Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Κριτική βιβλίου “Η Μι, ο Μο και το Ούφο” της Δέσποινας Μάντζαρη

Η Μι και ο Μο είναι δύο αδέρφια, τα οποία είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Μαζί με τους φίλους τους, Έβανς και Δέλτα, και το εξωγήινο κορίτσι, το Γιουτζίν, θα ζήσουν μία ιδιαίτερη περιπέτεια. Θα ταξιδέψουν στον χρόνο, στο κέντρο της Γης και σε αρκετές αλλόκοτες, τρεμάμενες και τρελές διαστάσεις, όπου θα συναντήσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, ζελεδένιους δρόμους, δράκους με λόξιγκες, νανοθυρωρούς, χταπόδια επιστήμονες, ιπτάμενα κεφάλια και ιπτάμενους καναπέδες, πολικές αρκούδες που παίζουν γκολφ, ψηφιακούς γήινους, μωβ εξωγήινους, φοίνικες που μιλάνε, δράκους με λόξιγκα, ρομπότ απείρου και άλλα περίεργα όντα.
Ποιοι θέλουν να καταλάβουν τη Γη και γιατί; Γιατί οι Οντοτινοί θέλουν να βοηθήσουν τους γήινους; Γιατί οι άνθρωποι γίνανε ξύλινοι; Γιατί το Γιουτζίν ρίχνει καλαμιές σε όποιον το αποκαλεί χαζό; Μπορεί ένα ρομπότ να είναι χαζό και να πάθει αμνησία; Γιατί τσακώθηκαν η Λογική και η Φαντασία; Πως γίνεται ο κόσμος να χωρίζεται σε διαστάσεις; Θα καταφέρει η παρέα να σώσει τη Γη;
Τώρα θα με ρωτήσετε γιατί χρησιμοποιώ το άρθρο το… όταν προσφωνώ το όνομα του εξωγήινου κοριτσιού. Αν πω το λόγο ίσως να φάω και εγώ καλαμιά! Ελπίζω να καταλάβατε τι ήθελα να πω…
Πολλά τα ερωτήματα αλλά μη φοβάστε! Όλα θα απαντηθούν μεταβαίνοντας από τη μία σελίδα στην άλλη και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Άλλωστε όλα θέλουν το χρόνο τους. Έτσι και σε αυτό το βιβλίο. Μπορεί η ιστορία να απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαβαστεί και από ενηλίκους, οι οποίοι αισθάνονται ακόμα παιδιά στην ψυχή τους.
Τη συγγραφέα τη γνώρισα με το πρώτο της βιβλίο “Μία, το αόρατο κορίτσι”, το οποίο είχε αποσπάσει το Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Όχι αδίκως, βεβαίως. Έκτοτε, την ακολουθώ και θαυμάζω τα βιβλία της και τον τρόπο σκέψης της. Η γραφή της Δέσποινας Μάντζαρη είναι λιτή, ευφάνταστη, διασκεδαστική και άκρως χιουμοριστική. Οι διάλογοι προκαλούν άφθονο γέλιο και κάνει το κείμενο να κυλάει σαν έναν χείμαρρο, «εμποδίζοντας» τους αναγνώστες κάθε ηλικίας να πλήξουν και να βαρεθούν. Οι ανατροπές ποικίλες, οι αστείες καταστάσεις πολλές και οι περιγραφές διεγείρουν τη φαντασία στα παιδιά. Μέσα από τις σελίδες γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και αναγνωρίζουμε την αληθινή έννοια της φιλίας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της σπουδαιότητας του οικογενειακού δεσμού και της συνεργασίας, μέσω της οποίας μόνο έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και μόνο για αυτές τις διδαχές, τις οποίες η συγγραφέας προσφέρει απλόχερα στους αναγνώστες της, αξίζει να διαβαστεί και να δωριστεί σε κάθε παιδί! Άλλωστε, μέσω της μάθησης και των γνώσεων θα γίνουμε σωστοί άνθρωποι, συνάνθρωποι και πολίτες!






Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου