Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Συζητώντας με τη Γιώτα Φώτου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Γ.Φ.: Ο Τζον Στάινμπεκ. Μελέτησα το έργο του από τότε που ήμουν σε μικρή ηλικία και επανέρχομαι σ’ αυτό συχνά.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Γ.Φ.: Θυμάμαι κάποιες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Παπαδιαμάντη.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Γ.Φ.: Με ώθησε η πίστη που είχαν η δικοί μου άνθρωποι σε μένα. Εκείνοι με έπεισαν να στείλω κάποια ιστορία στους εκδοτικούς οίκους. Μυθιστορήματα για παιδιά ήταν τα πρώτα μου βιβλία. Οι μεγάλες διακρίσεις που έτυχαν εξαρχής με ενεθάρρυναν να συνεχίσω και να μπω επίσης στη λογοτεχνία ενηλίκων.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Στης καρυδιάς τον ίσκιο”;

Γ.Φ.: Κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο. Καμαρώνω για αυτό και χαίρομαι για τις υπέροχες κριτικές που πήρε. Έχει δεύτερο και τρίτο επίπεδο ανάγνωσης. Όποιος στέκεται στα προφανή ας μην το διαβάσει καλύτερα.


Ερώτηση 5η: Η ιστορία του βιβλίου έχει πολλές παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, ήθη και έθιμα. Πιστεύετε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν αυτά διαφεντεύοντας τις ζωές μας ή ανήκουν σε μία άλλη εποχή, πολύ μακρινή από τη σημερινή;

Γ.Φ.: Η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ορίζουν τις ρίζες και συνεπώς τον κάθε άνθρωπο. Πρέπει αν όχι να διατηρηθούν, να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει. Οι δεισιδαιμονίες και κάποια μεταφυσικά στοιχεία που μπαίνουν στο βιβλίο είναι εργαλεία για μένα ώστε να γίνουν πιο ευδιάκριτοι οι στόχοι μου. Δε δέχομαι τις δεισιδαιμονίες στη ζωή όποιου ανθρώπου, παλιού και σύγχρονου. Πραγματικά δεν ξέρω τον αντίκτυπο που έχουν στη ζωή κάποιων. Φαντάζομαι ότι παλιότερα είχαν μεγαλύτερη εμπλοκή κι αυτό έχει να κάνει με το επίπεδο μόρφωσης.


Ερώτηση 6η: Η Θάλεια θα βρεθεί μέσα σε συμπληγάδες ώσπου να βρει το νόημα της ζωής. Τελικά, πρέπει πρώτα να περάσουμε πολλά μέχρι να βρούμε την ευτυχία;

Γ.Φ.: Η ζωή δεν είναι ένας περίπατος σε ομαλό μονοπάτι. Για κανέναν δεν είναι, όσο ευνοημένος κι αν είναι αυτός από τη μοίρα. Ο προσωπικός αγώνας διαμορφώνει τα δεδομένα σε μεγάλο βαθμό. Η ευτυχία πρέπει να κατακτηθεί. Δε χαρίζεται.


Ερώτηση 7η: Ο Δημοσθένης θα μπλεχτεί στα δίχτυα της παρανομίας και του τζόγου, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του. Θεωρείτε ότι ακολουθούμε τα βήματα των γονιών μας ή των προγόνων μας;

Γ.Φ.: Υπάρχει η κυτταρική μνήμη σε πολλούς αλλά αυτό δε σημαίνει πάντα την καταδίκη ενός ατόμου. Πιστεύω πολύ στις προσωπικές δυνατότητες που μπορούν να εκμεταλλευτούν με θετικό τρόπο αρνητικά βιώματα.


Ερώτηση 8η: Η μετανάστευση είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, τα οποία θίγετε στο βιβλίο σας. Μέσα στο χρόνο βλέπουμε τους ανθρώπους να φεύγουν από τον τόπο τους με στόχο να έχουν μία καλύτερη ζωή. Πόσο εύκολη είναι αυτή η απόφαση και κατά πόσο μπορούν να το επιτύχουν αυτό; Ποια είναι η άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα;

Γ.Φ.: Δυστυχώς υπάρχει στις μέρες μας μια νέα μετανάστευση με διαφορετικά ίσως χαρακτηριστικά, αλλά μετανάστευση με όλα τα άσχημα που την ακολουθούν. Αυτή ήταν το έναυσμα να γράψω αυτό το βιβλίο. Θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να παλέψει στην πατρίδα του πριν φύγει. Δεν μπορώ όμως να μη δεχτώ την ανάγκη για μια νέα ευκαιρία όταν όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Γ.Φ.: Θα ήθελα να τους πω ότι στη σημερινή εποχή η επαφή με τη λογοτεχνία προσφέρει λύσεις, ενδοσκόπηση, καλύτερη κατανόηση όσων συμβαίνουν. Ανοίγει νέους δρόμους μέσα στην απελπισία και γίνεται όχημα για ταξίδι στο όνειρο που όλοι το έχουμε ανάγκη.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Γ.Φ.: Γράφω ένα βιβλίο για νεανικό κοινό με θέματα σύγχρονα.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Γ.Φ.: Εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς.
 
 
 
 
 
 
Συγγραφέας - Γιώτα Φώτου: https://www.psichogios.gr/site/Authors/show/353/giwta-fwtoy
"Στης καρυδιάς τον ίσκιο": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1004027/sths-karydias-ton-iskio
"Η μικρούλα η Μιμή πάντα ξέρει τι θα πει": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002845/h-mikroyla-h-mimh-panta-kserei-ti-tha-pei
"Το διώροφο της Τσιμισκή": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002898/to-diwrofo-ths-tsimiskh
"Το τίμημα της προδοσίας": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002160/to-timhma-ths-prodosias
"Δε θέλω να με πάρει ο ύπνος!": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1000286/de-thelw-na-me-parei-o-ypnos
"Οι διακοπές της Γαβριέλας": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1000281/oi-diakopes-ths-gabrielas
"Τα χριστουγεννιάτικα δώρα της Γαβριέλας": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/22615/ta-xristoygenniatika-dwra-ths-gabrielas
"Μασάς, φυσάς και νικάς": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/22858/masas-fysas-kai-nikas
"Το κόκκινο αυγό της Γαβριέλας": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/22614/to-kokkino-aygo-ths-gabrielas
"Τα βιολιά της χαράδρας": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/22536/ta-biolia-ths-xaradras
"Μια καρφίτσα και δύο αυτοκίνητα": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/22424/mia-karfitsa-kai-dyo-aytokinhta
"Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού": https://www.psichogios.gr/site/Books/show/22155/h-basilikh-kai-h-neraida-toy-neroy

 
 
 
 
 
Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν έξι μυθιστορήματά της για ενηλίκους, καθώς και δεκατρία βιβλία της για παιδιά. Συνολικά κυκλοφορούν περισσότερα από 60.000 αντίτυπα των βιβλίων της.
(2017) Στης καρυδιάς τον ίσκιο, Ψυχογιός
(2016) Με 6 κλικ, Ψυχογιός
(2015) Η μικρούλα η Μιμή πάντα ξέρει τι θα πει, Ψυχογιός
(2015) Το διώροφο της Τσιμισκή, Ψυχογιός
(2014) Όταν χάσαμε την Ντόλυ, Ψυχογιός
(2013) Το τίμημα της προδοσίας, Ψυχογιός
(2012) Κώδικας 99, Ψυχογιός
(2011) Δε θέλω να με πάρει ο ύπνος!, Ψυχογιός
(2011) Οι διακοπές της Γαβριέλας, Ψυχογιός
(2011) Σβησμένα φεγγάρια, Ψυχογιός
(2010) Τα χριστουγεννιάτικα δώρα της Γαβριέλας, Ψυχογιός
(2010) Το δάκρυ του κρίνου, Ψυχογιός
(2009) Μασάς, φυσάς και νικάς, Ψυχογιός
(2009) Το κόκκινο αυγό της Γαβριέλας, Ψυχογιός
(2008) Τα βιολιά της χαράδρας, Ψυχογιός
(2007) Μια καρφίτσα και δύο αυτοκίνητα, Ψυχογιός
(2006) Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού, Ψυχογιός
(2005) Ο αόρατος Πολ, Ψυχογιός
(2002) Πολυπολιτισμική εκπαιδευτική πραγματικότητα, Έλλην
(2002) Το Α του Άγγελου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
 
 
 
 
 
Στης καρυδιάς τον ίσκιο
Πικρό δέντρο η καρυδιά. Βαρύς ο ίσκιος της. Αν κάποιος χαλαρώσει κάτω από αυτόν, κινδυνεύει να χαθεί. 
 Η Θάλεια Λυμπέρη και ο Δημοσθένης Ταρούσης, παιδιά ακόμα, συναντιούνται κάτω από μια καρυδιά, σε ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας. Οι οικογένειές τους, το κράτος και η μοίρα έχουν κληροδοτήσει και στους δυο ασήκωτο φορτίο. Απελπισμένοι και βλέποντας τα όνειρά τους να πνίγονται, κάνουν λανθασμένες επιλογές, φτάνοντας στην άκρη του γκρεμού. Θα ξαναβρεθούν, ενήλικοι πλέον, στο Τορόντο του Καναδά, έχοντας επάνω του ο καθένας βαθιές πληγές που δύσκολα μπορούν να σβήσουν. 
 Ένα ταξίδι στα δύσκολα χρόνια 1908-1958, μέσα από τα οποία έρχονται στο φως κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις, οι πόλεμοι, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, ο αγώνας για επιβίωση σε απομονωμένες περιοχές της χώρας και η νοοτροπία των κατοίκων τους, η μετανάστευση αλλά και τα προβλήματά της μέσα από τη συγκλονιστική πορεία δύο οικογενειών και την ανατρεπτική ιστορία μιας λαβωμένης αγάπης.
 
 
 
 
 
Με 6 κλικ
Η Βίβιαν έχει μεγαλώσει στην πρωτεύουσα, με πολλές ανέσεις. Ωστόσο όλα θα αλλάξουν όταν η οικογένειά της θα αναγκαστεί να μετακομίσει στην επαρχία εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.
Ο Στέργιος είναι παιδί του χωριού, συνηθισμένο να ζει κοντά στη φύση. Έχει μάθει να συμμετέχει στον αγώνα των μεγάλων για επιβίωση.
Όταν τα δυο παιδιά συναντιούνται βλέπουν μόνο όσα τους χωρίζουν. Η κοινή αγάπη τους όμως για την τέχνη της φωτογραφίας και για ένα περιβόλι με ροδιές, καθώς και η εμπλοκή τους στη λύση ενός μυστηρίου φέρνουν τελικά τον έναν κοντά στον άλλον.
Μια τρυφερή, αισιόδοξη ιστορία που προωθεί την έννοια της αποκέντρωσης και δείχνει ότι στη ζωή πάντα δίνονται νέες ευκαιρίες, αρκεί να θέλει κάποιος να τις εκμεταλλευτεί.
 
 
 
 
 
Η μικρούλα η Μιμή πάντα ξέρει τι θα πει
Πότε λέμε καλημέρα, αντίο, ευχαριστώ , συγγνώμη, συγχαρητήρια;
Η μικρούλα η Μιμή
πάντα ξέρει τι θα πει.
Γιατί είναι χαρωπή,
έξυπνη κι ευγενική.
Μαζί με τη Μιμή τα παιδιά θα μάθουν να χρησιμοποιούν κάποιες λεξούλες από αυτές που ξέρουν και λένε οι μεγάλοι κι έτσι όλα γύρω τους θα γίνουν πιο εύκολα.
 
 
 
 
 
Το διώροφο της Τσιμισκή
Μια γυναίκα που βρίσκεται μέσα σε μια μακροχρόνια, αδιέξοδη σχέση, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που κρατά κρυμμένα μυστικά, μια νύφη που φεύγει από τον ίδιο της τον γάμο αμέσως μετά τον γαμήλιο χορό και μια υπερήλικη που έχει οικειοποιηθεί ένα ξένο όνομα συναντιούνται κάτω από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας κι αποφασίζουν να ξεκαθαρίσουν μια παλιά ιστορία. Έτσι έρχονται στο προσκήνιο γεγονότα που στιγμάτισαν για πάντα την ιστορία της ανθρωπότητας, δύσκολες εποχές και συνταρακτικές προσωπικές ιστορίες, γεμάτες πόνο και ξεριζωμό, ανάρμοστους έρωτες και προδοσίες, ελπίδες κι αγώνες για επιβίωση. Συνδετικός κρίκος όλων η Θεσσαλονίκη κι ένα διώροφο σπίτι στην Τσιμισκή.
Η Μικρασιατική Καταστροφή, ο διωγμός των Ποντίων κι αργότερα ο τραγικός αφανισμός των εβραίων της Θεσσαλονίκης στήνουν τον καμβά πάνω στον οποίο η Γιώτα Φώτου πλέκει μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη ανθρώπινα πάθη, μεγάλες αλήθειες κι απρόσμενες ανατροπές.
 
 
 
 
 
Όταν χάσαμε την Ντόλυ
Ενώ οι μεγάλοι έχουν χάσει τα μυαλά τους με την οικονομική κρίση της χώρας, η Ελίζα και ο Σπύρος αναλαμβάνουν τον ρόλο του ντετέκτιβ και προσπαθούν με τη βοήθεια του μυστηριώδους ΟΔΥΣΣΕΑ να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση της Ντόλυ. Ποια είναι η Ντόλυ; Μα… η μοτοσικλέτα του κυρίου Λευτέρη.
Ένα ευωδιαστό τριαντάφυλλο, μια καραμελίτσα με μέλι, ένας καλοσυνάτος ψιλικατζής κι ένας γκρινιάρης έμπορος, μια οικογένεια βασιλιάδων που κατοικεί σε υπόγειο και ένα κορίτσι σε αναπηρικό καροτσάκι έρχονται να αποπροσανατολίσουν τις έρευνές τους και να τους κάνουν να αναρωτηθούν τι ρόλο παίζουν οι φίλοι αλλά και ποιος είναι ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας.
Μέσα από μια αισιόδοξη, χιουμοριστική και ανατρεπτική ιστορία οι μικροί αναγνώστες ανακαλύπτουν ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή.
 
 
 
 
 
Το τίμημα της προδοσίας
Ο αξιωματικός του τσαρικού στρατού Αλέξιος Αλμαντάς έρχεται να εγκατασταθεί στο κτήμα του πατέρα του στη Θεσσαλία κουβαλώντας στις αποσκευές του μυστικά, πίκρα και ενοχές.  Εκεί γνωρίζει και παντρεύεται την πανέμορφη Βικτωρία Μάλφα, κόρη κολίγου που αγωνίζεται να ξεφύγει από την ανέχεια. Ο γάμος αυτός γκρεμίζει τα όνειρα του νεαρού αγρότη Σταύρου Δερματά και τον αναγκάζει να καταφύγει στα ληστοκρατούμενα βουνά, για να επιστρέψει τρία χρόνια αργότερα αποφασισμένος να διεκδικήσει την καρδιά της αγαπημένης του.
 
 
 
 
Κώδικας 99
Ο Γιάννης είναι μαθητής γυμνασίου. Η ζωή του δε διαφέρει από τη ζωή οποιουδήποτε μαθητή· υποχρεώσεις στο σχολείο , φλερτ , φίλοι, οικογενειακά προβλήματα, ανησυχία για το μέλλον και μπελάδες με τους νταήδες της τάξης. Ώσπου ο καθηγητής της φυσικής τους δίνει ένα δύσκολο γρίφο και αμέσως μετά ο Γιάννης λαμβάνει ένα μέιλ με ένα κρυπτογραφημένο κείμενο. Ο αποστολέας ισχυρίζεται ότι μέσα σε αυτό βρίσκεται κωδικοποιημένη η λύση του γρίφου. Όταν ο Γιάννης καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο και να ανακαλύψει την ταυτότητα του άγνωστου αποστολέα, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη. Ένα μυθιστόρημα που καταδεικνύει την ανάγκη να αποκωδικοποιούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, κι όχι απλώς να εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας ή να βασιζόμαστε σε αντιλήψεις που επικρατούν και μας τις έχουν επιβάλει οι άλλοι.
 
 
 
 
Δε θέλω να με πάρει ο ύπνος!
«Ύπνε, που παίρνεις τα παιδιά, πάρε και το δικό μου…» τραγουδά η μαμά, και ο μικρός Παύλος πετάγεται από το κρεβάτι τρομαγμένος και βάζει τα κλάματα. Έχει μπερδευτεί! Νομίζει ότι ο ύπνος είναι ένας κακός άνθρωπος που θα τον πάρει μακριά. Η μαμά τότε του εξηγεί: «Ο ύπνος είναι φίλος για όλα τα παιδιά. Με εκείνον μεγαλώνουν και μ’ όνειρα γλυκά…»
Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, τα μικρά παιδιά που δε θέλουν να κοιμηθούν ανακαλύπτουν τα οφέλη του ύπνου.
 
 
 
 
 
Οι διακοπές της Γαβριέλας
Η Γαβριέλα είναι πολύ στενοχωρημένη. Τα παιδιά την αποκάλεσαν «μεγάλη ψεύτρα». Δεν πίστεψαν ότι μέσα σε δέκα μόνο μέρες ταξίδεψε στην Κίνα, το Λονδίνο, τη Ρόδο, σε ένα ορεινό χωριό που λέγεται Βρυσοχώρι και επιπλέον έκανε τα μπάνια της  στη Χαλκιδική. Η Γαβριέλα δε λέει ποτέ ψέματα. Γίνονται όμως όλα αυτά τα ταξίδια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ένα διασκεδαστικό βιβλίο για την προώθηση της  φιλαναγνωσίας.
 
 
 
 
Σβησμένα φεγγάρια
«Για μεγάλο διάστημα μετρούσα τα χρόνια με σβησμένα φεγγάρια ελπίζοντας παράλληλα για το φωτεινό πρόσωπο της ζωής.  Οι δικές μου μέρες έλαμψαν όταν γνώρισα την αληθινή αγάπη. Όσα πέρασα στο παρελθόν με έκαναν δυνατή, ανθεκτική στον πόνο. Το δύσκολο δρόμο δεν τον φοβάμαι. Το σκοτάδι δεν αντέχω, αυτό που με αποπροσανατολίζει από τον προορισμό μου. Και είμαι έτοιμη να κάνω ότι χρειαστεί για να φέρω πάλι το φεγγάρι ολόγιομο στον δικό μου ουρανό».
Η ξαφνική εμφάνιση της Μηλίτσας Χαριτίδη σ’ ένα μικρό χωριό το Νοέμβρη του 1958 ταράσσει τα νερά της κλειστής κοινωνίας. Ο Νάκος Παπαχρήστος και ο Μενέλαος Παρίσης, δύο άντρες που τους ενώνει ένα σκοτεινό παρελθόν, την ερωτεύονται παράφορα. Η κοπέλα μιλά στη Φιλιώ, την κόρη του Νάκου, για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και τη γνωριμία της με το νεαρό μηχανικό Αντρέα Σταθάτο κρύβοντας της ωστόσο τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της. Η ιστορία μιας κοπέλας που αδικήθηκε από τη ζωή και τους ανθρώπους, πάλεψε για μια θέση στο φως και δε δίστασε να αναζητήσει την αλήθεια όσο επώδυνη κι αν ήταν αυτή προκειμένου να κάνει μια νέα αρχή.
 
 
 
 
 
Τα χριστουγεννιάτικα δώρα της Γαβριέλας
Ο Άγιος Βασίλης μπερδεύτηκε! Πέρυσι έφερε στη Γαβριέλα τέσσερα γούνινα αρκουδάκια και την προηγούμενη χρονιά τέσσερις κούκλες με ξανθά μαλλιά. Φταίνε, όμως, οι μεγάλοι, που δε συνεννοούνται μεταξύ τους και του ζητούν όλοι να της φέρει το ίδιο δώρο… Έτσι φέτος η Γαβριέλα αποφάσισε να μάθει να γράφει, ώστε να στείλει μόνη της ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Τι θα του ζητήσει άραγε;
 
 
 
 
Το δάκρυ του κρίνου
Βοστόνη, 1950. Η Μερόπη φτάνει στην άλλη άκρη του κόσμου, αποφασισμένη να μη μιλήσει ποτέ και σε κανέναν για το παρελθόν της. Ο έρωτας, στο πρόσωπο του Μέμου, χτυπά την πόρτα της αλλά εκείνη αρνείται για χρόνια να τον δεχτεί. Τυλιγμένη σε ένα πέπλο μυστηρίου και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τη ζωή επιδίδεται στην κατασκευή κοσμημάτων και φτάνει στο απόγειο της επαγγελματικής επιτυχίας, αποκτώντας φήμη και πλούτη. Τριάντα χρόνια αργότερα επιστρέφει στην Ελλάδα για να συναντήσει δυο παιδιά, τον Αντώνη και τη Μένη, και να εξοφλήσει ένα παλιό χρέος. Ωστόσο, το δάκρυ του κρίνου παραμένει ανεξίτηλο να της θυμίζει τη μέρα που ο ήλιος χάθηκε για πάντα από τη ζωή της. Ο θάνατός της θα φέρει τον Αντώνη και τη Μένη αντιμέτωπους με ένα συγκλονιστικό αίνιγμα. Μέσα από την πένα της Γιώτας Φώτου έρχεται στο φως η τρικυμιώδης ζωή μιας γυναίκας που σημαδεύτηκε από ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας και αγωνίστηκε για να συμφιλιωθεί με τα δικά της λάθη και τα λάθη των άλλων.
 
 
 
 
Μασάς, φυσάς και νικάς
Ήταν καλός μαθητής, δεν είχε πολλές παρέες και περνούσε ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Ένας τηλεοπτικός διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη τσιχλόφουσκα του υποσχόταν ένα λαμπρό μέλλον? Θα γινόταν διάσημος και δημοφιλής! Θα έκανε καριέρα ηθοποιού στο? Χόλιγουντ! Θα αποκτούσε δόξα και χρήμα! Ο χώρος του θεάματος όμως δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνεται? Μια σύγχρονη ιστορία, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές!
 
 
 
 
Το κόκκινο αυγό της Γαβριέλας
Η Γαβριέλα θέλει οπωσδήποτε ένα δυνατό κόκκινο αυγό για να σπάσει όλα τα άλλα καθώς θα τα τσουγκρίζει το Πάσχα. Η κόκκινη κοτούλα τής χρωστάει μια χάρη και, για να την ξεπληρώσει, της υπόσχεται ένα αυγό με γερό τσόφλι. Το κοριτσάκι αναλαμβάνει τη φροντίδα της κι έτσι μαθαίνει ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα. Το αυγό όμως αργεί και η Γαβριέλα ανησυχεί! Μια διασκεδαστική ιστορία για αυγά, κοτούλες και χαριτωμένα κοριτσάκια!
 
 
 
 
Τα βιολιά της χαράδρας
Η Λίζα έχει κάνει τη ζωή της άνω-κάτω. Ακολουθεί τη φίλη της Μαργαρίτα σ' ένα ορεινό χωριό των Αγράφων ελπίζοντας να βρει την ψυχική της ηρεμία. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη μ' ένα τρομερό μυστικό που κρύβουν οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού και θα αναγκαστεί να πάρει καθοριστικές αποφάσεις. Στα μέσα του 19ου αιώνα η οικογένεια του Θανασούλα, κυνηγημένη, καταλήγει στα Άγραφα, όπου προσπαθεί να στεριώσει, ώσπου ο Κίτσος, μοναδικός γιος της οικογένειας και άριστος δεξιοτέχνης του βιολιού, γκρεμίζεται στη χαράδρα. Μαζί του φαίνεται να γκρεμίζονται τα πάντα. Ωστόσο, μια μυστηριώδης παρουσία βιολιών φανερώνει δια μέσου των δεκαετιών στους απογόνους της οικογένειας το δρόμο που αρχικά χάραξε ο Θανασούλας. Κι εκείνοι πορεύονται πάνω του, ακόμα κι όταν απαιτούνται θυσίες. Ένα συγκλονιστικό ταξίδι σε δύο διαφορετικούς, σε δύο διαφορετικά χρονικά επίπεδα, γεμάτο δυνατούς έρωτες, πάθη και αγώνες, που αποδεικνύει πόσο συχνά η ύπαρξη ενός οράματος είναι αναγκαία στη ζωή των ανθρώπων.
 
 
 
 
Μια καρφίτσα και δύο αυτοκίνητα
Η ζωή του δεκατριάχρονου Χρήστου αναστατώνεται από δυο τροχαία ατυχήματα. Ο αδερφός του βρίσκεται στο νοσοκομείο, ενώ η αδερφή του… κατηγορείται για την κλοπή μιας καρφίτσας. Η υπόθεση κρύβει ένα μυστήριο που εκείνος καλείται τώρα να διαλευκάνει. Διαφορετικά δε θα μπορέσει να κοιτάξει τότε πια κατάματα τη φίλη του, την Ισμήνη. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές.
 
 
 
 
Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού
Μετά το βραβευμένο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά μυθιστόρημα της με θέματα τη διαφορετικότητα και τη φιλία, Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΩΛ, η σχολική σύμβουλος από τη Λάρισα μας μαγεύει παρέα με τη Βασιλική τη Νεράιδα του Νερού. Ένα κοριτσάκι πηγαίνει βόλτα στο ποτάμι και συναντά τη νεράιδα του νερού που κλέβει τη φωνή όσων της μιλάνε. Έτσι, η νεράιδα της κλέβει το Β και η Βασιλική δεν μπορεί να το προφέρει και το ψάχνει παντού: στη βρύση, στην κατσαρόλα, στο πηγάδι, το χαλάζι, στα παγάκια. Τελικά, με τη βοήθεια ενός χελιδονιού, ανακαλύπτει τη νεραϊδούλα και το Β σε μια δροσοσταλίδα. Άραγε, υπάρχει η νεράιδα του νερού ή απλά η Βασιλική είχε ένα μικρό κρυολόγημα; Μια γλυκιά τρυφερή ιστορία
 
 
 
 
Ο αόρατος Πολ
Ο μικρός Αλ φεύγει από την πατρίδα του και έρχεται να ζήσει με τους γονείς του στην Ελλάδα. Τα όνειρα και οι προσδοκίες του όμως γρήγορα γκρεμίζονται όταν αντιμετωπίζει την απόρριψη και την αδιαφορία των συμμαθητών του. Κάνει πολλές προσπάθειες για να ενταχθεί στον νέο περιβάλλον, μα απογοητεύεται. Ώσπου, μια μέρα, γνωρίζει έναν καινούριο φίλο, τον Πολ. Ποιος είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης φίλος; Που μένει; Γιατί εκτός από τον Αλ δεν του δίνει κανείς σημασία; Γιατί εξαφανίζεται έτσι ξαφνικά;
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου