Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Συζητώντας με τη Λίτσα Καποπούλου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Λ.Κ.: Πολλοί. Ωστόσο εκείνος, που θεωρώ ότι με εκφράζει καλύτερα είναι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από τον οποίο είναι εμπνευσμένος και ο τίτλος του δεύτερου μυθιστορήματός μου.


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Λ.Κ.: Παιδικά παραμύθια και τα γνωστά κλασσικά εικονογραφημένα.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Λ.Κ.: Η συγγραφή είναι ανάγκη, εκτόνωση, αγάπη, μαγεία...


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πήγη έμπνευσής σας;

Λ.Κ.: Τα πάντα είναι δυνατόν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Ό, τι υπάρχει γύρω μας, ό, τι μπορούμε να σκεφθούμε. Φύση, καθημερινή ζωή, ιστορία, μυθολογία, αγαπημένοι τόποι, διηγήσεις μεγαλυτέρων, κ.λ.π. Εν προκειμένω η αγάπη για τις Πατρίδες της Ανατολής, της Κ.Ιταλίας και Σικελίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Λ.Κ.: Ο λογοτεχνικός οίστρος ενυπήρχε. Όλα τα ερεθίσματα, που αποθηκεύονταν μέσα μου από την παιδική ηλικία, κάποια στιγμή υπήρξε επιτακτική ανάγκη να εξωτερικευθούν.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Στο βασίλειο της μοίρας" με δύο λόγια;

Λ.Κ.: Είναι δύσκολο για τον δημιουργό να χαρακτηρίσει το έργο του. Επιγραμματικά θάλεγα ότι αποτελεί περιστροφή της ανθρώπινης προσωπικότητας γύρω από το νοητό άξονα της μοίρας. Μία ξενάγηση ΄στο Βασίλειο της Μοίρας'.


Ερώτηση 7η: Στο πρώτο σας βιβλίο "Πνοή όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου" μας αφηγείστε την ιστορία των δύο δεμένων αδερφών της Κλαίρης και του Δήμου. Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο δεσμός μεταξύ των αδερφών;

Λ.Κ.: Από τους σημαντικότερους δεσμούς η αδελφική αγάπη, η δύναμή μας, η αδυναμία μας το αποκούμπι μας. Η ύπαρξη, η μορφή ή η ανυπαρξία της σφραγίζει τη ζωή μας.


Ερώτηση 8η: Πιστεύετε πως το πεπρωμένο ορίζει τις ζωές μας ή εμείς οι ίδιοι;

Λ.Κ.: Σ΄αυτό το ερώτημα αφήνω τα βιβλία μου ν' απαντήσουν. Πάντως είναι ζήτημα, που από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα προσελκύει ερμηνείες φιλοσόφων, συγγραφέων και καλλιτεχνών αντίθετες αλλά και ενδιαφέρουσες.΄Ισως η σαγήνη του μυστηρίου έγκειται στο ότι ο ρόλος της τύχης, του πεπρωμένου δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως.


Ερώτηση 9η: Στο βιβλίο σας βλέπουμε μια πολιτισμική φιλία να αναπτύσσεται. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτό; Μπορεί μία φιλία να "αντέξει" άλλες παραδόσεις, άλλα πιστεύω και διαφορετικές κουλτούρες;

Λ.Κ.: Σαφώς είναι πολύ δύσκολο. Όμως η πραγματική φιλία που είναι ιερή βρίσκεται πέρα και πάνω από διαφορές. Ψάχνει για σημεία, που ενώνουν και αναδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης και αλληλεγγύης των λαών.


Ερώτηση 10η: "Στο βασίλειο της μοίρας". Μία ιστορία κοινωνική με αγάπη, μίση και πάθη. Ο έρωτας πιστεύετε πως τυφλώνει;

Λ.Κ.: Ασφαλώς και 'τυφλώνει', όπως όλα τα πάθη.Το ζητούμενο - και στο βιβλίο- είναι κατά πόσον ο άνθρωπος γνωρίζοντας τον εαυτό του κατορθώσει να επιβληθεί στα πάθη του και να κάνει την υπέρβαση προς την ανωτερότητα.


Ερώτηση 11η: Γιατί θελήσατε να δέσετε την ιστορία του Γιάγκου και της Μπιάνκας με αυτή του Δήμου και της Κλαίρης;

Λ.Κ.: Πιστεύω ότι οι ήρωες πρέπει νάχουν συνέχεια, όπως υποστηρίζει και ο Ονόρε Ντε Μπαλζάκ.Οι δύο ιστορίες έχουν ομοιότητες, διαφορές, η μία συμπληρώνει την άλλη στο σενάριο που υπογράφει η ίδια η ζωή και συναντώνται 'στο Βασίλειο της Μοίρας'.


Ερώτηση 12η: Μάγια, ερινύες, νέμεσις, συγχώρεση, λύτρωση και κάθαρση. Τι σημαίνουν αυτά για εσάς;

Λ.Κ.: Σημαίνουν την ανθρώπινη φύση, τον καλό και τον κακό εαυτό μας.Την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα αλλά και την δυνατότητα του ανθρώπου με την αυτογνωσία να φθάσει στην τελειότητα.


Ερώτηση 13η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν τα βιβλία σας;

Λ.Κ.: Νομίζω ότι μπορούν να τους προσφέρουν ψυχαγωγία, ταξίδια σε ονειρεμένους τόπους, αυτοενδοσκόπηση,γνωριμία με τον μικρόκοσμό τους, ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και λύσεις σε προβλήματά τους.


Ερώτηση 14η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Κ.: Να διαβάζουν.Η ωφέλεια του διαβάσματος είναι σημαντική για την ψυχή και το μυαλό.Βοηθά να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας, να γίνουμε πιο επικοινωνιακοί. Ελπίζω στον κατάλογο των αναγνωσμάτων τους να εντάξουν και κάποιο από τα έργα μου.


Ερώτηση 15η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Λ.Κ.: Η γραφίδα έχει ξεκινήσει. Είναι και αυτό ανθρωποκεντρικό και αν και είναι κάπως νωρίς μπορώ να σας πω ότι θάχει δικαστικές και συναισθηματικές παραμέτρους με τη συνοδεία του απρόβλεπτου, του μεταφυσικού και του μυστηρίου.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το νέο σας πόνημα!!!

Λ.Κ.: Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και για τις ωραίες και εύστοχες ερωτήσεις σας.



Γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή της είναι από τη Μεσσηνία. Ο τοπικισμός δεν της αρέσει. Αγαπάει την Ελλάδα. Αυτήν, που έχουμε κι αυτήν, που είχαμε. Η φράση του Γρηγόρη Ξενόπουλου 'Είμαι Πανέλληνας' την χαρακτηρίζει. Τελείωσε το Γυμνάσιο στον ωραίο Βόλο. Εκεί πλάστηκαν τα εφηβικά όνειρα, εκεί αποφασίστηκε η παρά πέρα πορεία ζωής. Στη θαυμάσια βολιώτικη παραλία έβλεπε την προτομή του αγαπημένου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη να κοιτά προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σκιάθο. Τη φανταζόταν τόπο ονειρικό, σύμφωνα με τις άριστες περιγραφές στα διηγήματά του. Την πρωτοεπισκέφθηκε μαθήτρια και την γοήτευσε. Αργότερα υπηρέτησε εκεί ως Ειρηνοδίκης. Ο Βόλος και η Σκιάθος για την ίδια υπήρξαν πατρίδες της. Τελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών και Σχολή Δημοσιογραφίας. Εργάστηκε ως Δικηγόρος και στην συνέχεια ως Δικαστική Λειτουργός. Το γράψιμο της άρεσε από μικρή, ήταν ανάγκη δημιουργίας και κάλεσμα ψυχής. Η καλλιέργεια γνώσεων, η ύπαρξη συναισθημάτων και η λειτουργία της φαντασίας θεωρεί ότι είναι καλό να εκφράζονται. Με το μυθιστόρημα 'Πνοή. Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…' αποτυπώνει την αγάπη της για τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, που την συγκινούσαν ανέκαθεν. Η μυθοπλασία του έχει να κάνει με τον ακατάλυτο σύνδεσμο, ανάμεσα στις δύο στεριές του Αιγαίου και το μαγικό πεπρωμένο. Της αρέσει ο, τιδήποτε μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο. Πιστεύει ότι πρέπει να 'ναι αυτονόητη η προστασία των αδυνάτων. Ανθρώπων και ζώων. Τιμάει τους αγωνιστές σε οποιονδήποτε τομέα και την προσπάθεια για το καλύτερο. Αποδίδει σεβασμό στην ελληνική λεβεντιά, το ελληνικό πνεύμα, το ελληνικό φιλότιμο. Είναι παντρεμένη με τον Φιλόλογο καθηγητή, Γιάννη Παναγιωτάκη και έχει δύο κόρες Δικηγόρους, τη Γεωργία και την Κωνσταντίνα. 



"Πνοή, όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου"
O Δήμος και η Κλαίρη, αδέλφια, καταξιωμένοι επαγγελματικά και κοινωνικά, βιώνουν την ολική ανατροπή, όταν ανακαλύπτουν ακολουθία οικογενειακών μυστικών! Μέσα τους θεριεύει ζωογόνα πνοή και τους παρασύρει…
Η καρδιά του πεπρωμένου χτυπά στον μυστικισμό της Ανατολής. Ανώτερη Δύναμη τους καθοδηγεί. Πολύτιμοι συμπαραστάτες στη μεταφυσική τους αναζήτηση ο Ουμούτ, ο Κενάι και η Γκιουλσούν.
Καταλήγουν στο ερειπωμένο καστρομονάστηρο της Αγίας Φωτεινής στη Μικρά Ασία. Εκεί, όπου οι ίντριγκες παρουσίασαν ως ατύχημα τη δολοφονία του μοναχού Ρωμανού, που υπήρξε στρατηγός επί Ιουστινιανού με τ’ όνομα Θεοδόσιος. Εκεί, όπου αιώνες μετά έχασε την ζωή της μια νέα γυναίκα, η Φυντάν, υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες. Τι τους συνδέει όλους;
Το παρελθόν συγκρούεται με το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τα ονόματα, οι τοποθεσίες, τα όνειρα και τα αισθήματα των εμπλεκομένων. Τίποτε δεν τελειώνει. Κάτι νέο αρχίζει… Όπως ο κύκλος της ζωής, χωρίς αρχή και τέλος. Η πνοή διαχέεται… συνεχίζει να επιλέγει… να ζει…




"Στο βασίλειο της μοίρας"
Τι μπορεί να λαβώσει έναν μεγάλο έρωτα;
Επηρεάζει η αποκρουστική φιγούρα της στρίγκλας πεθεράς; Η φθορά της καθημερινότητας; Μήπως άγνωστες δυνάμεις;
Υπάρχουν μάγια; Κακή αύρα; Θετική ενέργεια; Αλήθεια ή δεισιδαιμονίες;
Που οδηγεί η ζήλια και ο φθόνος ανάμεσα σε συγγενείς;
Τα βιώματα καταστρέφουν;
Πόσο καθοριστικό είναι το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον;
Πως προφυλάσσεται ο συνεκτικός ιστός της οικογένειας;
Η νέα γενιά είναι ανεξάρτητη; Επαναστατεί, για να ταυτιστεί τελικά με τις προηγούμενες;
Ποια η δύναμη της μετάνοιας; Ποια η απάντηση στο δίλημμα: Συγγνώμη ή Μάχαιραν Έδωκας…;
Η δράση των ηρώων άλλοτε να αγγίζει την αγγελική καλοσύνη και άλλοτε τη δαιμονική κακία.
Οι ζωές ανθρώπων συναντώνται αινιγματικά, το απρόβλεπτο δημιουργεί ανατροπές. Τα πάντα ρει…
Μυστικά αποκαλύπτονται, όνειρα πραγματοποιούνται, τύψεις τυραννούν. Στα όρια της ελπίδας η μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα.
Στο Βασίλειο της Μοίρας λαμβάνει ο καθένας το μερίδιο, που του αναλογεί. Στη σκιά του εαυτού μας η Νέμεσις αποφασίζει δίκαια…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου