Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Κριτική Βιβλίου “Το κόκκινο σημάδι” της Σοφίας Βόικου

Τι μπορεί να σημαίνει να γεννιέται κάποιος με ένα κόκκινο σημάδι; Είναι κάτι κακό και δυσοίωνο ή μήπως κάτι το δαιμονικό; Για την εποχή εκείνη ήταν και τα τρία μαζί.
Η Αργυρώ γεννιέται με αυτό το σημάδι στη Σμύρνη λίγα χρόνια πριν την Μικρασιατική καταστροφή. Θα ερωτευτεί τον Σερίφ και θα σχεδιάσουν να παντρευτούν αλλά η μοίρα τους ζήλεψε και τους χάλασε τα σχέδια.
Οι γονείς της κατά τα τραγικά γεγονότα του 1922 θα σκοτωθούν και αυτή μόνη της και φυγαδευμένη από τον Σερίφ θα βρεθεί στην Ελλάδα. Οι δυο τους θα παντρευτούν με τα στέφανα τα γονιών της και θα χωριστούν άδικα.
Στην Ελλάδα θα προσπαθήσει να χτίσει μία νέα ζωή. Οι μήνες περνούν αλλά ο αγαπημένος την έχει λησμονήσει. Μετά τον βιασμό της απο το αφεντικό της και τη γέννηση της κόρης της θα εργαστεί ως εταίρα. Εκεί θα γνωρίσει τον κόμη Φαμπιέν και θα φύγει μαζί του στο Παρίσι με το όνομα Εύα Κασίς. Στο Παρίσι θα γνωρίσει εξαιρετικούς ζωγράφους όπως τον Πικάσο και τον Νταλί και θα γίνει η μούσα τους καθώς και συγγραφείς όπως τον Μπρετόν, τον Μίλερ και τον Τζόις. Μετά το θάνατο του γιου της στη γέννα θα φύγει από την Ευρώπη και θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη.
Θα γίνει εξαιρετική γκαλερίστα και θα αναδείξει πολλά ονόματα καλλιτεχνών. Μία πρόσκληση όμως θα γίνει ο λόγος να ανακαλύψει πράγματα του παρελθόντος που αγνοούσε και να ξαναβρει μπροστά της την ελπίδα.
Το βιβλίο δε μένει μόνο στα γεγονότα αλλά αναλύει και τους χαρακτήρες των ηρώων με το σημάδι να γίνεται ο οιωνός των δυσάρεστων γεγονότων της ζωής της Αργυρώς. Πάντα ήταν εκεί και προειδοποιούσε όταν ήταν να συμβεί κάτι. Η ιστορία απλή, ευκολοδιάβαστη και η γραφή σε κερδίζει αμέσως. Από τα λίγα βιβλία που δεν σε κουράζουν και σε κάνουν να θέλεις κι άλλο. Ο χαρακτήρας της Αργυρώς δυναμικός, ανεξάρτητος, με τσαγανό και πυγμή θα σταθεί απέναντι στη ζωή και στις κακουχίες για να αντέξει τα χτυπήματα της μοίρας.






Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου