Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Κριτική Βιβλίου “Ελίφ” της Άννας Ραζή

Το βιβλίο μας ταξιδεύει στα χρόνια πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και είναι η ιστορία της Ανθίας, η οποία γεννήθηκε ανάποδα και οι Μοίρες της έγνεσαν το ριζικό της, το κακορίζικο ριζικό της. Η Ανθία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στη ζωή της όσο και στις ζωές όλης της οικογένειάς της. Άλλωστε ο σπόρος της είναι κακός και μόνο κακό μπορεί να σκορπίσει.
Η Μέλια είναι ένας άγγελος και η Ανθή η κακορίζικη. Όλο αυτό θα γεννήσει το μίσος της δεύτερης προς την πρώτη και θα γίνει η αιτία για να θέλει να καταστρέψει τη ζωή της ίδιας της της κόρης ακόμα και να τη σκοτώσει.
Η λογική από την παράνοια χωρίζονται από μία κλωστή. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η κλωστή σπάει; Πως μπορεί ένας άνθρωπος να μισεί με όλο του το είναι ένα μικρό δικό του πλασματάκι; Ποια είναι η Ελίφ;
Η γραφή απλή και όμορφη σε ταξιδεύει χωρίς να σε κουράζει. Η συγκίνηση είναι διάχυτη, με τα συναισθήματα να σε πλημμυρίζουν άλλοτε με αγάπη και συμπόνοια και άλλοτε με απέχθεια και λύπη. Η μαγεία, πότε καλή και πότε κακή, βρίσκεται σε όλη την ανάγνωση του βιβλίου και σε κάνει να αναρωτηθείς κατά πόσο είναι δυνατόν μία καρδιά να μισεί με τόσο μένος και από την άλλη να αγαπάει με τόσο πάθος.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου