Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΕΪΣΤΩΝ Η χριστιανική επανάσταση και οι σύγχρονοι εχθροί της" David Bentley Hart

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΕΝΤΛΕΫ ΧΑΡΤ
ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΕΪΣΤΩΝ
Η χριστιανική επανάσταση και οι σύγχρονοι εχθροί της
Eπίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Μετάφραση - Επιμέλεια: Βασίλης Αργυριάδης
ΣΧΗΜΑ 15Χ22
ΣΕΛ. 424
ΤΙΜΗ: 16
ISBN: 978-960-619-005-6

«Το βιβλίο του Ντέιβιντ Μπέντλεϋ Χαρτ (γενν. 1965), Αμερικανού Ορθόδοξου θεολόγου, αποτελεί αντίδραση στο ρεύμα των νέων αθεϊστών. Οι νέοι αθεϊστές δεν είναι άγνωστοι στην Ελλάδα, βιβλία των Ρίτσαρντ Ντώκινς, Κρίστοφερ Χίτσενς, Ντάμιελ Ντέννετ, Σαμ Χάρρις, εναντίον των οποίων στρέφεται ο Χαρτ, έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά και τα βρίσκει εύκολα κανείς στα βιβλιοπωλεία.
Οι νέοι αθεϊστές έχουν ουσιαστικά δύο επιχειρήματα: πρώτον, η θρησκευτική πίστη είναι αβάσιμη, παράλογη, ενάντια σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, και, δεύτερον, οι θρησκείες στάθηκαν πηγή βίας, πολέμων, καταπίεσης, φανατισμού και μισαλλοδοξίας. Όλοι οι συγγραφείς του κινήματος αυτά τα επιχειρήματα αναπαράγουν διαρκώς, με διαφορετικές ο καθένας αποχρώσεις και εμφάσεις. Ο Χαρτ επιλέγει ως πεδίο αντιμέτρησης με τους νέους αθεϊστές όχι τη φιλοσοφία ή τη θεολογία, με σκοπό την αντίκρουση του πρώτου επιχειρήματός τους, αλλά το πεδίο της ιστορίας, για την αντίκρουση του δεύτερου επιχειρήματος. Θα περιορίσει την υπεράσπισή του της θρησκείας στην υπεράσπιση του χριστιανισμού, γιατί καταλαβαίνει σωστά ότι ο χριστιανισμός αποτελεί τον κύριο πολεμικό στόχο των νέων αθεϊστών.
Oι μεταχριστιανικές κοινωνίες και ο μεταχριστιανός άνθρωπος προϋποθέτουν τον χριστιανισμό. Είμαστε όλοι διαμορφωμένοι από αιώνες χριστιανισμού. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν, αυτό που πρέπει να σκεφτούμε όλοι, χριστιανοί και μη χριστιανοί, είναι το εξής: πόσο μπορεί να κρατηθεί αυτή η ανιδιοτελής μέριμνα για τον άλλο στις κοινωνίες αυτές, όταν θα έχει αποξεχαστεί ο χριστιανικός λόγος, όταν στα πολιτιστικά αποθέματα των κοινωνιών δεν θα έχει απομείνει ίχνος από αυτόν; Πόσο θα αντέξει η αγάπη ως καθημερινή πράξη, όταν θα έχουν σβήσει τα ίχνη του λόγου της αγάπης;» (Από το επίμετρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη).

Ο Ντέιβιντ Μπέντλεϋ Χαρτ (γενν. 1965) είναι Αμερικανός ορθόδοξος θεολόγος και φιλόσοφος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από τις πατρολογικές μελέτες (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, Άγιος Μάξιμος Ομολογητής), μέχρι τα μεσαιωνικά φιλοσοφικά συστήματα και τον υπαρξισμό. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Maryland (ΗΠΑ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Mεγάλη Βρετανία), ενώ πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Virginia (ΗΠΑ). Έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ από το 2015 κατέχει την έδρα Templeton στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών του Πανεπιστημίου Notre Dame. Το βιβλίο του "Οι αυταπάτες των αθεϊστών" κέρδισε το 2011 το θεολογικό βραβείο Michael Ramsey.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου