Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Συζητώντας με τη Φανή Τερζόγλου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Φ.Τ.: Θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως έχω μόνο έναν αγαπημένο συγγραφέα και εκτός αυτού θα ένιωθα οτι αδικώ συγγραφείς που στην κυριολεξία λάτρεψα.Θα επιλέξω επομένως την πιο αγαπημένη μου Ελληνίδα συγγραφέα ,τη Μαρία Ιορδανίδου που πάντα με αφυπνίζει με τη νοσταλγική της διάθεση και την αμεσότητα που υπάρχει στα βιβλία της.


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Φ.Τ.: Παιδί ακόμη, με συνέπαιρναν τα παραμύθια. Το πρώτο μου βιβλίο-παραμύθι ήταν το "Πνεύμα Των Χριστουγέννων" του Τσαρλς Ντίκενς που μου είχαν κάνει δώρο οι θείοι μου, κάποια Χριστούγεννα.Ακόμη και τώρα καταφέρνει να με συγκινεί η ιστορία του Εμπενέζερ Σκρούτζ και η αλλαγή του από άπληστο φιλοχρήματο σε έναν τρυφερό άνθρωπο που θέλει να συνεισφέρει στους γύρω του.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Φ.Τ.: Σαν παιδί και έφηβη υπήρξα αρκετά μοναχική και καθόλου δημοφιλής . Μου άρεσε να κλείνομαι στο δωμάτιό μου και να διαβάζω βιβλία από τη δανειστική βιβλιοθήκη της γειτονιά μου αφού σπάνια ως καθόλου δεχόμουν προσκλήσεις για παιχνίδι.
Άρχισα να γράφω μικρές ιστορίες όταν ήμουν στο γυμνάσιο και σε κείνες φυσικά γινόμουν εγώ η ηρωίδα και ζούσα πολλές ζωές με ταξίδια,περιπέτειες ιδανικές φιλίες και πολλή πολλή δράση!


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο φύλακας του ωκεανού”;

Φ.Τ.: Το τρίτο βιβλίο της Μπέτυς Ρουμπέτη ασχολείται με πολλά θέματα.
Θίγεται στο βιβλίο ένα κυρίαρχο θέμα ,που αφορά το περιβάλον μας και το τι κακό μπορεί να προκαλέσουν οι άνθρωποι σε αυτό, με την απληστία τους
Όμως η ίδια η φύση που ταυτοπροσωπείται από το "Φύλακα του Ωκεανού" δίνει την εξέλιξη που όλοι θα θέλαμε σε αυτήν την ιστορία.
Θα το χαρακτήριζα σαν την......απόλυτη περιπέτεια αν δεν κινδύνευα να παρεξηγηθώ,αλλά αυτό ας το κρίνουν οι αναγνώστες μας!



Ερώτηση 5η: Με αυτό το βιβλίο σας, κλείνετε την τριλογία της Μπέτυς Ρουμπέτη. Ποιος ήταν ο στόχος σας γράφοντας τα τρία αυτά βιβλία; Πιστεύετε ότι επετεύχθη;

Φ.Τ.: Οραματίζομαι μια νέα γενιά ανθρώπων -τα παιδιά- που θα είναι καλύτερη από εμάς τους μεγάλους.
Θα συμπονούν, θα αγαπούν και θα έχουν ιδανικά!Ξέρω πως όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε έχοντας κρυμμένα αυτά τα στοιχέια μέσα μας .Ο δικός μου στόχος είναι να αφυπνήσω αν μπορώ τις παιδικές ψυχούλες αλλά και τις ψυχές των μεγάλων ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.Και τα βιβλία είναι ένα τόσο δα παραθυράκι ώστε να κοιτάξουμε βαθύτερα στις ψυχές μας και να σκεφτούμε πως υπάρχει ομορφιά στον κόσμο μας.


Ερώτηση 6η: Στο πρώτο σας βιβλίο, “Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου”, γνωρίζουμε τη Μπέτυ Ρουμπέτη, ένα κοριτσάκι με συντροφιά μία γάτα, τη Λουκία. Θεωρείτε ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν υπεύθυνα και να μεγαλώσουν ένα ζωάκι;

Φ.Τ.: Η άποψή μου είναι πως τα παιδιά αν αγαπούν κάτι μπορούν σίγουρα και να το φροντίσουν.Σαν γονείς μπορούμε να τα βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε κι εμείς την υπευθυνότητά τους καθοδηγώτας τα σωστά.


Ερώτηση 7η: Στο δεύτερο βιβλίο σας, “Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της ημισελήνου”, αναδεικνύετε θέματα όπως η υιοθεσία και η αδερφική αγάπη. Τελικά, γονιός είναι αυτός που ξέρει να αγαπάει και αφουγκράζεται τις ανάγκες ενός παιδιού ασχέτως αν το παιδί είναι βιολογικό ή μη;

Φ.Τ.: Πολλή εύστοχη και καίρια η ερώτησή σας! Ναι!για μένα γονιός δεν είναι μόνο αυτός που δίνει τη ζωή αλλά κι εκείνος που μπορεί και αγαπάει ,φροντίζει λαχταράει ένα παιδί και μπορεί να σταθεί πλαϊ του, κάποιες φορές και καλύτερα από έναν βιολογικό γονιό!


Ερώτηση 8η: Στο τρίτο και τελευταίο βιβλίο, θα δούμε τη μοχθηρία, την κακία και την ανιδιοτέλεια μεταξύ των ανθρώπων. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων, έχει ως βάση το οικογενειακό περιβάλλον ή είναι θέμα χαρακτήρα ασχέτως κοινωνικού ή διαπροσωπικού περιβάλλοντος;

Φ.Τ.: Μμ.... Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο γι αυτό το θέμα!
Προσωπικά νομίζω πως ο χαρακτήρας είναι αυτός που κάνει έναν άνθρωπο δοτικό και ανιδιοτελή και κάποιον άλλο άπληστο και μοχθηρό.Και με το χαρακτήρα κακά τα ψέμματα ,γεννιόμαστε και αργότερα τον διαπλάθουμε μερικώς.
Το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζει ως ένα βαθμό τη συμεριφορά του ατόμου αλλά η καλοσύνη ενός ανθρώπου πηγάζει από μέσα του και πιο σπάνια σπέρνεται από εξωτερικούς παράγοντες.


Ερώτηση 9η: Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θίγετε είναι η αγάπη, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ μιας γάτας και ενός σκύλου, δύο αιώνιων “εχθρών”. Μήπως όλα είναι μύθος και μία διαιώνιση κάποιων εσφαλμένων εντυπώσεων;

Φ.Τ.: Από προσωπικές εμπειρίες και έχοντας αρκετές γάτες η ίδια , θα σας πω το εξής:
Η κάθε γάτα έχει το δικό της χαρακτήρα.Το ίδιο και οι σκύλοι. Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα δυο είδη βρίσκονται σε μια συνεχή κόντρα με τις γάτες να ψάχνουν συνήθως το κοντινότερο δέντρο για να σκαρφαλώσουν για να ...γλυτώσουν, και τους σκύλους να τις στρώνουν στο κυνήγι.
Υπάρχουν βέβαια και οι πιο σπάνιες περιπτώσεις που οι σκύλοι αποδέχονται την παρουσία των γάτων στη ζωή τους και η συμβίωση στα δυο αξιαγάπητα κατοικίδια κυλάει ειρηνικά!


Ερώτηση 10η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Φ.Τ.: Θα ήθελα να τους στείλω την πιό μεγάλη μου αγκαλιά και να τους πω να τολμούν να ονειρεύονται στη ζωή τους και να αγωνίζονται για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους.
Και όταν νομίζουν πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, να αφήνουν ένα τόσο δα μικρό παραθυράκι, για να τρυπώσει η Ελπίδα και να δουν πάλι τη ζωή με αισιοδοξία!
Άλλωστε η Μπέτυ Ρουμπέτη,δε σταμάτησε ποτέ να ελπίζει!


Ερώτηση 11η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Φ.Τ.: Μη μπορώντας να σταματήσω κι εγώ να ...ονειρεύομαι δράση και νέους ήρωες, θα σας εκμυστηρευτώ τα σχέδιά μου!
Με τη νέα χρονιά και αφού δεν μπόρεσα να συμμαζέψω τη φαντασία μου, σκάει μύτη μια ηρωίδα που θα σας απασχολήσει με τις περιπέτειές της.
"Η Φρου Λαφάν στη Υπηρεσία Του Στέμματος" είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει το 2018 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός που υποστηρίζει πάντα το συγγραφικό μου έργο και τους ευχαριστώ.
Είμαι σίγουρη πως ο τίτλος θα εξάψει την περιέργειά σας.Θα κάνετε όμως λίγη υπομονή.
Εως τότε, εύχομαι η Μπέτη και ο Φύλακας του Ωκεανού να σας κρατήσουν την πιο όμορφη συντροφιά!


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Φ.Τ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε και για τις όμορφες ευχές σας!







Συγγραφέας – Φανή Τερζόγλου: https://www.psichogios.gr/site/Authors/show/910/fanh-terzogloy
“Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο φύλακας του ωκεανού”: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1004145/h-mpety-roympeth-kai-o-fylakas-toy-wkeanoy
“Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της ημισελήνου”: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003320/h-mpety-roympeth-kai-to-tsirko-ths-hmiselhnoy
“Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου”: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002674/h-mpety-roympeth-kai-to-nhsi-toy-xamenoy-thryloy 
 
 
 
 
 

Η ΦΑΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ γεννήθηκε στη Γερμανία το 1972. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε μουσική. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για πολλά χρόνια και παράλληλα ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Πλέον ζει μόνιμα με την οικογένειά της στην πόλη της Ξάνθης. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το πρώτο της βιβλίο με τη μικρή ναυαγό, Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΡΥΛΟΥ και Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ.
(2017) Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο φύλακας του ωκεανού, Ψυχογιός
(2016) Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της Ημισελήνου, Ψυχογιός
(2014) Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου, Ψυχογιός
 
 
 
 
 

Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο φύλακας του ωκεανού
Η μοναδική Μπέτυ Ρουμπέτη, συντροφιά με την ανεκδιήγητη γάτα Λουκία και τον καλύτερό της φίλο Ερρίκο, είναι ξανά μαζί και μας ταξιδεύουν… πετώντας, στην κυριολεξία, στο μακρινό Μεγαλονήσι, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια απαγωγή και δεκάδες κινδύνους. Ποιος θέλει να βλάψει τη Μάμι Μπλου; Τι ρόλο παίζει ο μυστηριώδης πιλότος Ιούλιος Φλάι; Και τι κρύβει τόσο επιμελώς η Λουκία από την αφεντικίνα της; 
Με την καταιγιστική του δράση, το βιβλίο Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα· ένα βιβλίο που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και τις αληθινές αξίες της ζωής. 
Η Φανή Τερζόγλου κλείνει την τριλογία της Μπέτυς Ρουμπέτη με τον καλύτερο τρόπο. Μυστήριο, δράση και πολλές δόσεις γατίσιου χιούμορ στην απόλυτη περιπέτεια της χρονιάς!
 
 
 
 
 
Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της Ημισελήνου
Το καλοκαίρι πέρασε στο Ψαρονήσι και η Μπέτυ μαζί με τον Ερρίκο έχουν ξεκινήσει το σχολείο. Η Λουκία βαριέται και περιμένει πώς και πώς τα γενέθλια της φίλης της και το πάρτι που της ετοιμάζει η Μάμι Μπλου. Παράλληλα, στο μικρό νησί επικρατεί μια ευχάριστη αναστάτωση καθώς Το Τσίρκο της Ημισελήνου και ο φανταστικός Βίνι ντα Ρέλο, ο διάσημος ταχυδακτυλουργός, κατέφθασαν για να καταπλήξουν τους ενθουσιασμένους Ψαρονησιώτες.
Γιατί όμως η μαντάμ Ρουπικιέ, η μοδίστρα, είναι τόσο προβληματισμένη; Ποια είναι η μυστηριώδης παραμορφωμένη γυναίκα που την απειλεί; Τα δυο παιδιά και η κατεργάρα Λουκία θα έρθουν αντιμέτωπα με καινούριες προκλήσεις…
Η Φανή Τερζόγλου μάς χαρίζει το δεύτερο συναρπαστικό βιβλίο με τις περιπέτειες της Μπέτυς Ρουμπέτη, κι οι αναγνώστες της θα διασκεδάσουν αφάνταστα ταξιδεύοντας στα Ξεχασμένα Νησιά!
 
 
 
 
 
Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου
Η Λουκία, μια πανέξυπνη γάτα, ανακαλύπτει στην ακτή του νησιού της την Μπέτυ, μια μικρή ναυαγό, και τη φέρνει στο σπίτι της αφεντικίνας της. Η Μάμι Μπλου, μια καλοσυνάτη νοσοκόμα, φροντίζει την Μπέτυ και μαζί με τον παράξενο εφευρέτη δόκτορα Πλατίνι ψάχνουν να βρουν πληροφορίες για τη μικρή. 
Η αξιαγάπητη Μπέτυ κλέβει τις καρδιές όλων των κατοίκων στο Ψαρονήσι, ακόμα και των πιο στριμμένων. Μαζί με τον ζημιάρη φίλο της Ερρίκο ξεκινούν για την αναζήτηση του ναυαγίου της, αγνοώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν. Όπως ο φοβερός πειρατής Κοκκινογένης, που κάνει την εμφάνισή του στο νησί και ξυπνά σε όλους τους εφιάλτες των παιδικών τους χρόνων… Θα μπορέσει, άραγε, η παμπόνηρη Λουκία να βοηθήσει τη φίλη της; 
Μια απίστευτη και απολαυστική περιπέτεια με πολλές ανατροπές, που κρατάει μικρούς και μεγάλους σε αγωνία ως την τελευταία σελίδα!
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου