυστικό της πεταλούδας" κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. "Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου 3" το 2015, "Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου 2", "Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου 1" και "Λικέρ τριαντάφυλλο" το 2014 και "Από τα Gucci στο… ταγάρι" το 2013 από τις εκδόσεις Μίνωας.



 
"Το μυστικό της πεταλούδας" 
«Τιποτένιος ο άνθρωπος,

οσμή από χώμα, καρτερεί τα φτερά να πετάξει,

να ξυπνήσει μια μέρα πεταλούδα.

Μυστικός ο αγώνας, κρυφός, μόνο για κείνον».

Τέσσερις γυναίκες στο χθες και το σήμερα ξεδιπλώνουν έναν τρισυπόστατο άντρα, ορίζοντας μοιραία και αμετάκλητα τη ζωή του, αυτή του Φραγκούλη του Ληστή, του Αυγουστή Παπαδάκη, του Γέροντα Ιωάννη∙ ενός επικίνδυνου ανθρώπου, ενός μοναδικά υπέροχου άντρα, ενός ταπεινού ασκητή… Ένας αόρατος διαβήτης χαράζει μοίρα προς μοίρα τον κύκλο της ζωής του, κεντώντας σταυροβελονιά παρόν με παρελθόν...

Ο ταραγμένος βίος ενός αμαρτωλού που τα βήματά του θα τον οδηγήσουν μέχρι τα πιο βαθιά μονοπάτια της αγάπης. Η παρανομία, τα πάθη, το έγκλημα θα συγκρουστούν με το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης, τη συνείδηση. Κι ένας ισόβιος αγώνας ξεκινά, με τρόπαιο την κάθαρση και τίμημα τον αβάσταχτο έρωτα ανάμεσα σ’ έναν άντρα με σκοτεινό παρελθόν και μια γυναίκα με λαμπρό μέλλον… Πώς μπορεί ένας αδιέξοδος έρωτας να γεμίσει φως τις ζωές των ανθρώπων;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου